Het strafste moment in de gastronomie in 2021
Nieuws

Het strafste moment in de gastronomie in 2021

Begin oktober werd in Antwerpen de lijst bekend gemaakt met de 50 beste restaurants van de wereld. Nadat de horeca anderhalf jaar op agepapen had gelegen, werd er reikhalzend naar dat moment uitgekeken. De zenuwen stonden gespannen bij de topchefs, die van overal in de wereld waren komen invliegen, en die in hun beste smoking in het Antwerpse pluche de proclamatie mochten bijwonen. Sommige chefs waren ontgoocheld, anderen door het dolle heen. Peter Goossens straalde van geluk. Al vijftien jaar staat Hof Van Cleve in de lijst en dit jaar steeg ons beste Belgische restaurant van 43 naar 36. Straf! Ik ging er twee weken geleden nog eens eten, en ik snap overigens waarom. Peter is gewoon één van de allerbeste chefs van de wereld.

De grootste vreugde was er begin oktober overigens bij het team van Noma uit Kopenhagen, dat eerder al vier keer was verkozen tot beste van de wereld. Noma werd opnieuw de nummer 1. De speech van chef Redzepi was aangrijpend, puur, recht uit het hart. Maar toch waren er twee details die nog veel duidelijker maakten waarom Noma een toprestaurant is. Redzepi droeg, in tegenstelling tot de meeste andere chefs die keurig in dure smokings waren gehesen, een hemd dat beschilderd was door zijn kinderen. Alsof hij een kladderwerkje uit de kleuterklas had aangetrokken. Charmant. En het zei vooral: mijn familie is belangrijker dan bling bling.

En nog mooier: Redzepi had Ali Sonko, de 67jarige afwasser van Noma meegebracht naar de uitreiking. Al 18 jaar zorgt de breed glimlachende man uit Gambia ervoor dat alle glazen en borden (en dat zijn er nogal wat) in Noma even mooi blinken als de sterren van het restaurant. “Ali moest er absoluut bij zijn,” zei Redzepi, “hij is één van de belangrijkste schakels in Noma.” Ali is ook één van zijn best betaalde medewerkers, een oprechte vriend, en hij heeft zelfs een paar procent aandelen van het restaurant gekregen. “I’m so so happy. Thank you. I’m so happy,” zo klonk het in de speech die Ali gaf voor de zaal vol met chique volk. Hij zag er absoluut stralend uit. En dankzij Ali snapte de hele wereld waarom Noma terecht het beste restaurant van de hele wereld werd.

Ik vond het signaal extra krachtig, omdat de horeca wereldwijd door woelige tijden is gegaan. De overvloed en de luxe, de vanzelfsprekendheid en de hoogmoed is er een beetje uit gegaan door corona. De afbeulende, roepende chef die zich beter voelt dan zijn personeel is niet meer van deze tijd. Tijdens zijn corona zijn ook veel personeelsleden vertrokken uit de horeca, omdat ze de onzekerheid niet meer aankonden, of beseft hebben dat er een leven bestaat buiten de gastronomie waar je meer tijd hebt voor familie en vrienden. Dat chefs hun personeelsleden nu meer respecteren en soigneren, is een prachtig signaal. Redzepi die Ali in de bloemetjes zette was symbolisch dan ook het allersterkste statement van de voorbije 12 maanden.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer