Een paar weken geleden organiseerden we een prachtig culinaire avond. Samen met mijn goede vriend Roger van Damme mocht ik koken voor bijzondere gasten. Roger is sinds jaar en dag ambassadeur van de heerlijke aardbeien van Hoogstraten, en sinds dit jaar ben ik dat voor de tomaten en andere heerlijke groenten van de toptelers van Hoogstraten. Omdat je met aardbeien en tomaten zalige gerechten creëren kunt, en omdat beiden ook prima te combineren zijn, wilden we samen wel eens een “4 mains diner” bereiden met deze heerlijke producten.
Samen met Hoogstraten organiseerden we de voorbije weken een wedstrijd hier op Would Be Chef waarmee 4 koppels een plaatsje konden winnen aan deze unieke en eenmalige feesttafel bij me thuis. Meer dan 2.500 mensen hebben deelgenomen aan de wedstrijd, wat een waanzinnig succes is. Elke, Bart, Kevin en Joeri waren de gelukkigen en samen met hun partners en ook met Eva en Sharon van Hoogstraten arriveerden ze donderdagavond rond 19 uur in Lochristi voor wat een bijzonder gezellige zomeravond beloofde te worden.
Bij een glaasje Champagne van Wijn Ornelis en een paar kleine hapjes mochten Roger en ikzelf deze fijne mensen op het terras in onze tuin ontvangen. Iedereen had er bijzonder veel zin in, en gelukkig bevestigde iedereen waar we niet aan getwijfeld hadden: een voor een hielden ze van tomaten en van aardbeien, dus dat kon eigenlijk niet fout gaan. Met veel goesting nam het gezelschap plaats aan tafel om vier gangen lang de producten van de telers van Hoogstraten te degusteren. Met de heerlijke aardbeiden van Hoogstraten en de smaakvolle tomaten van o.a. Miss Perfect Délice, Party Délice (Den Berk Délice), Sweetest Queen en San Marzano (Tomeco). Stuk voor stuk tomaten waarvan je het water in de mond krijgt.
Roger beet er de spits af met een kunstig “Tomaatje 2023”, een super mooi fake tomaatje, gevuld met een mousse van tomaat en helemaal in de kern een lekkere mousse van basilicum. Daarna mocht ik het tweede voorgerecht voor mijn rekening nemen. Ik maakte een frisse salade van tomaten en aardbeien met mozzarellabolletjes en daarbij een sorbet van basilicum en limoen. Vervolgens serveerde ik couscous met een pittige salsa van San Marzano tomaten en daarbij gamba’s van op de barbecue, het was tenslotte hoogzomer. Het dessert van Roger was echt het culinaire en zelfs artistieke hoogtepunt: een echte Dame Blanche met witte chocolade en aardbeien van Hoogstraten met “a touch of gold”. Een streling voor het oog en voor de tong. Dat alles begeleid met mijn eigen wijnen.
Het werd, al zeg ik het zelf, een bijzonder feestelijke en lekkere avond, met plezante en verrassende combinaties, en een heerlijke wisselwerking met mijn culinaire voorbeeld, Roger van Damme. Onze gasten waren super dankbaar en we begonnen al luidop te dromen van een volgende culinaire samenwerking, misschien eens in de keuken van Roger of in zijn sterrenrestaurant Het Gebaar, of op één van de toplocaties in Hoogstraten zelf. Hou Would Be Chef zeker in de gaten. En wie weet schuif jij binnenkort mee de benen onder onze tafel.
Een paar jaar voor covid zijn mijn papa André en ikzelf voor het eerst met zijn tweetjes naar Barcelona gekomen in de kerstperiode. De jaren voordien waren mijn ouders samen een paar keer in de zomer naar onze flat in Spanje gereisd, maar mama heeft bij een van de laatste landingen zo’n schrik opgedaan dat ze eigenlijk niet meer wil vliegen … Lees meer
Soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is niet super gezond en je moet er niet mee overdrijven. Maar op de feestdag van de fastfood, 16 november moet er eens zot kunnen gedaan worden … Lees meer
Het wordt soms wel eens omschreven als een wondermiddel wanneer je ziek bent of koud hebt: kippensoep, daar knap je volgens de legende van op. Maar is het wel zo gezond als beweerd wordt … Lees meer
Laat ik maar met de deur in huis vallen, dat is moeilijk exact te bepalen. De hoeveelheid ontbijt die je zou moeten eten is verschillend van persoon tot persoon en is sowieso erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele behoeften … Lees meer
Soms gebeurt het dat ik moet koken voor mezelf alleen, en weet je wat? Vaak vind ik dat niet leuk. Ik ben graag samen met m’n lief, en ik vind het fijn om voor ons tweetjes te koken … Lees meer
Ik weet niet hoe dat bij jullie zit, maar pizza’s zijn toch gewoon vaak veel te groot? Of je nu voor de diepvriesexemplaren gaat of je ze bestelt bij het pizzarestaurant in de buurt … Lees meer
In de herfst van vorig jaar stierf onze lieve Britse korthaar Gilbert . Het verdriet was groot en we beslisten om even te wachten met het in huis halen van een nieuwe poes … Lees meer
Ik probeer zoveel mogelijk op m’n gezondheid te letten. Ik wandel veel, ik drink veel water en iets minder alcohol dan vroeger en vooral: ik let op mijn eten … Lees meer