Elke zondag vragen we op Would Be Chef een boeiende Vlaming naar z’n laatste avondmaal. Omdat we er namelijk van uit gaan, dat je op de ultieme dag kiezen altijd wel zult voor je ultieme lievelingsdiner. Dat leverde soms al hele speciale bekentenissen op. Mensen grijpen meestal terug naar de eerlijke eenvoudige gerechten uit hun kindertijd, veel meer dan dat ze voor fancy of gedurfde gerechten uit de haute gastronomie kiezen.
Vandaag vragen we het aan Rik Torfs. De kerkjurist en gewezen rector van de KU Leuven is tegenwoordig columnist bij Het Laatste Nieuws, en schotelt de luisteraars van Joe in de rubriek “Advocaat Van De Duivel” elke woensdag om kwart voor acht een ethisch huis- tuin- en keukendilemma in onze ochtendshow.
Vandaag schotelde ik hem de vragen voor: wat is uw ultieme laatste avondmaal? Wat wil u daar bij drinken? En met wie wil u dat nuttigen? Rik Torfs beantwoordde de vragen met een vleugje humor, zoals enkel hij dat kan.
“Mijn laatste avondmaal? Als ik in de winter sterf: worst met spruitjes en daarbij een fles Aloxe-Corton of Vosne-Romanée. In de zomer mosselen met friet met een fles Sancerre. Ook wel met een verfrissende doekje achteraf om met propere vingers in het hiernamaals te geraken.
Met wie: met iedereen die het fijn vindt de schoonheid van het leven te bezingen terwijl hij of zij met een stervende eet. Een aantal ramptoeristen en een zeer beperkte selectie van gezworen vijanden sluit ik op voorhand bij notariële acte uit.”
Zoals jullie misschien al hebben gezien op mijn blog of socials, ben ik sinds dit voorjaar ambassadeur van Big Green Egg voor Vlaanderen. En daar ben ik oprecht fier op … Lees meer
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer