In Spanje zijn voor zes weken, dat is qua eetgewoonten toch ook altijd een beetje wennen. Ik hoor het zeker ook van mensen die hier voor hun werk een langere tijd komen wonen. Die missen wel een paar dingetjes uit België. Pas op, er zijn zoveel lekkernijen te krijgen op de overdekte versmarkten en in de kleine winkeltjes, dat ik altijd wel inspiratie heb om lekker te koken. Dus mij hoor je niet klagen, ik vind Barcelona werkelijk een foodie heaven.
Maar mensen zijn voor een stuk ook gewoontedieren en eerlijk is eerlijk, dan zijn er altijd wel wat lekkernijen van thuis die je hier nergens vinden kunt, en die je dan ook wel een beetje mist. Ik zet er een paar op een rij, maar ik ga jullie ook gerust stellen, want enkele van mijn Belgische favorietjes zijn hier wel te koop, gelukkig maar.
Je kunt hier de lekkerste roze en rode garnalen van de wereld vinden op de markt. Ze zijn een stuk groter dan die kleine grijze van bij ons, en worden terecht als een delicatesse beschouwd. Ik geniet er telkens weer van als ik ze op restaurant krijg of zelf klaarmaken mag. Maar … ik mis die kleine grijze garnaaltjes uit de Noordzee echt wel. Voor mij zijn die de lekkerste van de wereld. Maar helaas, die zijn hier nergens te krijgen, dus een klassieke tomate crevette zit er niet in, en een boterhammetje met vers gepelde garnaal-sla ook al niet.
Een lekker boterham met een flinke laag préparé, of filet americain zoals dat ook wel eens genoemd wordt bij ons, neen die ga je in Barcelona ook niet kunnen eten. Ik vind dat zo lekker, met wat kappertjes, een augurk en een opgelegd zilveruitje erop is dat toch zo smakelijk. Maar ze kennen dat hier helemaal niet. Je kunt trouwens weinig of geen beleg in potjes kopen. Kip Hawai of kip curry? Onbekend. Tonijnsla of tonijn in cocktailsaus? Huh? Nooit van gehoord.
Ja, ze hebben heerlijke patatas bravas, met een lekkere pikante saus bij. Een zalige tapa is dat. En je kunt in sommige restaurants wel frietjes krijgen, maar die zijn dan toch altijd net iets anders als Belgische frietjes. En echte frituren zijn hier niet, dus de klassieke frituurhapjes zijn hier ook niet bekend. Geen frikandel speciale of stoofvleessaus dus. En de mayonaise smaakt hier ook lang zo lekker niet als bij ons.
Maar er is wel goed nieuws, want sommige lekkernijen van bij ons zijn hier wel gewoon te krijgen. En dat is een hele opluchting. Want er zijn toch wel een paar dingen die ik niet zou kunnen missen, en anders altijd in de koffer zou moeten meenemen.
Ik vind het al eens leuk om een Belgisch biertje te drinken op vakantie. Maar ik vind het vooral leuk om er eentje te serveren voor mijn Spaanse vrienden wanneer ik voor hen kook. Het is leuk om hier zo ondergedompeld te worden in de Catalaanse culinaire cultuur met al hun prachtige wijnen, maar mijn lokale gasten eens verwennen met iets lekkers uit België is ook altijd plezant. En geloof me, ze vinden onze bieren fantastisch de Stellakes of witbiertjes, en zeker de betere Trappisten gaan er vlotjes in. Ik maak trouwens graag ook eens Belgisch stoofvlees met frietjes voor hen (echte frietjes!!) en in echte stoverij hoort natuurlijk een Belgisch bruin biertje.
Jullie weten dat ik een grote fan en ambassadeur ben van de gezonde repen van nākd die enkel uit fruit en noten zijn gemaakt, zonder toegevoegde suikers. Ik vind ze de lekkerste tussendoortjes en bij m’n lange wandelingen in de bergen heb ik er altijd wel één of twee mee om hongertjes tegen te gaan en een sugar drop te vermijden. Een paar jaar geleden nam ik gewoon mijn voorraadje mee in de koffer, maar dat is eigenlijk niet nodig want ze zijn hier ook gewoon te koop in de El Corte Inglés & de Hipercor, in de Carrefour Hyper en de Carrefour Market, de Alcampo Hyper en bij Bon Preu. Ik kan mijn voorraadje hier dus altijd netjes aanvullen. Ideaal.
Ja onze Belgische chocolade is natuurlijk ook van de beste. En dat weten ze hier ook wel. Tot mijn grote vreugde hebben ongeveer alle Belgische topmerken een winkeltje in de stad, dus of je voor Neuhaus of voor Leonidas gaat, je zult die gewoon kunnen kopen in Barcelona. Altijd lekker om je gasten te verwennen na een maaltijd. En om cadeau te doen wanneer je ergens wordt uitgenodigd.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer