HET WORDT EEN TOPWEEK VOOR WIE WEER WAT GEZONDER LEVEN WIL

Het gaat echt gebeuren deze week: ik voel het. Deze week ga je beslissen dat je je leven (tenminste een klein beetje) anders aan gaat pakken. Je gaat weer sporten. En anders eten wellicht ook. Beginnen bouwen aan je summer body, dat ga je doen, of op z’n minst het wintervet van je af proberen te bewegen. Ik weet het, omdat ik het zelf weer erg voel aankomen, en ik ben er ook van overtuigd dat het deze week makkelijk zal zijn om een aantal lezers van deze blog te inspireren.

De reden? Er zijn er een paar. Kijk vandaag eens naar buiten: het is een serieus frustrerende dag om je huis en je zetel uit komen. Het gaat op veel plaatsen in ons land van vanmorgen vroeg tot vanavond laat regenen. “Het wordt zondag een rotdag” had onze weerman Frank vrijdagochtend op de radio aangekondigd. En dat weertje duurt (op enkele dagen na) nu al maandenlang. Deprimerend. Ga daar maar eens in sporten. Zeker als je wilt gaan wandelen, toch de beste manier om vet te verbranden, is aanhoudende regen geen goede motivatie. Zelfs voor mij niet. Na een kletsnat (anderhalf) uurtje ben ik het ook al beu.

Maar heb je het weerbericht voor de komende week al eens bekeken? De weer-app op mijn iPhone gaat door het dolle heen: vanaf morgen een hele week droog. Met temperaturen die lekker boven de tien graden gaan, en met veel zon. Vanaf het midden van de week valt er zelfs geen wolkje meer te bespeuren. Volgend weekend wordt zelfs een lenteachtig weekend. Bijna niet te geloven. Dat dat nog kan?

Op de koop toe zijn de dagen nu echt wel al aan het lengen. Nog niet wereldschokkend, uiteraard, maar lengen doen ze nu echt wel. In vergelijking met half december doen we er tegen het einde van de week alweer bijna een half uurtje bij. Dat voelt al lekkerder. Dat half uurtje extra (de zon gaat vooral later onder, dat helpt) is ideaal om de wandel- of loopschoenen aan te trekken. Zeker op zonnige dagen helpt dat. Grijze dagen voelen nog korter aan dan ze al zijn.

Veel mensen beginnen nu ook zomervakanties te boeken, omdat ze al die grijze ellende beu zijn. Weten dat je aan een zwembad gaat liggen in juli kan ook helpen om wat aan je lichaam te gaan werken. Er komen straks communiefeesten en lentefeesten (wat een mooie naam) aan, trouwfeesten ook, dan willen we er toch goed uitzien? Het veldrijden is voorbij, de play-off in het voetbal komt er bijna aan. Ik zag al paaseitjes bij de bakker. Dat zijn voor mij allemaal waarschuwingslichtjes: de winter duurt nu geen maanden meer! En het duurt nu ook niet zo lang meer voor er frisse lentegroentjes in de winkel gaan liggen. We hebben het ook wel bijna gehad met de stoofpotjes. Het mag wel weer wat lichter en gezonder, toch?

Geef toe: na al die natte, grijze, koude, korte dagen, en vooral met al die mooie vooruitzichten, gaat de beloofde zon deze week belachelijk motiverend werken. En ik ga er nog eens een schepje bovenop doen.

Verwacht je maar aan wat gezonde gerechten deze week, en veel dolgelukkige wandelverhalen op mijn sociale media. Ik ben er zelf ook echt wel weer aan toe! En doe mij, maar vooral jezelf, een lol: kijk vandaag nog eens naar buiten, naar dat rotte donkere regenweer, en beloof jezelf: “van zodra de zon echt schijnt, gaat ze mij eindelijk weer uit mijn kot lokken!”

Voilà, je weet wat je te wachten staat komende week: heel veel zon, weer lekker beginnen sporten en eten, en een heerlijk opgelucht gevoel. Valentijn of niet.