Samosa is een populair hartig gebakje dat afkomstig is uit de wonderlijke en zeer gevarieerder Indiase keuken. Samos’a bestant meestal uit een driehoekige of kegelvormige buitenste laag gemaakt van deeg, gevuld met een gevarieerd mengsel van gekruide aardappelen, groenten, vlees of linzen. De vulling kan sterk variëren afhankelijk van regionale en persoonlijke voorkeuren. En wie India een beetje kent weet dat er op elk gerecht evenveel variaties bestaan als dat er hobbykoks zijn in India. Dus als je zelf samosa’s maakt maj je experimenteren met smaken zoveel je maar wil.
Samosa’s worden traditioneel gefrituurd tot ze goudbruin zijn, waardoor ze een heerlijke knapperige textuur krijgen. Ze worden vaak geserveerd als snack, als voorgerecht en zelfs als populair straatvoedsel in India en vele andere landen met Zuid-Aziatische invloeden. Ze worden ook vaak geserveerd met pittige chutneys of spannende dips voor extra smaak. Essentieel zijn trouwens de kruiden in de vulling. We zitten in India dus tropische kruiden als komijn, koriander, garam masala en chili, geven samosa’s hun kenmerkende smaak.
Als je een goed Indisch restaurant in de buurt hebt moet je daar gewoon geregeld eens gaan eten. Niet enkel de samosa’s zijn lekker, maar de Indische keuken kent nog gigantisch veel andere gerechten die getuigen van zoveel culinaire traditie, altijd anders, altijd spannend. Als je weinig ervaring hebt vraag altijd milde gerechten. De echte Indiërs mogen dan wel voor extra pikant gaan, maar op die manier overheerst het hete van het gerecht en gaan naar mijn smaak en bescheiden mening, teveel nuances verloren voor ons Westerlingen. Maar samosa’s zijn meestal niet te gek of te pikant van smaak.
Ik sport bijna elke dag. Lange wandelingen, minstens een uur in de gym, vaak meer. Beweging is mijn uitlaatklep, mijn energiebron, mijn ritme. Sommige mensen zeggen dat ik overdrijf – en eerlijk gezegd, soms hebben ze gelijk … Lees meer
Would Be Chef is een foodblog, maar af en toe maak ik een uitstapje en schrijf ik hier ook over ander fijn nieuws. En vandaag heb ik echt super goed nieuws … Lees meer
Zo wakker worden, als deze ochtend, is toch een droom? Ik kwam de trap afgewandeld en de zon scheen alsof het al zomer is, maar in de tuin lag nog wel een dun laagje sneeuw alsof het nog winter is, en dat is het natuurlijk ook nog altijd … Lees meer
Ik krijg de laatste tijd veel vragen en opmerkingen over al mijn sporten. Sinds augustus vorig jaar heb ik de knop omgezet om (voor de zoveelste keer) gezonder te gaan leven en veel te bewegen … Lees meer
Journalisten die zo in de eerste week van het jaar een halve pagina moeten vullen, terwijl het nieuws redelijk plat ligt, vragen er wel eens naar. Sommige tantes op nieuwjaarsfeesten ook … Lees meer
Kleine wijziging in onze oudejaars-plannen. Ik had al gezegd dat ik op oudjaar voor een keertje niet terugvlieg naar België om te DJ’n, maar lekker in Barcelona blijf … Lees meer
In plaats van over een kleine maand, begin januari, in een halve depressie te sukkelen omdat de weegschaal dan met een pittige boodschap komt, willen sommige mensen nu al met goede voornemens beginnen … Lees meer
Ik ben er zelf geen grote fan van, maar kijk, soms moet het eens kunnen: fastfood eten. Het is uiteraard niet zo gezond en je moet er dus vooral niet mee overdrijven … Lees meer