Help?! Wat doe ik het beste met mijn savooikool?

Fijne volgers, ik probeer op deze blog altijd tips te geven en recepten, maar soms heb ik ook eens wat hulp nodig. Het is winter en ik heb voor vanavond nog eens zoals vroeger bij ons moeders en oma’s thuis een mooie groene savooikool meegebracht. Die ga ik straks klaarmaken met een lekkere worst bij en patatjes. Heerlijke winterse kost.

Ik ben zo’n beetje recepten aan het zoeken op het internet, want liefst wil ik de savooikool stoven, dat lijkt me het lekkerst. Maar voor ik ze stoven kan moet ik ze wel even gaarkoken. En daar twijfel ik een beetje over, want ik heb wel meer zin om ze lekker te stomen. In mijn gevoel gaan er zo meer vitaminen en smaak overblijven.

Het risico bij koken, zoals onze moeders dat altijd deden, is dat die typische walgelijke koolgeur ontstaat, en dan is kool echt niet lekker meer en moeilijker te verteren. Maar dat gebeurt vooral wanneer je de kool langer dan tien minuten laat koken. En een snufje bicarbonaat helpt bij koken ook om de bladeren mooi fris groen te houden.

Nu, ik vraag me af of dat bij stomen ook het geval is. Dus daarom even de vraag? Is er iemand die me daar raad ┬ákan geven? En hoeveel minuutjes stoom je je kool dan? Stoof je ze nadien ook gewoon in wat goede boter, of maak je er een soort van bechamelsaus bij met wat kaas zelfs? En welke kruiden durf jij te gebruiken daarbij? Ik ben echt eens benieuwd welke collega Would Be Chef mij hierbij wat helpen kan… Nu al merci!!