Het is beslist: op mijn begrafenis geen koffiekoeken
Nieuws

Het is beslist: op mijn begrafenis geen koffiekoeken

1 november. Het is een feestdag vandaag. Niet Halloween, dat was gisteren. Maar vandaag is Allerheiligen, en morgen is het Allerzielen. En voor veel gelovige mensen zijn dat dagen om de doden te herdenken. Om even stil te staan bij zij die er niet meer zijn, maar toch veel betekend hebben in ons leven. Bij mij zijn dat vooral m’n grootouders. Het waren stuk voor stuk lieve zorgzame mensen waar ik prachtige herinneringen aan heb. M’n beide opa’s hadden een grote groentetuin, en m’n oma’s kookten de lekkerste gerechten voor ons. Jammer dat ze er niet meer zijn, ik zou zo graag nog eens met hen praten over het leven. En over de dood.

Zelf ben ik eigenlijk niet bang voor de dood. Wel een beetje voor doodgaan. Ik hoop gewoon dat, nadat het licht uit gegaan is, alles ook echt over is. Ik hoef niet eeuwig rijstpap met gouden lepeltjes te eten, dank u. En zelfs niet eeuwig “witloofrolletjes in de kaassaus” zoals mijn meme Julia die zo goed maakte, en wat voor altijd mijn lievelingsgerecht is. Maar de eeuwigheid is me echt wel te lang. Laat het maar gewoon op een niet al te pijnlijke of gewelddadige manier aflopen, ooit, binnen meer dan een halve eeuw als het even kan. Want ik leef veel te graag.

En als mensen mij vragen: “hoe moet je begrafenis er eigenlijk uitzien?” dan denk ik meestal: “niet mee bezig hoor, het is nog zo lang.” Maar dat weet je nooit zeker. Het leven kan pijnlijk verrassen, en dat kan de dood nog straffer. Ik wil hoe dan ook gecremeerd worden, en niet begraven. En ik wil niet op een schouw komen te staan. Laat mij maar wegwaaien in de wind. En wat de koffietafel betreft: maak er iets gezelligs van. De familieleden en vrienden die naar dat laatste etentje komen, hebben me goed gekend, en weten dat dat mijn topdagen waren: wanneer ik ze uitgebreid kon verwennen met lekker eten en mooie wijn.

Dus, sorry lieve bakkers, maar geen koffiekoeken op mijn begrafenis. Die zijn heerlijk, maar wel vooral als ontbijt. En ik stel voor dat het etentje voor mijn ultieme afscheid ’s avonds plaatsvindt. Niet ’s middags. Voor een keer dat de wekker zeker niet meer zal staan voor mij, mag het een dinertje worden. Maak eerst een mooie wandeling samen, in de zon of in de regen, en strooi me onderweg maar uit. Dan is dat ook al opgelost.

En daarna mag het echt wel een prachtige maaltijd worden. Met alles erop en eraan. Hapjes, een paar lekkere voorgerechten, een heerlijke hoofdschotel, kaas van de kar, en voor de liefhebbers een dessert. En uiteraard met hele goede wijn. Het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

Klink dan nog eens op mij, vergeef me al mijn zonden, mijn lelijke tweets, mijn slordigheden en mijn nare kantjes. Maar geniet vooral. Eén ding zal wel duidelijk zijn voor iedereen aan tafel. Ik zal niet te beklagen zijn. Ik zal geleefd hebben als drie man. En ik zal genoten hebben van elke seconde. Dat zal het vieren waard zijn! Doe dat dan maar. Van de champagne tot de cognac!

Voila, da’s dan geregeld. Dat wordt een gezellig avondje dus. Jammer dat ik het zelf niet meer mee zal maken. Maar goed. Ik kan nog heel veel oefenen. En nog heel vaak lekker eten met mijn geliefden. En wat die begrafenis betreft: ik wil liefst niet te ver op voorhand plannen, maar in principe past het in mijn agenda niet meer voor 2073. Als iedereen daar even rekening wil mee houden? Dank u zeer. En nu genieten van het leven!

Gerelateerde nieuwsberichten

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer

Zo maak je de perfecte geroosterde lamsbout in de oven

Ik was vorig jaar bij vrienden in het Zuiden van Frankrijk en ik zou bij hen koken met de ingrediënten die ze in huis hadden. De frigo zat vol met lekkers: onder andere een prachtige lamsbout … Lees meer