Helpt veel vitamine C tegen corona?

Overal duiken nu berichten op dat een grote (tot gigantische) hoeveelheid vitamine C innemen je zou beschermen tegen corona. Dat nieuws komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Wetenschappers claimen al langer dat vitamine c goed is om je immuniteitssysteem te boosten. Sommigen beweren ook dat vitamine c virussen af zou kunnen remmen. En in China zouden nu grote testen lopen met medicijnen die propvol vitamine c zitten. Ik moet eerlijk zijn: het klinkt verleidelijk om nu zelf ook zo’n tabletjes te gaan nemen en sinaasappeltjes extra te persen.

Maar helpt dat nu echt tegen corona? Volgens alle serieuze wetenschappers die je er over leest is dat helemaal niet bewezen. Wat helpt tegen corona is zo weinig mogelijk mensen ontmoeten, afstand houden, en je handen wassen. Zeep vernielt dit rotvirus wel. Dus dat is effectief. Vitamine c helpt wel om je immuunsysteem sterk te houden. Dat is sowieso belangrijk.

Gezond en evenwichtig eten, met veel fruit en groenten, en genoeg bewegen (alleen of met je familie gaan wandelen in de buurt van je huis mag nog en wordt zelfs aangeraden) zodat je algehele lichamelijke conditie goed is, is zeker een aanrader. Wanneer je gezond bent is de kans groter dat je dit rotvirus aankunt wanneer het je te pakken heeft. Dus: je dagelijkse sinaasappelen eten, maar ook kiwi’s, broccoli en bloemkool is sowieso een slim idee, dat was het altijd al. Maar gaat dat vermijden dat je besmet raakt met het virus? Jammer genoeg niet.