Helft van de Belgen te dik: zo kun je er iets aan doen!
Nieuws

Helft van de Belgen te dik: zo kun je er iets aan doen!

Verontrustende cijfers die gisteren in het nieuws zaten. Voor het eerst zijn er meer mensen met overgewicht dan mensen met een gezond gewicht in ons land. Vooral mannen boven de 45 kampen met overgewicht, maar het probleem zit in alle leeftijdsgroepen. Dat is toch een beetje verontrustend. Want een beetje overgewicht hoeft geen ramp te zijn, maar teveel is natuurlijk ongezond.

Ik weet hoe het komt. Het heeft te maken met het drukke leven van vele mensen. Je moet  zo ontzettend veel in het leven: de job, de kinderen, de hobby’s, de vrienden. En tijd voor sporten is er dan niet. En na een lange dag werken hebben veel mensen geen zin om nog uitgebreid gezond te gaan koken. Dus ze eten opgewarmde kant- en klaar-maaltijden. En drinken er dan een welverdiend glaasje wijn bij, of een pintje. En die combinatie van dat alles zorgt er beetje bij beetje voor dat mensen zwaarder worden, en dan krijg je de cijfers die gisteren in de krant stonden.

Ik heb het zelf meegemaakt. Ooit woog ik een dikke 114 kilo. Voor een ventje van 1 meter 75 is dat echt veel te veel. Op een mooie dag besliste ik: het is nu wel genoeg geweest. Ik wou vooral gezonder gaan leven, en afvallen. En het is me gelukt ook.

Ik zal wel heel m’n leven moeten uitkijken. Het blijft een gevecht. Maar in de periodes dat ik echt strak sta ben ik wel het gelukkigst. Daarom deel ik graag nog eens de manier waarop ik het aanpak.

IK GA ZOVEEL MOGELIJK sporten

Bewegen is noodzakelijk. Hardlopen is prima. Maar begin daar maar eens aan van nul, makkelijk is dat niet. Daarom is sporten voor mij: wandelen. Wandelen is geweldig. Iedereen kan het. De ene een paar honderd meter, de andere een marathon. Ik kan enkel zeggen: begin er aan. Voetje per voetje, stap per stap beginnen, en volhouden is de boodschap. Begin met wat je aankan en drijf dan stelselmatig op. Voor je het doorhebt ben je verslaafd. Geloof me: niks is zo efficiënt om af te vallen dan wandelen.

ik DRINK VEEL WATER

Ik ben van nature een stevige drinker. Ja, wijn lust ik zeker, maar water ook. En dat is goed nieuws, want van water drinken blijk je af te vallen. Ik heb op kantoor altijd een fles water naast me staan, en soms drink ik een paar liter per dag.

IK tel de calorietjes

Je moet daar niet mee overdrijven. Maar je moet het ook niet laten. Alles wat je eet moet je ook weer verbranden. Sommige ingrediënten zijn gezonder dan andere. Maar als je af wil vallen, dan moet je wel uitkijken. Daarom kijk ik altijd wel eens op de verpakking van producten. Hoeveel suiker zit er in? Hoeveel vet? Hoeveel zout? En vooral: hoeveel calorieën.

EET REGELMATIG

Jezelf uithongeren is het slechtste idee ooit. Crashdiëten zijn gedoemd om te mislukken. Je moet blijven eten. En regelmatig. Want je verbrandingsoven moet bezig blijven. wanneer je bijvoorbeeld gezond ontbijt is de kans groter dat je in de voormiddag ongezonde snacks naar binnen speelt. Slecht idee!

ik KOOK ELKE DAG IETS LEKKERS

Ik maak er een sport van om zelfs in de periodes dat ik keihard aan het diëten ben elke dag lekker te koken. Groenten zijn prima, vis ook, vlees kan evengoed, als je maar uitkijkt wat en hoeveel je eet. Op deze blog staan een heleboel lekkere lichte gerechten.

ik ZONDIG AF EN TOE EENS ALL THE WAY

Bij mij hielp dat ontzettend: één keer per week zondigde ik keihard tijdens m’n afvalperiode. Dan ging ik bijvoorbeeld naar een toprestaurant, en ik zondigde niet een klein beetje, maar heel veel. Als cadeautje. Maar ook omdat dat geen kwaad kan. Psychologisch, maar ook fysiek. Wanneer je enkel heel mager eet denkt je lichaam: de derde wereldoorlog is uitgebroken, rantsoeneren is de boodschap. Wanneer je die magere periode eens stevig doorbreekt, werkt dat als een katalysator, en schiet je verbrandingsoven weer stevig in gang.

ik GENIET VAN DE COMPLIMENTJES

Gemakkelijk wordt het nooit. Voor mijzelf blijft het een flinke strijd, die levenslang gevoerd zal moeten worden. Maar als je volhoudt zul je complimentjes krijgen. Je weegschaal zal beetje bij beetje mooiere cijfers tonen, en dat doet deugd. Je zult maatje per maatje afvallen, en dat is leuk. En mensen zullen je complimentjes geven. Neem die trots in ontvangst. Dat stimuleert je om niet op te geven.

Gerelateerde nieuwsberichten

COVER

Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”

Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer

El Bulli 1846 Foundation Cala Montjoi Spanje Would Be Chef Sven Ornelis14

Het mooiste culinaire museum ooit: de El Bulli 1846 Foundation

De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer

Ideaal extraatje in je gerechten: pompoenzaden

Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer

WBC-152123

Verras je huisgenoten met mijn weekmenu

Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer

Wat is een quesadilla en hoe maak je het zelf?

Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer

Hoeveel calorieën bevat een glas bier? En is dat meer of minder dan wijn?

Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Geniale tip om je warme choco nog lekkerder te maken

Vandaag is de dag van de chocolademelk!  Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer