Het worden vreemde feestdagen dit jaar, dat staat al vast. We mogen niemand zien buiten ons gezin. We mogen niet dansen, niet kussen, geen borrels doen met de buren. Maar dat wil niet zeggen dat we er niet het beste van mogen maken. Integendeel. Als we gezond zijn en gelukkig dan is het zelfs een morele plicht om te klinken op het leven. En wij hebben beslist: we gaan voor vuurwerk dit oudjaar. Vuurwerk in het bord weliswaar. Want echt vuurwerk is verboden. En ik ben er persoonlijk ook niet zo’n grote fan van. Te gevaarlijk, en afschuwelijk voor dieren die buiten in de wei staan, voor honden en katten ook. Die haten vuurwerk.
Normaal is oudjaar voor mij een werknacht. Dat vind ik niet erg. DJ’n op feestjes is mijn job èn mijn hobby. Dus meestal rij ik op 31 december het land rond om op 3 tot 4 plaatsen duizenden mensen te entertainen met leuke muziek. Ik kom dan zo tegen de ochtend moe maar happy thuis, drink nog een glas rode wijn en we kijken dan tegen zes uur naar de vieringen van nieuwjaar op Times Square in New York. Dat zal dit jaar dus even anders zijn.
Nu we verplicht thuis zullen zitten, met ons tweetjes en de kat gaan we er een feestelijke avond van maken. We gaan niet treuren om wat er niet is, maar genieten van wat er wel is. En we hebben voor de gelegenheid take away besteld bij Boury, het schitterende twee sterrenrestaurant in Roeselare. Het is echt iets om naar uit te kijken. Ik ga een paar mooie flesjes klaar zetten, en we gaan vieren als nooit tevoren. Want ik ben van één ding quasi zeker: 2021 wordt beter dan 2020. Toch?!
’Mezze-box’
3 dips (Baba Ganoush, Harissa, Hummus Sumac)
Krokante brood crackers
Bun – wilde gelakte eend
Gerookte paling, koolraap, dashi
Hamashi, botermelk, winterprei, radijs
Gebrande schelvis, cannelloni jonge spinazie, Pecorino, aardpeer, jus kreeft met specerijen
Gebraiseerde kalfswang, wintertruffel, schorseneer, hazelnoot
Inaya 65% origine-chocolade, kalamansi, mango
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer