Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at
Nieuws

Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at

Het was 2003, 7 juni. Ik weet het nog goed. Ik had al veel lekkers gegeten in mijn leven. Zelfs al in sterrenrestaurants verschillende keren. Een paar keer in een restaurant met twee sterren. Maar nog nooit in een driesterrenrestaurant. Had ik nog niet echt gedurfd. Bang dat dat veel te duur zou zijn voor mij. Maar voor mijn dertigste verjaardag wou ik eens iets speciaals doen. Samen met mijn liefste en met mijn ouders gingen we eten in Bruneau, een legendarische culinaire tempel in Ganshoren in Brussel.

Wat zou dat eigenlijk betekenen: die drie sterren? Ik vroeg het me af. Was het eten er nog beter? De service nog indrukwekkender? Het decor nog chiquer? Ik was benieuwd. En we gingen trouwens alle vier voor het eerst naar een restaurant met de hoogste onderscheiding mogelijk. Mijn ouders en mijn geliefde waren er ook nooit geweest. Spannend hoor.

Het werd een onwaarschijnlijke belevenis. Alles klopte die avond. Het decor was fantastisch met al het ingelegde marmer en hout. De bediening was abnormaal klassevol. Wel voornamelijk in het Frans, en behoorlijk stijf, maar dat hoorde er toen bij, dachten wij. En het eten: wow. Bruneau was inderdaad een chef zoals we er nog geen tegen waren gekomen. Dit was af en indrukwekkend. Klassiek, maar groots. En ja, het koste een stuiver. Maar ik had er voor gespaard, en je wordt maar één keer dertig.

Het was 7 juni 2003, nu meer dan 15 jaar geleden. En het was ook echt de topperiode van het restaurant. The place to be in Brussel en omstreken. Later verloor het restaurant z’n derde ster, en nog later zelfs een tweede. Ik snapte het niet helemaal, want tot op het einde bleef Jean-Pierre Bruneau fantastisch koken. Vernieuwend was z’n keuken niet echt meer na al die jaren, dat is waar, maar moet dat altijd? Klassiekers zijn ook nodig, en die kon hij als de beste maken. Eind 2017, de chef was toen al 74, kondigde hij aan om te stoppen met het restaurant. Het was het einde van een tijdperk.

Het eerste drie sterren restaurant waar ik ooit at

Sinds vorig jaar werd Bruneau overgenomen door één van de vroegere sous-chefs van meneer Bruneau, Maxime Maziers. De jonge chef die ervaring opdeed in verschillende grote huizen is vast van plan om Bruneau weer in al z’n klasse, eer en glorie te herstellen, en er weer een culinaire tempel van te maken, en wij gaan het vanavond dus met enkele goede vrienden uittesten. De bespreking van ons etentje volgt binnenkort.

Gerelateerde nieuwsberichten

IMG_1861

Ik ga samen wonen in een camper met Anke, én koken voor haar

Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer

Four Seasons Bangkok Would Be Chef Sven Ornelis Thailand28

Four Seasons Bangkok, op 14 in de lijst met beste hotels ter wereld

Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer

Dit wist je nog niet over popcorn. Wedden?

15 dingen die je nog niet wist over popcorn. Wedden?

De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer

Daarom smaakt koriander (voor sommigen) naar zeep

Daarom smaakt koriander (voor sommige mensen) naar zeep

Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer

Opgelet: laatste dagen solden voor mijn boeken!!!

Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer