Toen we anderhalf jaar geleden in Lochristi ons droomhuis vonden waren we ook blij verrast met de mooie tuin die er bij hoorde. Er is een stukje bos en er is veel gras. Maar er is ook een kant waar de vorige eigenaar tuinierde. De salie (en in de zomer de munt) die woekeren na al die tijd rustig verder, en dat vind ik fijn. Maar voor de rest is het toch een beetje een ravage in die hoek. Daar moeten we sowieso eens iets aan doen, maar alles op zijn tijd.
Er staat echter ook een leuke serre in onze tuin. In die serre hangt een oude druivenrank. En vorige zomer groeiden daar kleine maar wel lekkere zoete druifjes aan. Maar voor de rest staat die serre leeg. En nu is mijn vraag: hoe ga ik daarmee aan de slag? Voor welke groenten is zo’n serre ideaal, en wanneer moet je dan precies zaaien of planten?
Ik hou van koken met lekkere verse producten. En ik herinner me nog uit mijn kindertijd dat er altijd verse groenten waren vanuit de tuin van mijn twee opa’s, pepe Daniël en pepe Pierke. Ik zou zoveel jaar later wel in hun voetsporen willen treden en een moestuintje aanleggen. Altijd verse kruiden in huis hebben lijkt me heerlijk. Maar ook eigen sla en tomaatjes, courgetten en andere verse lekkernijen.
Dus als er iemand tips heeft, laat maar komen. Hoe begin ik hier nu precies aan? Wat zijn de makkelijkste groenten en kruiden om te zaaien of te planten voor een beginner als ik? Hoeveel water hebben die dan nodig, of doet de zon alleen al wonderen? Alle hulp is welkom!
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer