Toen we anderhalf jaar geleden in Lochristi ons droomhuis vonden waren we ook blij verrast met de mooie tuin die er bij hoorde. Er is een stukje bos en er is veel gras. Maar er is ook een kant waar de vorige eigenaar tuinierde. De salie (en in de zomer de munt) die woekeren na al die tijd rustig verder, en dat vind ik fijn. Maar voor de rest is het toch een beetje een ravage in die hoek. Daar moeten we sowieso eens iets aan doen, maar alles op zijn tijd.
Er staat echter ook een leuke serre in onze tuin. In die serre hangt een oude druivenrank. En vorige zomer groeiden daar kleine maar wel lekkere zoete druifjes aan. Maar voor de rest staat die serre leeg. En nu is mijn vraag: hoe ga ik daarmee aan de slag? Voor welke groenten is zo’n serre ideaal, en wanneer moet je dan precies zaaien of planten?
Ik hou van koken met lekkere verse producten. En ik herinner me nog uit mijn kindertijd dat er altijd verse groenten waren vanuit de tuin van mijn twee opa’s, pepe Daniël en pepe Pierke. Ik zou zoveel jaar later wel in hun voetsporen willen treden en een moestuintje aanleggen. Altijd verse kruiden in huis hebben lijkt me heerlijk. Maar ook eigen sla en tomaatjes, courgetten en andere verse lekkernijen.
Dus als er iemand tips heeft, laat maar komen. Hoe begin ik hier nu precies aan? Wat zijn de makkelijkste groenten en kruiden om te zaaien of te planten voor een beginner als ik? Hoeveel water hebben die dan nodig, of doet de zon alleen al wonderen? Alle hulp is welkom!
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer