Gaat beroemde drie sterren restaurant Hertog Jan weer open?
Nieuws

Gaat beroemde drie sterren restaurant Hertog Jan weer open?

Het zijn geen makkelijke tijden voor de horeca. Chefs zijn nu dag na dag hun financiële situatie aan het herbekijken. Ze zijn in hun boeken aan het onderzoeken hoe ze deze crisis kunnen overleven, en sommigen zijn nu al plannetjes aan het maken voor na de lockdown.

Want het is al zeker dat de restaurants tot 8 juni zullen gesloten blijven, en misschien nog langer. En als ze weer open gaan mogen zal het vaak in een nieuwe, beperktere formule zijn. Want de overheid zal aan restaurants wellicht vragen om een afstand van anderhalve meter tussen de tafels te bewaren. En dat wordt voor vele restaurateurs een haast onmogelijke klus.

Gisterenavond legde sterrenchef Gert De Mangeleer bij Danira in Vandaag uit dat dat in het geval van L.E.S.S. in het centrum van Brugge zou betekenen dat hij niet eens de helft van z’n couverts nog zou kunnen aanbieden. Een streep door de rekening. En het is nog maar de vraag of zoiets rendabel kan zijn.

Maar Gert is zoals veel mensen in de horeca creatief en zoekt naar oplossing. Take Away is één ding waar z’n “Hertog Jan” groep mee zal uitpakken. Dan toch. Want in de Podcast die ik met hem opname twee weken geleden was daar nog geen sprake van. Maar in Bar Bulot starten ze er dit weekend al mee, en bij L.E.S.S. kun je volgende week alvast een speciale moederdagbox bestellen.

Maar het spannendste idee dat Gert aan Danira verklapte is dat er een zomerrestaurant zou komen in het prachtige pand van Hertog Jan. Een gigantische grote, mooie zaak, die jarenlang drie Michelin-sterren had en waar Gert en Joachim een culinaire tempel van hadden gemaakt.

Daar is ruimte genoeg om aan social distancing te doen, dus het zou een ideale locatie zijn om L.E.S.S. in een soort van zomerversie te brengen. Voorlopig suggereerde Gert niet dat Hertog Jan in de klassieke vorm weer opengaat, als culinaire sterrenzaak. Dat zou wellicht ook niet zomaar lukken.

Maar het doet foodies en fans van Gert De Mangeleer nu eerlijk gezegd wel dromen. Want waar L.E.S.S. eerder bescheiden was gestart heeft het restaurant intussen weer een Michelinster. En er wordt op superhoog niveau gekookt. Wanneer deze topkeuken deze zomer verhuist naar de schitterende locatie van Hertog Jan in Zedelgem zal het gevoel toch niet te verdrukken zijn dat de oude glorie weer tevoorschijn komt.

De drie sterren zullen er niet zijn, de oude prijzen ook niet, de bediening zal misschien iets losser zijn dan vroeger, en de gerechten iets minder complex. Maar toch… Gaan Gert en Joachim aan de verleiding kunnen weerstaan om ook wat zomerse klassiekers uit hun vorige eettempel op de kaart te zetten? Ik denk dan bijvoorbeeld aan hun legendarische salade met groenten uit de eigen tuin? Of aan het fantastische gerechtje met kaas en koffie?

Gert zal het nieuws niet willen bevestigen. Misschien vindt hij dit artikel zelfs niet leuk omdat het dingen zou suggereren die de heren niet van plan zijn. Voorlopig denken ze na over een zomerse versie van L.E.S.S. en niet van een heropstart van Hertog Jan, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. En in deze tijden mogen we toch een beetje dromen hé…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer