HET "FAVORIETE RESTAURANT" VAN CHARLES AZNAVOUR
Nieuws

Het “favoriete restaurant” van charles aznavour

Charles Aznavour is niet meer. Mijn favoriete Franse chansonnier is vorige nacht overleden. Ik zag hem vorig jaar nog aan het werk in de Lotto Arena op 93-jarige leeftijd, en dat was een ervaring om nooit te vergeten. Hij was grappig en scherp, schattig en krachtig tegelijk, en zijn stem deed het eigenlijk nog altijd prima. Ook al gaf hij aan het begin van het concert wel eerlijk toe dat hij wat vergeetachtig was geworden, en daarom z’n teksten aflezen moest, en doordat hij ook niet zo scherp meer zag moest hij dat doen van oversized schermen op het podium. Die bekentenis leverde meteen een warme lach op en een gul applaus in een zaal die vol zat met fans die beseften dat ze misschien wel één van de laatste concerten van hun idool meemaakten op Belgische bodem. Helaas blijkt dat nu ook zo te zijn.

Het nieuws van de dood van Aznavour deed me ook meteen terugdenken aan een prachtige vakantie in Cannes, intussen meer dan 15 jaar geleden. We huurden er in de zomer een weekje een flatje op de Croisette en wilden wat bijzondere restaurants ontdekken. Iemand tipte ons om zeker eens naar het favoriete restaurant van Charles Aznavour te gaan dineren, “Le Restaurant Arménien” want dat was maar enkele tientallen meters van onze huurflat. Charles Aznavour die zelf van Armeense afkomst was, kende de eigenaars naar het schijnt persoonlijk en ging er dan ook vaak dineren in die tijd. Ik vond het meteen een prima aanbeveling, want een man die zo’n mooie liedjes maakte, die zo meeslepend zong over leven en liefde, kon geen slechte smaak hebben wat restaurants betreft.

Het diner was een ontzettende meevaller, ook en vooral omdat ik toen een keuken leerde kennen die me voordien redelijk onbekend was. Eigenlijk kon je niet kiezen wat je wou eten in dit charmate restaurant. Je kreeg gewoon alles. In twee gangen. Eerst alle voorgerechtjes, nadien alle hoofdgerechten, op kleine bordjes. De eigenares noemde het de Armeense feestkeuken, en dat was het ook wel. Een feest van smaken, eigenlijk in een soort van “tapasformule”.

De Armeense keuken heeft veel referenties naar de Libanese, nog zo’n fantastische keuken. Denk aan humus, gevuld wijnblad, aubergine, bulgur, gevulde courgette, gegrild lamsvlees. Dat alles met heerlijke gedroogde kruiden. Werkelijk heel lekker. En veel ook. Teveel. Maar dat hoorde blijkbaar bij het ritueel. Het werd een fantastische avond, en sindsdien kwamen we er toch om de paar jaar terug om te genieten van deze heerlijke keuken. En ik raadde het restaurant ook altijd aan wanneer vrienden naar Cannes op reis gingen. Altijd met dezelfde aanbeveling: het favoriete restaurant van Charles Aznavour”.

Daarom wou ik jullie “Le Restaurant Arménien” ook absoluut aanbevelen. Maar tot mijn grote ontgoocheling ontdekte ik daarnet dat het restaurant eind 2016, nu bijna twee jaar geleden definitief gesloten is. De laatste commentaren op verschillende sites waren ook niet zo positief meer. Sommige bezoekers vonden de eigenaar een beetje uitgeblust overkomen. Jammer, want ik blijf zalige herinneringen houden aan de avonden die we daar beleefd hebben. De laatste blijkbaar op 13 juli 2013, de dag voor de Franse feestdag. Vandaag is het geen feest in Frankrijk, want de Franse Sinatra is niet meer.

Maar ik blijf Aznavour eeuwig dankbaar, want onrechtstreeks heb ik dankzij hem een prachtige keuken leren kennen. Ik ga de komende dagen z’n volledige repertoire opnieuw beluisteren, en ook weer op zoek naar een goed Armeens restaurant, en lekkere recepten om ze ter ere van deze grote chansonnier zelf ook te gaan bereiden. Iemand tips?

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer