Fijne volgers, ik probeer op deze blog altijd tips te geven en recepten, maar soms heb ik ook eens wat hulp nodig. Het is winter en ik heb voor vanavond nog eens zoals vroeger bij ons moeders en oma’s thuis een mooie groene savooikool meegebracht. Die ga ik straks klaarmaken met een lekkere worst bij en patatjes. Heerlijke winterse kost.
Ik ben zo’n beetje recepten aan het zoeken op het internet, want liefst wil ik de savooikool stoven, dat lijkt me het lekkerst. Maar voor ik ze stoven kan moet ik ze wel even gaarkoken. En daar twijfel ik een beetje over, want ik heb wel meer zin om ze lekker te stomen. In mijn gevoel gaan er zo meer vitaminen en smaak overblijven.
Het risico bij koken, zoals onze moeders dat altijd deden, is dat die typische walgelijke koolgeur ontstaat, en dan is kool echt niet lekker meer en moeilijker te verteren. Maar dat gebeurt vooral wanneer je de kool langer dan tien minuten laat koken. En een snufje bicarbonaat helpt bij koken ook om de bladeren mooi fris groen te houden.
Nu, ik vraag me af of dat bij stomen ook het geval is. Dus daarom even de vraag? Is er iemand die me daar raad kan geven? En hoeveel minuutjes stoom je je kool dan? Stoof je ze nadien ook gewoon in wat goede boter, of maak je er een soort van bechamelsaus bij met wat kaas zelfs? En welke kruiden durf jij te gebruiken daarbij? Ik ben echt eens benieuwd welke collega Would Be Chef mij hierbij wat helpen kan… Nu al merci!!
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer