Samosa is een populair hartig gebakje dat afkomstig is uit de wonderlijke en zeer gevarieerder Indiase keuken. Samos’a bestant meestal uit een driehoekige of kegelvormige buitenste laag gemaakt van deeg, gevuld met een gevarieerd mengsel van gekruide aardappelen, groenten, vlees of linzen. De vulling kan sterk variëren afhankelijk van regionale en persoonlijke voorkeuren. En wie India een beetje kent weet dat er op elk gerecht evenveel variaties bestaan als dat er hobbykoks zijn in India. Dus als je zelf samosa’s maakt maj je experimenteren met smaken zoveel je maar wil.
Samosa’s worden traditioneel gefrituurd tot ze goudbruin zijn, waardoor ze een heerlijke knapperige textuur krijgen. Ze worden vaak geserveerd als snack, als voorgerecht en zelfs als populair straatvoedsel in India en vele andere landen met Zuid-Aziatische invloeden. Ze worden ook vaak geserveerd met pittige chutneys of spannende dips voor extra smaak. Essentieel zijn trouwens de kruiden in de vulling. We zitten in India dus tropische kruiden als komijn, koriander, garam masala en chili, geven samosa’s hun kenmerkende smaak.
Als je een goed Indisch restaurant in de buurt hebt moet je daar gewoon geregeld eens gaan eten. Niet enkel de samosa’s zijn lekker, maar de Indische keuken kent nog gigantisch veel andere gerechten die getuigen van zoveel culinaire traditie, altijd anders, altijd spannend. Als je weinig ervaring hebt vraag altijd milde gerechten. De echte Indiërs mogen dan wel voor extra pikant gaan, maar op die manier overheerst het hete van het gerecht en gaan naar mijn smaak en bescheiden mening, teveel nuances verloren voor ons Westerlingen. Maar samosa’s zijn meestal niet te gek of te pikant van smaak.
Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer
Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer
Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer
Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer
Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer
Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer