Lekkers dat ik mis in Spanje en Belgische klassiekers die er wel zijn #collab
Nieuws

Lekkers dat ik mis in Spanje en Belgische klassiekers die er wel zijn #collab

In Spanje zijn voor zes weken, dat is qua eetgewoonten toch ook altijd een beetje wennen. Ik hoor het zeker ook van mensen die hier voor hun werk een langere tijd komen wonen. Die missen wel een paar dingetjes uit België. Pas op, er zijn zoveel lekkernijen te krijgen op de overdekte versmarkten en in de kleine winkeltjes, dat ik altijd wel inspiratie heb om lekker te koken. Dus mij hoor je niet klagen, ik vind Barcelona werkelijk een foodie heaven.

Maar mensen zijn voor een stuk ook gewoontedieren en eerlijk is eerlijk, dan zijn er altijd wel wat lekkernijen van thuis die je hier nergens vinden kunt, en die je dan ook wel een beetje mist. Ik zet er een paar op een rij, maar ik ga jullie ook gerust stellen, want enkele van mijn Belgische favorietjes zijn hier wel te koop, gelukkig maar.

WAT IK MIS IN BARCELONA

die zalige GRIJZE GARNALEN

Je kunt hier de lekkerste roze en rode garnalen van de wereld vinden op de markt. Ze zijn een stuk groter dan die kleine grijze van bij ons, en worden terecht als een delicatesse beschouwd. Ik geniet er telkens weer van als ik ze op restaurant krijg of zelf klaarmaken mag. Maar … ik mis die kleine grijze garnaaltjes uit de Noordzee echt wel. Voor mij zijn die de lekkerste van de wereld. Maar helaas, die zijn hier nergens te krijgen, dus een klassieke tomate crevette zit er niet in, en een boterhammetje met vers gepelde garnaal-sla ook al niet.

PRÉPARÉ of filet americain

Een lekker boterham met een flinke laag préparé, of filet americain zoals dat ook wel eens genoemd wordt bij ons, neen die ga je in Barcelona ook niet kunnen eten. Ik vind dat zo lekker, met wat kappertjes, een augurk en een opgelegd zilveruitje erop is dat toch zo smakelijk. Maar ze kennen dat hier helemaal niet. Je kunt trouwens weinig of geen beleg in potjes kopen. Kip Hawai of kip curry? Onbekend. Tonijnsla of tonijn in cocktailsaus? Huh? Nooit van gehoord.

FRIETJES VAN DE FRITUUR en vlezekes

Ja, ze hebben heerlijke patatas bravas, met een lekkere pikante saus bij. Een zalige tapa is dat. En je kunt in sommige restaurants wel frietjes krijgen, maar die zijn dan toch altijd net iets anders als Belgische frietjes. En echte frituren zijn hier niet, dus de klassieke frituurhapjes zijn hier ook niet bekend. Geen frikandel speciale of stoofvleessaus dus. En de mayonaise smaakt hier ook lang zo lekker niet als bij ons.

WAT IK GELUKKIG WEL VINDEN KAN HIER

Maar er is wel goed nieuws, want sommige lekkernijen van bij ons zijn hier wel gewoon te krijgen. En dat is een hele opluchting. Want er zijn toch wel een paar dingen die ik niet zou kunnen missen, en anders altijd in de koffer zou moeten meenemen.

lekker BELGISCH BIER

Ik vind het al eens leuk om een Belgisch biertje te drinken op vakantie. Maar ik vind het vooral leuk om er eentje te serveren voor mijn Spaanse vrienden wanneer ik voor hen kook. Het is leuk om hier zo ondergedompeld te worden in de Catalaanse culinaire cultuur met al hun prachtige wijnen, maar mijn lokale gasten eens verwennen met iets lekkers uit België is ook altijd plezant. En geloof me, ze vinden onze bieren fantastisch de Stellakes of witbiertjes, en zeker de betere Trappisten gaan er vlotjes in. Ik maak trouwens graag ook eens Belgisch stoofvlees met frietjes voor hen (echte frietjes!!) en in echte stoverij hoort natuurlijk een Belgisch bruin biertje.

DE GEZONDE en lekkere REPEN VAN NāKD.

Jullie weten dat ik een grote fan en ambassadeur ben van de gezonde repen van nākd die enkel uit fruit en noten zijn gemaakt, zonder toegevoegde suikers. Ik vind ze de lekkerste tussendoortjes en bij m’n lange wandelingen in de bergen heb ik er altijd wel één of twee mee om hongertjes tegen te gaan en een sugar drop te vermijden. Een paar jaar geleden nam ik gewoon mijn voorraadje mee in de koffer, maar dat is eigenlijk niet nodig want ze zijn hier ook gewoon te koop in de El Corte Inglés & de Hipercor, in de Carrefour Hyper en de Carrefour Market, de Alcampo Hyper en bij Bon Preu. Ik kan mijn voorraadje hier dus altijd netjes aanvullen. Ideaal.

heerlijke BELGISCHE PRALINES

Ja onze Belgische chocolade is natuurlijk ook van de beste. En dat weten ze hier ook wel. Tot mijn grote vreugde hebben ongeveer alle Belgische topmerken een winkeltje in de stad, dus of je voor Neuhaus of voor Leonidas gaat, je zult die gewoon kunnen kopen in Barcelona. Altijd lekker om je gasten te verwennen na een maaltijd. En om cadeau te doen wanneer je ergens wordt uitgenodigd.

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer