Wat een spannende nacht voor de Belgische topchefs. De toppers liggen nu al zenuwachtig te nagelbijten. Morgenmiddag wordt in Gent immers de nieuwe Michelin-gids voorgesteld. En bijna iedereen gaat er vanuit dat we, na het verdwijnen van Hertog Jan uit de gids vorig jaar, morgen eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant gaan krijgen in België naast het Hof Van Cleve. Dat zou echt wel verdiend zijn, want er wordt in ons land echt op immens hoog niveau gekookt. Zoveel chefs koken vandaag de sterren van het dak. Dat mag wel weer eens beloond worden… Maar ja, gaat dat wel gebeuren? Ik ben zeer benieuwd.
Mag ik eerlijk zijn? Ik ken echt weinig of niks van de manier van werken en beoordelen van Michelin. Die doen daar ook flink geheimzinnig over. De manier waarop zij oordelen, beoordelen, en vaak ook veroordelen, is een mysterie voor leken zoals jij en ik. Maar ik ga wel erg vaak eten. In België, maar ook daarbuiten. En sorry, ik heb toch echt wel al een hele tijd het gevoel dat de sterren zoveel makkelijker worden uitgedeeld in Frankrijk dan elders. En België wordt soms echt stiefmoederlijk behandeld. Het lijkt op topniveau zelfs makkelijker te zijn om sterren te verzamelen in Nederland dan in België? Hoe komt dat? Geen idee, want transparant communiceren kennen ze bij Michelin niet echt. Het is een deel van hun aantrekkingskracht, maar het is ook moeilijk en soms frustrerend voor chefs en klanten om te begrijpen wat nu echt de reden is om restaurants te belonen of af te breken…
Ik zou eens een vraag willen stellen? Houden jullie vandaag eigenlijk nog rekening met Michelin? Vertrouw je de gids nog wel? (Voor alle duidelijkheid: ik hou nog altijd rekening met Michelin)/ En vooral: verdient België vandaag een nieuw drie sterrenrestaurant? En welk restaurant mag dat dan zijn? Ik ben eens benieuwd!
Koop deze maand het boek ‘Mijn Barcelona’ en maak kans op een trip naar mijn lievelingsstad De donkere en korte winterdagen zijn nu wel definitief achter de rug, de lente is in het land, en iedereen begint te dromen van vakantie … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer