In Spanje zijn voor zes weken, dat is qua eetgewoonten toch ook altijd een beetje wennen. Ik hoor het zeker ook van mensen die hier voor hun werk een langere tijd komen wonen. Die missen wel een paar dingetjes uit België. Pas op, er zijn zoveel lekkernijen te krijgen op de overdekte versmarkten en in de kleine winkeltjes, dat ik altijd wel inspiratie heb om lekker te koken. Dus mij hoor je niet klagen, ik vind Barcelona werkelijk een foodie heaven.
Maar mensen zijn voor een stuk ook gewoontedieren en eerlijk is eerlijk, dan zijn er altijd wel wat lekkernijen van thuis die je hier nergens vinden kunt, en die je dan ook wel een beetje mist. Ik zet er een paar op een rij, maar ik ga jullie ook gerust stellen, want enkele van mijn Belgische favorietjes zijn hier wel te koop, gelukkig maar.
Je kunt hier de lekkerste roze en rode garnalen van de wereld vinden op de markt. Ze zijn een stuk groter dan die kleine grijze van bij ons, en worden terecht als een delicatesse beschouwd. Ik geniet er telkens weer van als ik ze op restaurant krijg of zelf klaarmaken mag. Maar … ik mis die kleine grijze garnaaltjes uit de Noordzee echt wel. Voor mij zijn die de lekkerste van de wereld. Maar helaas, die zijn hier nergens te krijgen, dus een klassieke tomate crevette zit er niet in, en een boterhammetje met vers gepelde garnaal-sla ook al niet.
Een lekker boterham met een flinke laag préparé, of filet americain zoals dat ook wel eens genoemd wordt bij ons, neen die ga je in Barcelona ook niet kunnen eten. Ik vind dat zo lekker, met wat kappertjes, een augurk en een opgelegd zilveruitje erop is dat toch zo smakelijk. Maar ze kennen dat hier helemaal niet. Je kunt trouwens weinig of geen beleg in potjes kopen. Kip Hawai of kip curry? Onbekend. Tonijnsla of tonijn in cocktailsaus? Huh? Nooit van gehoord.
Ja, ze hebben heerlijke patatas bravas, met een lekkere pikante saus bij. Een zalige tapa is dat. En je kunt in sommige restaurants wel frietjes krijgen, maar die zijn dan toch altijd net iets anders als Belgische frietjes. En echte frituren zijn hier niet, dus de klassieke frituurhapjes zijn hier ook niet bekend. Geen frikandel speciale of stoofvleessaus dus. En de mayonaise smaakt hier ook lang zo lekker niet als bij ons.
Maar er is wel goed nieuws, want sommige lekkernijen van bij ons zijn hier wel gewoon te krijgen. En dat is een hele opluchting. Want er zijn toch wel een paar dingen die ik niet zou kunnen missen, en anders altijd in de koffer zou moeten meenemen.
Ik vind het al eens leuk om een Belgisch biertje te drinken op vakantie. Maar ik vind het vooral leuk om er eentje te serveren voor mijn Spaanse vrienden wanneer ik voor hen kook. Het is leuk om hier zo ondergedompeld te worden in de Catalaanse culinaire cultuur met al hun prachtige wijnen, maar mijn lokale gasten eens verwennen met iets lekkers uit België is ook altijd plezant. En geloof me, ze vinden onze bieren fantastisch de Stellakes of witbiertjes, en zeker de betere Trappisten gaan er vlotjes in. Ik maak trouwens graag ook eens Belgisch stoofvlees met frietjes voor hen (echte frietjes!!) en in echte stoverij hoort natuurlijk een Belgisch bruin biertje.
Jullie weten dat ik een grote fan en ambassadeur ben van de gezonde repen van nākd die enkel uit fruit en noten zijn gemaakt, zonder toegevoegde suikers. Ik vind ze de lekkerste tussendoortjes en bij m’n lange wandelingen in de bergen heb ik er altijd wel één of twee mee om hongertjes tegen te gaan en een sugar drop te vermijden. Een paar jaar geleden nam ik gewoon mijn voorraadje mee in de koffer, maar dat is eigenlijk niet nodig want ze zijn hier ook gewoon te koop in de El Corte Inglés & de Hipercor, in de Carrefour Hyper en de Carrefour Market, de Alcampo Hyper en bij Bon Preu. Ik kan mijn voorraadje hier dus altijd netjes aanvullen. Ideaal.
Ja onze Belgische chocolade is natuurlijk ook van de beste. En dat weten ze hier ook wel. Tot mijn grote vreugde hebben ongeveer alle Belgische topmerken een winkeltje in de stad, dus of je voor Neuhaus of voor Leonidas gaat, je zult die gewoon kunnen kopen in Barcelona. Altijd lekker om je gasten te verwennen na een maaltijd. En om cadeau te doen wanneer je ergens wordt uitgenodigd.
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer