Het zijn geen makkelijke tijden voor de horeca. Chefs zijn nu dag na dag hun financiële situatie aan het herbekijken. Ze zijn in hun boeken aan het onderzoeken hoe ze deze crisis kunnen overleven, en sommigen zijn nu al plannetjes aan het maken voor na de lockdown.
Want het is al zeker dat de restaurants tot 8 juni zullen gesloten blijven, en misschien nog langer. En als ze weer open gaan mogen zal het vaak in een nieuwe, beperktere formule zijn. Want de overheid zal aan restaurants wellicht vragen om een afstand van anderhalve meter tussen de tafels te bewaren. En dat wordt voor vele restaurateurs een haast onmogelijke klus.
Gisterenavond legde sterrenchef Gert De Mangeleer bij Danira in Vandaag uit dat dat in het geval van L.E.S.S. in het centrum van Brugge zou betekenen dat hij niet eens de helft van z’n couverts nog zou kunnen aanbieden. Een streep door de rekening. En het is nog maar de vraag of zoiets rendabel kan zijn.
Maar Gert is zoals veel mensen in de horeca creatief en zoekt naar oplossing. Take Away is één ding waar z’n “Hertog Jan” groep mee zal uitpakken. Dan toch. Want in de Podcast die ik met hem opname twee weken geleden was daar nog geen sprake van. Maar in Bar Bulot starten ze er dit weekend al mee, en bij L.E.S.S. kun je volgende week alvast een speciale moederdagbox bestellen.
Maar het spannendste idee dat Gert aan Danira verklapte is dat er een zomerrestaurant zou komen in het prachtige pand van Hertog Jan. Een gigantische grote, mooie zaak, die jarenlang drie Michelin-sterren had en waar Gert en Joachim een culinaire tempel van hadden gemaakt.
Daar is ruimte genoeg om aan social distancing te doen, dus het zou een ideale locatie zijn om L.E.S.S. in een soort van zomerversie te brengen. Voorlopig suggereerde Gert niet dat Hertog Jan in de klassieke vorm weer opengaat, als culinaire sterrenzaak. Dat zou wellicht ook niet zomaar lukken.
Maar het doet foodies en fans van Gert De Mangeleer nu eerlijk gezegd wel dromen. Want waar L.E.S.S. eerder bescheiden was gestart heeft het restaurant intussen weer een Michelinster. En er wordt op superhoog niveau gekookt. Wanneer deze topkeuken deze zomer verhuist naar de schitterende locatie van Hertog Jan in Zedelgem zal het gevoel toch niet te verdrukken zijn dat de oude glorie weer tevoorschijn komt.
De drie sterren zullen er niet zijn, de oude prijzen ook niet, de bediening zal misschien iets losser zijn dan vroeger, en de gerechten iets minder complex. Maar toch… Gaan Gert en Joachim aan de verleiding kunnen weerstaan om ook wat zomerse klassiekers uit hun vorige eettempel op de kaart te zetten? Ik denk dan bijvoorbeeld aan hun legendarische salade met groenten uit de eigen tuin? Of aan het fantastische gerechtje met kaas en koffie?
Gert zal het nieuws niet willen bevestigen. Misschien vindt hij dit artikel zelfs niet leuk omdat het dingen zou suggereren die de heren niet van plan zijn. Voorlopig denken ze na over een zomerse versie van L.E.S.S. en niet van een heropstart van Hertog Jan, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. En in deze tijden mogen we toch een beetje dromen hé…
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer