Het is beslist: op mijn begrafenis geen koffiekoeken
Nieuws

Het is beslist: op mijn begrafenis geen koffiekoeken

1 november. Het is een feestdag vandaag. Niet Halloween, dat was gisteren. Maar vandaag is Allerheiligen, en morgen is het Allerzielen. En voor veel gelovige mensen zijn dat dagen om de doden te herdenken. Om even stil te staan bij zij die er niet meer zijn, maar toch veel betekend hebben in ons leven. Bij mij zijn dat vooral m’n grootouders. Het waren stuk voor stuk lieve zorgzame mensen waar ik prachtige herinneringen aan heb. M’n beide opa’s hadden een grote groentetuin, en m’n oma’s kookten de lekkerste gerechten voor ons. Jammer dat ze er niet meer zijn, ik zou zo graag nog eens met hen praten over het leven. En over de dood.

Zelf ben ik eigenlijk niet bang voor de dood. Wel een beetje voor doodgaan. Ik hoop gewoon dat, nadat het licht uit gegaan is, alles ook echt over is. Ik hoef niet eeuwig rijstpap met gouden lepeltjes te eten, dank u. En zelfs niet eeuwig “witloofrolletjes in de kaassaus” zoals mijn meme Julia die zo goed maakte, en wat voor altijd mijn lievelingsgerecht is. Maar de eeuwigheid is me echt wel te lang. Laat het maar gewoon op een niet al te pijnlijke of gewelddadige manier aflopen, ooit, binnen meer dan een halve eeuw als het even kan. Want ik leef veel te graag.

En als mensen mij vragen: “hoe moet je begrafenis er eigenlijk uitzien?” dan denk ik meestal: “niet mee bezig hoor, het is nog zo lang.” Maar dat weet je nooit zeker. Het leven kan pijnlijk verrassen, en dat kan de dood nog straffer. Ik wil hoe dan ook gecremeerd worden, en niet begraven. En ik wil niet op een schouw komen te staan. Laat mij maar wegwaaien in de wind. En wat de koffietafel betreft: maak er iets gezelligs van. De familieleden en vrienden die naar dat laatste etentje komen, hebben me goed gekend, en weten dat dat mijn topdagen waren: wanneer ik ze uitgebreid kon verwennen met lekker eten en mooie wijn.

Dus, sorry lieve bakkers, maar geen koffiekoeken op mijn begrafenis. Die zijn heerlijk, maar wel vooral als ontbijt. En ik stel voor dat het etentje voor mijn ultieme afscheid ‘s avonds plaatsvindt. Niet ‘s middags. Voor een keer dat de wekker zeker niet meer zal staan voor mij, mag het een dinertje worden. Maak eerst een mooie wandeling samen, in de zon of in de regen, en strooi me onderweg maar uit. Dan is dat ook al opgelost.

En daarna mag het echt wel een prachtige maaltijd worden. Met alles erop en eraan. Hapjes, een paar lekkere voorgerechten, een heerlijke hoofdschotel, kaas van de kar, en voor de liefhebbers een dessert. En uiteraard met hele goede wijn. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

Klink dan nog eens op mij, vergeef me al mijn zonden, mijn lelijke tweets, mijn slordigheden en mijn nare kantjes. Maar geniet vooral. Eén ding zal wel duidelijk zijn voor iedereen aan tafel. Ik zal niet te beklagen zijn. Ik zal geleefd hebben als drie man. En ik zal genoten hebben van elke seconde. Dat zal het vieren waard zijn! Doe dat dan maar. Van de champagne tot de cognac!

Voila, da’s dan geregeld. Dat wordt een gezellig avondje dus. Jammer dat ik het zelf niet meer mee zal maken. Maar goed. Ik kan nog heel veel oefenen. En nog heel vaak lekker eten met mijn geliefden. En wat die begrafenis betreft: ik wil liefst niet te ver op voorhand plannen, maar in principe past het in mijn agenda niet meer voor 2073. Als iedereen daar even rekening wil mee houden? Dank u zeer. En nu genieten van het leven!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer