En….. Het nieuwe drie sterren restaurant in België is…

Wat een spannende nacht voor de Belgische topchefs. De toppers  liggen nu al zenuwachtig te nagelbijten. Morgenmiddag wordt in Gent immers de nieuwe Michelin-gids voorgesteld. En bijna iedereen gaat er vanuit dat we, na het verdwijnen van Hertog Jan uit de gids vorig jaar, morgen eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant gaan krijgen in België naast het Hof Van Cleve. Dat zou echt wel verdiend zijn, want er wordt in ons land echt op immens hoog niveau gekookt. Zoveel chefs koken vandaag de sterren van het dak. Dat mag wel weer eens beloond worden… Maar ja, gaat dat wel gebeuren? Ik ben zeer benieuwd.

Mag ik eerlijk zijn? Ik ken echt weinig of niks van de manier van werken en beoordelen van Michelin. Die doen daar ook flink geheimzinnig over. De manier waarop zij oordelen, beoordelen, en vaak ook veroordelen, is een mysterie voor leken zoals jij en ik. Maar ik ga wel erg vaak eten. In België, maar ook daarbuiten. En sorry, ik heb toch echt wel al een hele tijd het gevoel dat de sterren zoveel makkelijker worden uitgedeeld in Frankrijk dan elders. En België wordt soms echt stiefmoederlijk behandeld. Het lijkt op topniveau zelfs makkelijker te zijn om sterren te verzamelen in Nederland dan in België? Hoe komt dat? Geen idee, want transparant communiceren kennen ze bij Michelin niet echt. Het is een deel van hun aantrekkingskracht, maar het is ook moeilijk en soms frustrerend voor chefs en klanten om te begrijpen wat nu echt de reden is om restaurants te belonen of af te breken…

Ik zou eens een vraag willen stellen? Houden jullie vandaag eigenlijk nog rekening met Michelin? Vertrouw je de gids nog wel? (Voor alle duidelijkheid: ik hou nog altijd rekening met Michelin)/ En vooral: verdient België vandaag een nieuw drie sterrenrestaurant? En welk restaurant mag dat dan zijn? Ik ben eens benieuwd!