Het Laatste Avondmaal van Marc Coucke
Nieuws

Het Laatste Avondmaal van Marc Coucke

Speciale gast deze zondag in de rubriek “Het Laatste Avondmaal”, mijn goede vriend Marc Coucke. We kennen elkaar al lange tijd en hebben veel respect voor elkaar, maar we kunnen elkaar ook ontzettend goed plagen. Vroeger was dat al zo, en sinds Marc voetbalclub Anderlecht heeft gekocht nog een tikje meer. Ik ben namelijk sinds jaar en dag fan van Club Brugge, dus dat zorgt wel voor wat plezante spanning. Het zijn soms pittige prikjes die we uitdelen aan elkaar, maar altijd uit volle vriendschap, met humor, en nooit venijnig.

Ik vind het parcours dat Marc heeft afgelegd namelijk erg indrukwekkend. Marc is één van de meest bevlogen en slimste mensen die ik ken. Een harde werker tot en met. Vol passie. En zelfs wanneer het eens wat moeilijker gaat geeft hij niet op. Hij is een doorzetter. Een fantastische ondernemer. Een familiemens. En een trouwe vriend. Plus: Marc is een echte gastronoom. Een wijnkenner, een straffe hobbykok, en een liefhebber van lekker eten. En dat hoeft dan niet enkel sterreneten te zijn. Marc houdt van de gewone lekkere keuken, maar dan bomvol smaak en met topproducten (en dan bedoel ik heus niet dure producten) liefst door een echte vakman bereid.

Ik schrok dan ook niet toen ik Marc z’n antwoord in m’n mailbox kreeg op de vraag: wat mag jouw laatste avondmaal zijn? Ik had het Marc op Whatsapp gevraagd, en vorige week zaterdag, midden in de nacht (Marc is een nachtbraker) kwam de mail binnen. Een netjes uitgeschreven antwoord. Met, uiteraard, de humor en schwung die ik ken van Marc. En ja, hij heeft smaak. Erg goede smaak. Ik zou er graag bij zijn wanneer z’n laatste maaltijd geserveerd wordt.

Wat zou jij kiezen als laatste avondmaal Marc?

Tja, mn laatste avondmaal. Beetje luguber om er nu al aan te denken, het hoeft nog niet volgende week te zijn he. Enfin, voor de Would Be Chef is geen tijdsreis te veel, dus hier gaan we.

Het gerecht is natuurlijk biefstuk, friet, béarnaise en een tomatenslaatje. Al gans mijn leven mijn favoriet gerecht, vermoedelijk reeds via de moedermelk homeopathisch leren kennen.
Het vlees saignant, vanzelfsprekend.

Wie het mag klaarmaken?

Moeilijke vraag. Voor mijn subjectieve smaak zijn Peter Goossens en Wout Bru de beste chefs van het land, maar ik kies toch mijn jongste dochter Alysée, 12 jaar en al volop besmet met mijn kook-microbe.

De frietjes zoals ik ze verkies (uren op voorhand beginnen voorbereiden, 2* bakken, ertussen afkoelen etc). De steak simpel maar met de juiste details (kort en hevig bakken, correct gekruid, rusten eerst in lage temperatuur oven en dan buiten de oven etc). De papa-jus zoals zij ze nu al echt beter maakt dan mij (met enorm veel vleessmaak). De tomatensalade die ik ooit tijdens Masterchef uitvond (gepelde kerstomaatjes gemarineerd in olijfolie, ponzu, yuzu, basilicum, azijnmengsel en limoenzeste).

Oei, probleempje, béarnaise kan ze nog niet maken. Ok dan, Peter en Wout als souschef van Alysée, mooi team.

Met wie zou je van je laatste avondmaal willen genieten?

Weeral zo moeilijk, in feite graag 3 tafels, om er een groot festijn van te maken. Een tafel met mijn familie, een tafel met mijn vrienden en een tafel met mijn Alychlo-team plus vennoten in de verschillende bedrijven. De 3 tafels samen symboliseren wat me geluk en diepgang in het leven geschonken heeft.

En dat alles samen in Durbuy. Oord waar ik het meest van ondernemerschap en gedeelde vreugde geniet.

Voila, nu ik het herlees, zalig, het mag morgen dit laatste avondmaal zijn. Maar aub overmorgen wel vertellen dat dat ‘laatste’ maar om te lachen was he!

Gerelateerde nieuwsberichten

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer

Richting herfstvakantie met dit gezellige weekmenu

Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer