HET "FAVORIETE RESTAURANT" VAN CHARLES AZNAVOUR
Nieuws

Het “favoriete restaurant” van charles aznavour

Charles Aznavour is niet meer. Mijn favoriete Franse chansonnier is vorige nacht overleden. Ik zag hem vorig jaar nog aan het werk in de Lotto Arena op 93-jarige leeftijd, en dat was een ervaring om nooit te vergeten. Hij was grappig en scherp, schattig en krachtig tegelijk, en zijn stem deed het eigenlijk nog altijd prima. Ook al gaf hij aan het begin van het concert wel eerlijk toe dat hij wat vergeetachtig was geworden, en daarom z’n teksten aflezen moest, en doordat hij ook niet zo scherp meer zag moest hij dat doen van oversized schermen op het podium. Die bekentenis leverde meteen een warme lach op en een gul applaus in een zaal die vol zat met fans die beseften dat ze misschien wel één van de laatste concerten van hun idool meemaakten op Belgische bodem. Helaas blijkt dat nu ook zo te zijn.

Het nieuws van de dood van Aznavour deed me ook meteen terugdenken aan een prachtige vakantie in Cannes, intussen meer dan 15 jaar geleden. We huurden er in de zomer een weekje een flatje op de Croisette en wilden wat bijzondere restaurants ontdekken. Iemand tipte ons om zeker eens naar het favoriete restaurant van Charles Aznavour te gaan dineren, “Le Restaurant Arménien” want dat was maar enkele tientallen meters van onze huurflat. Charles Aznavour die zelf van Armeense afkomst was, kende de eigenaars naar het schijnt persoonlijk en ging er dan ook vaak dineren in die tijd. Ik vond het meteen een prima aanbeveling, want een man die zo’n mooie liedjes maakte, die zo meeslepend zong over leven en liefde, kon geen slechte smaak hebben wat restaurants betreft.

Het diner was een ontzettende meevaller, ook en vooral omdat ik toen een keuken leerde kennen die me voordien redelijk onbekend was. Eigenlijk kon je niet kiezen wat je wou eten in dit charmate restaurant. Je kreeg gewoon alles. In twee gangen. Eerst alle voorgerechtjes, nadien alle hoofdgerechten, op kleine bordjes. De eigenares noemde het de Armeense feestkeuken, en dat was het ook wel. Een feest van smaken, eigenlijk in een soort van “tapasformule”.

De Armeense keuken heeft veel referenties naar de Libanese, nog zo’n fantastische keuken. Denk aan humus, gevuld wijnblad, aubergine, bulgur, gevulde courgette, gegrild lamsvlees. Dat alles met heerlijke gedroogde kruiden. Werkelijk heel lekker. En veel ook. Teveel. Maar dat hoorde blijkbaar bij het ritueel. Het werd een fantastische avond, en sindsdien kwamen we er toch om de paar jaar terug om te genieten van deze heerlijke keuken. En ik raadde het restaurant ook altijd aan wanneer vrienden naar Cannes op reis gingen. Altijd met dezelfde aanbeveling: het favoriete restaurant van Charles Aznavour”.

Daarom wou ik jullie “Le Restaurant Arménien” ook absoluut aanbevelen. Maar tot mijn grote ontgoocheling ontdekte ik daarnet dat het restaurant eind 2016, nu bijna twee jaar geleden definitief gesloten is. De laatste commentaren op verschillende sites waren ook niet zo positief meer. Sommige bezoekers vonden de eigenaar een beetje uitgeblust overkomen. Jammer, want ik blijf zalige herinneringen houden aan de avonden die we daar beleefd hebben. De laatste blijkbaar op 13 juli 2013, de dag voor de Franse feestdag. Vandaag is het geen feest in Frankrijk, want de Franse Sinatra is niet meer.

Maar ik blijf Aznavour eeuwig dankbaar, want onrechtstreeks heb ik dankzij hem een prachtige keuken leren kennen. Ik ga de komende dagen z’n volledige repertoire opnieuw beluisteren, en ook weer op zoek naar een goed Armeens restaurant, en lekkere recepten om ze ter ere van deze grote chansonnier zelf ook te gaan bereiden. Iemand tips?

Gerelateerde nieuwsberichten

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer

Istock photo

Mijn lekkere paasmenu

Mag ik u allen een zalig paasweekend toewensen. Dit weekend komen de klokken samen met de paashaas voor chocolade vreugde zorgen. En in veel families zal er dit weekend niet alleen naar eitjes gezocht worden, maar ook lekkere gegeten worden … Lees meer

Mijn Barcelona boek is af!

Vorig jaar al heb ik jullie laten weten dat ik er eindelijk zou aan beginnen, aan mijn Barcelona boek. Sinds we er tien jaar geleden een flatje hebben gekocht zijn we grote fans geworden van de prachtige stad aan de Middellandse zee, de hoofdstad van Catalonië … Lees meer

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer