Lekkers dat ik mis in Spanje en Belgische klassiekers die er wel zijn #collab
Nieuws

Lekkers dat ik mis in Spanje en Belgische klassiekers die er wel zijn #collab

In Spanje zijn voor zes weken, dat is qua eetgewoonten toch ook altijd een beetje wennen. Ik hoor het zeker ook van mensen die hier voor hun werk een langere tijd komen wonen. Die missen wel een paar dingetjes uit België. Pas op, er zijn zoveel lekkernijen te krijgen op de overdekte versmarkten en in de kleine winkeltjes, dat ik altijd wel inspiratie heb om lekker te koken. Dus mij hoor je niet klagen, ik vind Barcelona werkelijk een foodie heaven.

Maar mensen zijn voor een stuk ook gewoontedieren en eerlijk is eerlijk, dan zijn er altijd wel wat lekkernijen van thuis die je hier nergens vinden kunt, en die je dan ook wel een beetje mist. Ik zet er een paar op een rij, maar ik ga jullie ook gerust stellen, want enkele van mijn Belgische favorietjes zijn hier wel te koop, gelukkig maar.

WAT IK MIS IN BARCELONA

die zalige GRIJZE GARNALEN

Je kunt hier de lekkerste roze en rode garnalen van de wereld vinden op de markt. Ze zijn een stuk groter dan die kleine grijze van bij ons, en worden terecht als een delicatesse beschouwd. Ik geniet er telkens weer van als ik ze op restaurant krijg of zelf klaarmaken mag. Maar … ik mis die kleine grijze garnaaltjes uit de Noordzee echt wel. Voor mij zijn die de lekkerste van de wereld. Maar helaas, die zijn hier nergens te krijgen, dus een klassieke tomate crevette zit er niet in, en een boterhammetje met vers gepelde garnaal-sla ook al niet.

PRÉPARÉ of filet americain

Een lekker boterham met een flinke laag préparé, of filet americain zoals dat ook wel eens genoemd wordt bij ons, neen die ga je in Barcelona ook niet kunnen eten. Ik vind dat zo lekker, met wat kappertjes, een augurk en een opgelegd zilveruitje erop is dat toch zo smakelijk. Maar ze kennen dat hier helemaal niet. Je kunt trouwens weinig of geen beleg in potjes kopen. Kip Hawai of kip curry? Onbekend. Tonijnsla of tonijn in cocktailsaus? Huh? Nooit van gehoord.

FRIETJES VAN DE FRITUUR en vlezekes

Ja, ze hebben heerlijke patatas bravas, met een lekkere pikante saus bij. Een zalige tapa is dat. En je kunt in sommige restaurants wel frietjes krijgen, maar die zijn dan toch altijd net iets anders als Belgische frietjes. En echte frituren zijn hier niet, dus de klassieke frituurhapjes zijn hier ook niet bekend. Geen frikandel speciale of stoofvleessaus dus. En de mayonaise smaakt hier ook lang zo lekker niet als bij ons.

WAT IK GELUKKIG WEL VINDEN KAN HIER

Maar er is wel goed nieuws, want sommige lekkernijen van bij ons zijn hier wel gewoon te krijgen. En dat is een hele opluchting. Want er zijn toch wel een paar dingen die ik niet zou kunnen missen, en anders altijd in de koffer zou moeten meenemen.

lekker BELGISCH BIER

Ik vind het al eens leuk om een Belgisch biertje te drinken op vakantie. Maar ik vind het vooral leuk om er eentje te serveren voor mijn Spaanse vrienden wanneer ik voor hen kook. Het is leuk om hier zo ondergedompeld te worden in de Catalaanse culinaire cultuur met al hun prachtige wijnen, maar mijn lokale gasten eens verwennen met iets lekkers uit België is ook altijd plezant. En geloof me, ze vinden onze bieren fantastisch de Stellakes of witbiertjes, en zeker de betere Trappisten gaan er vlotjes in. Ik maak trouwens graag ook eens Belgisch stoofvlees met frietjes voor hen (echte frietjes!!) en in echte stoverij hoort natuurlijk een Belgisch bruin biertje.

DE GEZONDE en lekkere REPEN VAN NāKD.

Jullie weten dat ik een grote fan en ambassadeur ben van de gezonde repen van nākd die enkel uit fruit en noten zijn gemaakt, zonder toegevoegde suikers. Ik vind ze de lekkerste tussendoortjes en bij m’n lange wandelingen in de bergen heb ik er altijd wel één of twee mee om hongertjes tegen te gaan en een sugar drop te vermijden. Een paar jaar geleden nam ik gewoon mijn voorraadje mee in de koffer, maar dat is eigenlijk niet nodig want ze zijn hier ook gewoon te koop in de El Corte Inglés & de Hipercor, in de Carrefour Hyper en de Carrefour Market, de Alcampo Hyper en bij Bon Preu. Ik kan mijn voorraadje hier dus altijd netjes aanvullen. Ideaal.

heerlijke BELGISCHE PRALINES

Ja onze Belgische chocolade is natuurlijk ook van de beste. En dat weten ze hier ook wel. Tot mijn grote vreugde hebben ongeveer alle Belgische topmerken een winkeltje in de stad, dus of je voor Neuhaus of voor Leonidas gaat, je zult die gewoon kunnen kopen in Barcelona. Altijd lekker om je gasten te verwennen na een maaltijd. En om cadeau te doen wanneer je ergens wordt uitgenodigd.

Gerelateerde nieuwsberichten

Thaise kreeft met noedels

De beste hoofdgerechten voor de feestdagen

Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer

Makkelijk hapje milkshake met paling

De lekkerste hapjes voor de feestdagen

Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer

Nobashi garnalen met vitelotte aardappel en truffel mayonaise

De lekkerste voorgerechten voor de feestdagen

Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer

Goed nieuws: Mama's kookboek komt maandag aan!

Bestel Mijn Mama’s Kookboek nu als kerstcadeau voor het te laat is!

Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Dit kerstcadeau mag je echt niet missen

Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Zou ik Hockney laten proeven van de gerechten die ik maak?

Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Regen? Wind? Herfst? Hier is een gezellig weekmenu

Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer

Kun je diabetes vermijden?

Kun je diabetes vermijden?

14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer