Samosa is een populair hartig gebakje dat afkomstig is uit de wonderlijke en zeer gevarieerder Indiase keuken. Samos’a bestant meestal uit een driehoekige of kegelvormige buitenste laag gemaakt van deeg, gevuld met een gevarieerd mengsel van gekruide aardappelen, groenten, vlees of linzen. De vulling kan sterk variëren afhankelijk van regionale en persoonlijke voorkeuren. En wie India een beetje kent weet dat er op elk gerecht evenveel variaties bestaan als dat er hobbykoks zijn in India. Dus als je zelf samosa’s maakt maj je experimenteren met smaken zoveel je maar wil.
Samosa’s worden traditioneel gefrituurd tot ze goudbruin zijn, waardoor ze een heerlijke knapperige textuur krijgen. Ze worden vaak geserveerd als snack, als voorgerecht en zelfs als populair straatvoedsel in India en vele andere landen met Zuid-Aziatische invloeden. Ze worden ook vaak geserveerd met pittige chutneys of spannende dips voor extra smaak. Essentieel zijn trouwens de kruiden in de vulling. We zitten in India dus tropische kruiden als komijn, koriander, garam masala en chili, geven samosa’s hun kenmerkende smaak.
Als je een goed Indisch restaurant in de buurt hebt moet je daar gewoon geregeld eens gaan eten. Niet enkel de samosa’s zijn lekker, maar de Indische keuken kent nog gigantisch veel andere gerechten die getuigen van zoveel culinaire traditie, altijd anders, altijd spannend. Als je weinig ervaring hebt vraag altijd milde gerechten. De echte Indiërs mogen dan wel voor extra pikant gaan, maar op die manier overheerst het hete van het gerecht en gaan naar mijn smaak en bescheiden mening, teveel nuances verloren voor ons Westerlingen. Maar samosa’s zijn meestal niet te gek of te pikant van smaak.
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer
Het is zondag. Joepie! Dat wil zeggen: vandaag ga je naar de warme bakker om lekkere pistolets of sandwiches te halen. De vraag is natuurlijk altijd wel, als je wat teveel lekkers van de bakker hebt meegebracht: hoe hou je die vers … Lees meer
Vandaag is 12 september, dat is World Gym Day. Ik ben nu een kleine maand gezonder aan het leven, met goed resultaat. Ik ben zo’n kleine 7 kilo kwijt, de XL-hemden hangen weer verder weg in de kast omdat ik weer in de L kan, en ik voel me vooral beter … Lees meer
Ik was zes. Ik was een klein Svenneke. En ik mocht naar het eerste leerjaar in de basisschool in Knesselare. Dat ik me 45 jaar later die eerste schooldag nog herinneren kan heeft maar één reden: ik werd meteen gestraft voor baldadig gedrag op de speelplaats … Lees meer
Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer
Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer
Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer