Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at
Nieuws

Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at

Het was 2003, 7 juni. Ik weet het nog goed. Ik had al veel lekkers gegeten in mijn leven. Zelfs al in sterrenrestaurants verschillende keren. Een paar keer in een restaurant met twee sterren. Maar nog nooit in een driesterrenrestaurant. Had ik nog niet echt gedurfd. Bang dat dat veel te duur zou zijn voor mij. Maar voor mijn dertigste verjaardag wou ik eens iets speciaals doen. Samen met mijn liefste en met mijn ouders gingen we eten in Bruneau, een legendarische culinaire tempel in Ganshoren in Brussel.

Wat zou dat eigenlijk betekenen: die drie sterren? Ik vroeg het me af. Was het eten er nog beter? De service nog indrukwekkender? Het decor nog chiquer? Ik was benieuwd. En we gingen trouwens alle vier voor het eerst naar een restaurant met de hoogste onderscheiding mogelijk. Mijn ouders en mijn geliefde waren er ook nooit geweest. Spannend hoor.

Het werd een onwaarschijnlijke belevenis. Alles klopte die avond. Het decor was fantastisch met al het ingelegde marmer en hout. De bediening was abnormaal klassevol. Wel voornamelijk in het Frans, en behoorlijk stijf, maar dat hoorde er toen bij, dachten wij. En het eten: wow. Bruneau was inderdaad een chef zoals we er nog geen tegen waren gekomen. Dit was af en indrukwekkend. Klassiek, maar groots. En ja, het koste een stuiver. Maar ik had er voor gespaard, en je wordt maar één keer dertig.

Het was 7 juni 2003, nu meer dan 15 jaar geleden. En het was ook echt de topperiode van het restaurant. The place to be in Brussel en omstreken. Later verloor het restaurant z’n derde ster, en nog later zelfs een tweede. Ik snapte het niet helemaal, want tot op het einde bleef Jean-Pierre Bruneau fantastisch koken. Vernieuwend was z’n keuken niet echt meer na al die jaren, dat is waar, maar moet dat altijd? Klassiekers zijn ook nodig, en die kon hij als de beste maken. Eind 2017, de chef was toen al 74, kondigde hij aan om te stoppen met het restaurant. Het was het einde van een tijdperk.

Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at

Sinds vorig jaar werd Bruneau overgenomen door één van de vroegere sous-chefs van meneer Bruneau, Maxime Maziers. De jonge chef die ervaring opdeed in verschillende grote huizen is vast van plan om Bruneau weer in al z’n klasse, eer en glorie te herstellen, en er weer een culinaire tempel van te maken, en wij gaan het vanavond dus met enkele goede vrienden uittesten. De bespreking van ons etentje volgt binnenkort.

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer