Toen ik gisterenmiddag het vliegtuig naar Barcelona nam zat er een Amerikaans Aziatische jongeman naast me, die op doorreis is in Europa, en die me vroeg of ik zelf ook op vakantie was. Ik vertelde hem dat we een flatje hebben in de stad en er dus geregeld voor een korte trip heen vliegen. De man zei dat het z’n eerste keer in de stad was en dat hij er heel veel zin in had. Hij was van plan om een paar fijne restaurantjes te doen, omdat hij hield van lekker eten. Hij wou sowieso gaan dineren in een authentieke tapasbar op de Ramblas”. Nu kun je uiteraard lekker kuieren over de wereldberoemde Ramblas, mensen kijken, en proberen om niet bestolen te worden, maar veel authentieke tapasbars zul je daar niet meer vinden.
Ook wou hij absoluut de Boqueria bezoeken, daar had hij al zoveel moooie foto’s van gezien, en het leek hem een idyllische plek. Ik moest hem toch een beetje teleurstellen. Deze zomer schreef ik op deze blog nog een artikel over de Boqueria, de beroemde overdekte markt op de Ramblas in Barcelona. Vroeger was dat één van mijn favoriete plekken in de stad, maar de laatste jaren is het naar mijn gevoel meer en meer een toeristische attractie geworden en minder een authentieke markt waar je goede inkopen kunt doen. De kraampjes vooraan zijn helemaal foute boel, met veel commerciële snoep en snacks en te duren aangelengde sapjes. Dan zijn er veel betere markten in de stad zoals de Mercat del Ninot, vlakbij onze flat.
Maar ik snapte de man wel hoor. Als je van de andere kant van de wereld komt, en je gaat voor het eerst een stad bezoeken, dan moet je zelf ook maar een beetje zien uit te vlooien wat de echte bezienswaardigheden zijn. En misschien vindt hij de Ramblas straks echt een prachtige straat en de restaurantjes daar erg authentiek, en de Boqueria werkelijk een indrukwekkende markt. Dat staat natuurlijk ook een beetje los van hoe de locals bepaalde bezienswaardigheden nu ervaren. Ik zal in Shanghai, San Francisco en Christchurch ook wel plekken bezocht hebben waar de plaatselijke bevolking van vindt dat het tourist traps zijn.
In Brussel ging iedereen altijd naar de Rue des Bouchers, maar zitten daar nog wel de beste restaurants van onze hoofdstad. En Manneke Pis is nu ook niet het meest indrukwekkende monument van de wereld. De Grote Markt daarentegen is ronduit indrukwekkend! Daarom een warme oproep aan jullie, fijne volgers van Would Be Chef. Wat zijn de plekken die je in het buitenland bezocht hebt waarvan de reisgidsen en toeristische sites beweerden dat het topplekken waren, maar waar jij toch echt een veel minder gevoel bij had. Welke foodmarkt bleek een commerciële nepplek en welke eerder onbekende plekjes wisten je wel te overtuigen. Deel al je tips met ons en wij delen ze graag met de lezers van Would Be Chef.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer