Toen ik gisterenmiddag het vliegtuig naar Barcelona nam zat er een Amerikaans Aziatische jongeman naast me, die op doorreis is in Europa, en die me vroeg of ik zelf ook op vakantie was. Ik vertelde hem dat we een flatje hebben in de stad en er dus geregeld voor een korte trip heen vliegen. De man zei dat het z’n eerste keer in de stad was en dat hij er heel veel zin in had. Hij was van plan om een paar fijne restaurantjes te doen, omdat hij hield van lekker eten. Hij wou sowieso gaan dineren in een authentieke tapasbar op de Ramblas”. Nu kun je uiteraard lekker kuieren over de wereldberoemde Ramblas, mensen kijken, en proberen om niet bestolen te worden, maar veel authentieke tapasbars zul je daar niet meer vinden.
Ook wou hij absoluut de Boqueria bezoeken, daar had hij al zoveel moooie foto’s van gezien, en het leek hem een idyllische plek. Ik moest hem toch een beetje teleurstellen. Deze zomer schreef ik op deze blog nog een artikel over de Boqueria, de beroemde overdekte markt op de Ramblas in Barcelona. Vroeger was dat één van mijn favoriete plekken in de stad, maar de laatste jaren is het naar mijn gevoel meer en meer een toeristische attractie geworden en minder een authentieke markt waar je goede inkopen kunt doen. De kraampjes vooraan zijn helemaal foute boel, met veel commerciële snoep en snacks en te duren aangelengde sapjes. Dan zijn er veel betere markten in de stad zoals de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat.
Maar ik snapte de man wel hoor. Als je van de andere kant van de wereld komt, en je gaat voor het eerst een stad bezoeken, dan moet je zelf ook maar een beetje zien uit te vlooien wat de echte bezienswaardigheden zijn. En misschien vindt hij de Ramblas straks echt een prachtige straat en de restaurantjes daar erg authentiek, en de Boqueria werkelijk een indrukwekkende markt. Dat staat natuurlijk ook een beetje los van hoe de locals bepaalde bezienswaardigheden nu ervaren. Ik zal in Shanghai, San Francisco en Christchurch ook wel plekken bezocht hebben waar de plaatselijke bevolking van vindt dat het tourist traps zijn.
In Brussel ging iedereen altijd naar de Rue des Bouchers, maar zitten daar nog wel de beste restaurants van onze hoofdstad. En Manneke Pis is nu ook niet het meest indrukwekkende monument van de wereld. De Grote Markt daarentegen is ronduit indrukwekkend! Daarom een warme oproep aan jullie, fijne volgers van Would Be Chef. Wat zijn de plekken die je in het buitenland bezocht hebt waarvan de reisgidsen en toeristische sites beweerden dat het topplekken waren, maar waar jij toch echt een veel minder gevoel bij had. Welke foodmarkt bleek een commerciële nepplek en welke eerder onbekende plekjes wisten je wel te overtuigen. Deel al je tips met ons en wij delen ze graag met de lezers van Would Be Chef.
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer