Het strafste moment in de gastronomie in 2021
Nieuws

Het strafste moment in de gastronomie in 2021

Begin oktober werd in Antwerpen de lijst bekend gemaakt met de 50 beste restaurants van de wereld. Nadat de horeca anderhalf jaar op agepapen had gelegen, werd er reikhalzend naar dat moment uitgekeken. De zenuwen stonden gespannen bij de topchefs, die van overal in de wereld waren komen invliegen, en die in hun beste smoking in het Antwerpse pluche de proclamatie mochten bijwonen. Sommige chefs waren ontgoocheld, anderen door het dolle heen. Peter Goossens straalde van geluk. Al vijftien jaar staat Hof Van Cleve in de lijst en dit jaar steeg ons beste Belgische restaurant van 43 naar 36. Straf! Ik ging er twee weken geleden nog eens eten, en ik snap overigens waarom. Peter is gewoon één van de allerbeste chefs van de wereld.

De grootste vreugde was er begin oktober overigens bij het team van Noma uit Kopenhagen, dat eerder al vier keer was verkozen tot beste van de wereld. Noma werd opnieuw de nummer 1. De speech van chef Redzepi was aangrijpend, puur, recht uit het hart. Maar toch waren er twee details die nog veel duidelijker maakten waarom Noma een toprestaurant is. Redzepi droeg, in tegenstelling tot de meeste andere chefs die keurig in dure smokings waren gehesen, een hemd dat beschilderd was door zijn kinderen. Alsof hij een kladderwerkje uit de kleuterklas had aangetrokken. Charmant. En het zei vooral: mijn familie is belangrijker dan bling bling.

En nog mooier: Redzepi had Ali Sonko, de 67jarige afwasser van Noma meegebracht naar de uitreiking. Al 18 jaar zorgt de breed glimlachende man uit Gambia ervoor dat alle glazen en borden (en dat zijn er nogal wat) in Noma even mooi blinken als de sterren van het restaurant. “Ali moest er absoluut bij zijn,” zei Redzepi, “hij is één van de belangrijkste schakels in Noma.” Ali is ook één van zijn best betaalde medewerkers, een oprechte vriend, en hij heeft zelfs een paar procent aandelen van het restaurant gekregen. “I’m so so happy. Thank you. I’m so happy,” zo klonk het in de speech die Ali gaf voor de zaal vol met chique volk. Hij zag er absoluut stralend uit. En dankzij Ali snapte de hele wereld waarom Noma terecht het beste restaurant van de hele wereld werd.

Ik vond het signaal extra krachtig, omdat de horeca wereldwijd door woelige tijden is gegaan. De overvloed en de luxe, de vanzelfsprekendheid en de hoogmoed is er een beetje uit gegaan door corona. De afbeulende, roepende chef die zich beter voelt dan zijn personeel is niet meer van deze tijd. Tijdens zijn corona zijn ook veel personeelsleden vertrokken uit de horeca, omdat ze de onzekerheid niet meer aankonden, of beseft hebben dat er een leven bestaat buiten de gastronomie waar je meer tijd hebt voor familie en vrienden. Dat chefs hun personeelsleden nu meer respecteren en soigneren, is een prachtig signaal. Redzepi die Ali in de bloemetjes zette was symbolisch dan ook het allersterkste statement van de voorbije 12 maanden.

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer