Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele
Nieuws

Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele

Le petit jaune is de bijnaam van een glas pastis, uiteraard vanwege de gele kleur van het aperitief. Jammer maar helaas, maar door de intense anijssmaak die ik persoonlijk niet erg lekker vind kun je me ook geen plezier doen met dit nochtans erg populaire drankje. Vooral in de zomer zijn superveel mensen fan van le petit jaune.

Pastis wordt gemaakt van steranijs, zoethout en kruidenextracten. In Frankrijk werd het populair na het verbod op absint. Vanwege de hallucinogene effecten van absint werden de verkoop en consumptie van absint verboden.

Paul Ricard, de 23 jarige zoon van een wijnhandelaar uit Marseille, dacht na over een vervangend drankje voor absint.
In 1932 ontwikkelde hij een pastis, het aperitief dat voor altijd verbonden zou blijven met Zuid-Frankrijk en bovenal de Provence. Hij vernoemde het drankje naar zichzelf: Ricard. Het recept van Paul Ricard uit 1932 bezorgde hem de status van wereldmarktleider in pastis.

Pastis wordt bekomen door maceratie, en niet door destillatie, van de kruiden in alcohol. Maceratie is het weken van kruiden in een vloeistof, vergelijk het met het ‘weken’ van een theebuiltje in heet water. Het alcoholpercentage van pastis ligt tussen de 40% en 45%.

Zo serveer je een pastis : vul het glas eerst met 2 cl pastis, schenk +/- 10cl ijs gekoeld water bij in het glas en voeg als laatste 2 ijsblokjes toe. Pastis wordt ook gebruikt in cocktails, gemengd met muntsiroop heet het “Perroquet”.

Gerelateerde nieuwsberichten

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer