Het laatste avondmaal van Rik Torfs
Nieuws

Het laatste avondmaal van Rik Torfs

Elke zondag vragen we op Would Be Chef een boeiende Vlaming naar z’n laatste avondmaal. Omdat we er namelijk van uit gaan, dat je op de ultieme dag kiezen altijd wel zult voor je ultieme lievelingsdiner. Dat leverde soms al hele speciale bekentenissen op. Mensen grijpen meestal terug naar de eerlijke eenvoudige gerechten uit hun kindertijd, veel meer dan dat ze voor fancy of gedurfde gerechten uit de haute gastronomie kiezen.

Vandaag vragen we het aan Rik Torfs. De kerkjurist en gewezen rector van de KU Leuven is tegenwoordig columnist bij Het Laatste Nieuws, en schotelt de luisteraars van Joe in de rubriek “Advocaat Van De Duivel” elke woensdag om kwart voor acht een ethisch huis- tuin- en keukendilemma in onze ochtendshow.

Vandaag schotelde ik hem de vragen voor: wat is uw ultieme laatste avondmaal? Wat wil u daar bij drinken? En met wie wil u dat nuttigen? Rik Torfs beantwoordde de vragen met een vleugje humor, zoals enkel hij dat kan.

“Mijn laatste avondmaal? Als ik in de winter sterf: worst met spruitjes en daarbij een fles Aloxe-Corton of Vosne-Romanée. In de zomer mosselen met friet met een fles Sancerre. Ook wel met een verfrissende doekje achteraf om met propere vingers in het hiernamaals te geraken.

Met wie: met iedereen die het fijn vindt de schoonheid van het leven te bezingen terwijl hij of zij met een stervende eet. Een aantal ramptoeristen en een zeer beperkte selectie van gezworen vijanden sluit ik op voorhand bij notariële acte uit.”

Gerelateerde nieuwsberichten

Gevulde inktvis met couscous en kippengehakt

Speciaal weekje, speciaal menu

Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer

Azijnpissers niet welkom. Maar deze tip van Peter Goossens vergeet ik nooit.

Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer

Paté

🍂 Paté: herfst op je bord

Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer

IMG_0208-Hockney-NR

Mag je kat mee-eten aan tafel?

Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer

Zo krijg je orde in je keuken, en rust in het hoofd!

Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer

Een herfstvakantie vol heerlijke inspiratie

Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer

10 plezante weetjes over Halloween

Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer

Voor de jojo in mij is dit een lastige periode. Herkenbaar?

Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer