Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele
Nieuws

Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele

Le petit jaune is de bijnaam van een glas pastis, uiteraard vanwege de gele kleur van het aperitief. Jammer maar helaas, maar door de intense anijssmaak die ik persoonlijk niet erg lekker vind kun je me ook geen plezier doen met dit nochtans erg populaire drankje. Vooral in de zomer zijn superveel mensen fan van le petit jaune.

Pastis wordt gemaakt van steranijs, zoethout en kruidenextracten. In Frankrijk werd het populair na het verbod op absint. Vanwege de hallucinogene effecten van absint werden de verkoop en consumptie van absint verboden.

Paul Ricard, de 23 jarige zoon van een wijnhandelaar uit Marseille, dacht na over een vervangend drankje voor absint.
In 1932 ontwikkelde hij een pastis, het aperitief dat voor altijd verbonden zou blijven met Zuid-Frankrijk en bovenal de Provence. Hij vernoemde het drankje naar zichzelf: Ricard. Het recept van Paul Ricard uit 1932 bezorgde hem de status van wereldmarktleider in pastis.

Pastis wordt bekomen door maceratie, en niet door destillatie, van de kruiden in alcohol. Maceratie is het weken van kruiden in een vloeistof, vergelijk het met het ‘weken’ van een theebuiltje in heet water. Het alcoholpercentage van pastis ligt tussen de 40% en 45%.

Zo serveer je een pastis : vul het glas eerst met 2 cl pastis, schenk +/- 10cl ijs gekoeld water bij in het glas en voeg als laatste 2 ijsblokjes toe. Pastis wordt ook gebruikt in cocktails, gemengd met muntsiroop heet het “Perroquet”.

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer