Het laatste avondmaal van Rik Torfs

Elke zondag vragen we op Would Be Chef een boeiende Vlaming naar z’n laatste avondmaal. Omdat we er namelijk van uit gaan, dat je op de ultieme dag kiezen altijd wel zult voor je ultieme lievelingsdiner. Dat leverde soms al hele speciale bekentenissen op. Mensen grijpen meestal terug naar de eerlijke eenvoudige gerechten uit hun kindertijd, veel meer dan dat ze voor fancy of gedurfde gerechten uit de haute gastronomie kiezen.

Vandaag vragen we het aan Rik Torfs. De kerkjurist en gewezen rector van de KU Leuven is tegenwoordig columnist bij Het Laatste Nieuws, en schotelt de luisteraars van Joe in de rubriek “Advocaat Van De Duivel” elke woensdag om kwart voor acht een ethisch huis- tuin- en keukendilemma in onze ochtendshow.

Vandaag schotelde ik hem de vragen voor: wat is uw ultieme laatste avondmaal? Wat wil u daar bij drinken? En met wie wil u dat nuttigen? Rik Torfs beantwoordde de vragen met een vleugje humor, zoals enkel hij dat kan.

“Mijn laatste avondmaal? Als ik in de winter sterf: worst met spruitjes en daarbij een fles Aloxe-Corton of Vosne-Romanée. In de zomer mosselen met friet met een fles Sancerre. Ook wel met een verfrissende doekje achteraf om met propere vingers in het hiernamaals te geraken.

Met wie: met iedereen die het fijn vindt de schoonheid van het leven te bezingen terwijl hij of zij met een stervende eet. Een aantal ramptoeristen en een zeer beperkte selectie van gezworen vijanden sluit ik op voorhand bij notariële acte uit.”