Wat een spannende nacht voor de Belgische topchefs. De toppers liggen nu al zenuwachtig te nagelbijten. Morgenmiddag wordt in Gent immers de nieuwe Michelin-gids voorgesteld. En bijna iedereen gaat er vanuit dat we, na het verdwijnen van Hertog Jan uit de gids vorig jaar, morgen eindelijk weer eens een nieuw drie sterrenrestaurant gaan krijgen in België naast het Hof Van Cleve. Dat zou echt wel verdiend zijn, want er wordt in ons land echt op immens hoog niveau gekookt. Zoveel chefs koken vandaag de sterren van het dak. Dat mag wel weer eens beloond worden… Maar ja, gaat dat wel gebeuren? Ik ben zeer benieuwd.
Mag ik eerlijk zijn? Ik ken echt weinig of niks van de manier van werken en beoordelen van Michelin. Die doen daar ook flink geheimzinnig over. De manier waarop zij oordelen, beoordelen, en vaak ook veroordelen, is een mysterie voor leken zoals jij en ik. Maar ik ga wel erg vaak eten. In België, maar ook daarbuiten. En sorry, ik heb toch echt wel al een hele tijd het gevoel dat de sterren zoveel makkelijker worden uitgedeeld in Frankrijk dan elders. En België wordt soms echt stiefmoederlijk behandeld. Het lijkt op topniveau zelfs makkelijker te zijn om sterren te verzamelen in Nederland dan in België? Hoe komt dat? Geen idee, want transparant communiceren kennen ze bij Michelin niet echt. Het is een deel van hun aantrekkingskracht, maar het is ook moeilijk en soms frustrerend voor chefs en klanten om te begrijpen wat nu echt de reden is om restaurants te belonen of af te breken…
Ik zou eens een vraag willen stellen? Houden jullie vandaag eigenlijk nog rekening met Michelin? Vertrouw je de gids nog wel? (Voor alle duidelijkheid: ik hou nog altijd rekening met Michelin)/ En vooral: verdient België vandaag een nieuw drie sterrenrestaurant? En welk restaurant mag dat dan zijn? Ik ben eens benieuwd!
Deze week is een beetje speciaal. Op 11 november vieren we Wapenstilstand, een vrije dag in België, en veel mensen maken de brug. Ook Anke en ik doen dat, en ik geef het eerlijk toe: ik geniet er met volle teugen van, want ik zit een paar dagen in het heerlijke Barcelona … Lees meer
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer