
Trucje: zo verplicht je jezelf om wat aan je gewicht te doen
Ik zeg maar meteen: er bestaan geen wondermiddelen om morgen zomaar een prachtlijf te hebben zonder overtollig vet. Je moet minder calorieën eten dan dat je er verbranden kunt, en dan ga je afvallen. Meer is het niet. Maar psychologen hebben wel een simpele truc bedacht om jezelf meer onder controle te houden, of te krijgen, en dat is de volgende: je moet jezelf aanspreken als een derde persoon. Als je naam Sven is, dan moet je jezelf als volgt motiveren: “hey Sven, die derde kwak mayonaise bij die groenten, dat is nu toch echt geen goed idee”. Of: “Sven, als je van dat ijsje afblijft gaat de weegschaal je morgenvroeg betere cijfers kunnen geven.”
Dat is misschien wat vreemd, want als je normaal tegen jezelf praat, ook als het over eten gaat, dan praat je automatisch in de eerste vorm. Het is een soort van reflectie: “ik zou dat koekje beter links laten liggen.” Of: “ik zou beter eens een stevige wandeling maken.” Of: “Ik moet dat tweede glas wijn nu niet meer drinken, en de fles legen is al helemaal een slecht idee.” Je kunt dat dan wel denken, maar blijkbaar zijn die gedachten in de eerste vorm, gedachten die je snel van je af kunt schuiven. Ze komen niet echt aan. In de derde vorm gaat dat een stuk moeilijker.
De simpele truc werd gelanceerd in de Journal of Clinical Psychological Science en is eigenlijk niet zo nieuw. Jezelf als derde persoon aanspreken om je te motiveren is een gekende psychologische methode bij CEO’s en topsporters. Wanneer Messi een strafschop moet nemen staat hij scherper wanneer hij zegt: “Lionel, concentreer je, deze moet tegen de netten” dan wanneer hij zegt “ik moet deze binnentrappen.” Het is een soort van motiverende speech voor jezelf, je spreekt jezelf aan als buitenstaander. De studie waar naar verwezen werd paste deze truc toe bij 200 jongeren, zowel mensen die op dieet waren en anderen die dat niet waren. En wat bleek: de mensen die zichzelf aanspraken als derde persoon maakten veel gezondere keuzes dan zij die puur vanuit de ik-persoon redeneerden.
Belangrijk is dat je bij zo’n toespraak in je hoofd, tegen jezelf, altijd eerst je voornaam uitspreekt, en vervolgens “vanop een psychologische afstand” echt motiverend gaat praten. Dus begin telkens met je naam uit te spreken, wanneer je geconfronteerd wordt met ongezond eten en probeer jezelf dan een gezond alternatief voor te schotelen, en een motivatie. Volgens de studie heeft deze manier van tegen jezelf praten veel effect wanneer je echt iets aan je gewicht wil doen. Succes!
Reacties