Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele
Nieuws

Het aperitief waar je mij geen plezier kunt doen: een kleine gele

Le petit jaune is de bijnaam van een glas pastis, uiteraard vanwege de gele kleur van het aperitief. Jammer maar helaas, maar door de intense anijssmaak die ik persoonlijk niet erg lekker vind kun je me ook geen plezier doen met dit nochtans erg populaire drankje. Vooral in de zomer zijn superveel mensen fan van le petit jaune.

Pastis wordt gemaakt van steranijs, zoethout en kruidenextracten. In Frankrijk werd het populair na het verbod op absint. Vanwege de hallucinogene effecten van absint werden de verkoop en consumptie van absint verboden.

Paul Ricard, de 23 jarige zoon van een wijnhandelaar uit Marseille, dacht na over een vervangend drankje voor absint.
In 1932 ontwikkelde hij een pastis, het aperitief dat voor altijd verbonden zou blijven met Zuid-Frankrijk en bovenal de Provence. Hij vernoemde het drankje naar zichzelf: Ricard. Het recept van Paul Ricard uit 1932 bezorgde hem de status van wereldmarktleider in pastis.

Pastis wordt bekomen door maceratie, en niet door destillatie, van de kruiden in alcohol. Maceratie is het weken van kruiden in een vloeistof, vergelijk het met het ‘weken’ van een theebuiltje in heet water. Het alcoholpercentage van pastis ligt tussen de 40% en 45%.

Zo serveer je een pastis : vul het glas eerst met 2 cl pastis, schenk +/- 10cl ijs gekoeld water bij in het glas en voeg als laatste 2 ijsblokjes toe. Pastis wordt ook gebruikt in cocktails, gemengd met muntsiroop heet het “Perroquet”.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer

Alle Boeken

Black Friday korting op al mijn boeken, van woensdag tot zondag!

Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer

Welke appels zijn het gezondste: rode of groene?

An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer

Dit zijn de grootste misverstanden over Thanksgiving

Dit zijn de vijf grootste misverstanden over Thanksgiving

Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer

10 dingen die je nog niet wist over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Niks aan te doen: daarom snoepen mensen zoveel op kantoor

Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer