Nieuws

Het wordt vaak fout gemaakt maar wat is nu eigenlijk een carbonara?

Op 6 april is het carbonara dag. Heerlijk gerecht, die carbonara. Maar als ik je in een kwis zou vragen: hoe moet je dat echt maken, zou je het misschien niet weten. Het is zo’n beetje als Caesars Salad. In elk populair restaurant staat er wel een versie op de kaart, maar vaak zijn de chefs er zo creatief mee dat je het niet meer herkennen kunt. Zo ook met de carbonara. Maar eigenlijk is et niet moeilijk om die goed te maken.

Carbonara is een traditioneel Italiaans pastagerecht dat zijn oorsprong vindt in de regio Lazio, met name in Rome. Het gerecht bestaat meestal uit pasta, zoals spaghetti of rigatoni, vermengd met een saus op basis van eieren, kaas, pancetta of guanciale (Italiaanse gerookte varkenswang), zwarte peper en soms knoflook.

Het bereiden van carbonara begint meestal met het koken van de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Tijdens het koken van de pasta wordt de pancetta of guanciale in een pan knapperig gebakken tot het vet is uitgebakken. En pas op, nu komt het belangrijkste: vervolgens worden de gekookte pasta en het uitgebakken vlees toegevoegd aan een kom, waarin de eieren, geraspte pecorino-kaas en zwarte peper worden gemengd. Het mengsel wordt erg snel gecombineerd zodat de eieren lichtjes stollen en een romige saus vormen. Maar je wil geen eierkoek bakken, dus de zachte romige structuur op matige temperatuur bereiken is essentieel. Probeer het maar eens, het is poepsimpel, en goed gemaakt overheerlijk.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Zonder verzendkosten: kom mijn boeken bij me thuis ophalen!

Omdat veel mensen uit de buurt van Lochristi me vragen of ze mijn boeken nog kunnen bestellen en thuis bij me ophalen, gaan we iets speciaals doen. Tot aan de kerstvakantie kun je “Veel Geluk Gewenst”, maar ook “Waarom Wandelen”, “Mijn Mama’s Kookboek”, en “Mijn Barcelona” bestellen en bij ons thuis ophalen … Lees meer

Wat is het verschil tussen cocoa en cacao?

Vandaag is wereld cocoa day. Ik vroeg me af, toen ik dat zag, wat nu eigenlijk het verschil is tussen cocoa en cacao. Een goede vraag ook voor een quiz, want ik moet bekennen dat ik het zelf niet wist, en ik vermoed dat dat voor veel mensen geldt … Lees meer

Waar komt de brownie vandaan?

Geen twijfel mogelijk: de brownie komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en werd waarschijnlijk eind 19e eeuw uitgevonden. Een chef-kok in Chicago maakte per ongeluk een dichte, smeuïge cake door een fout in het recept of door een misverstand in de keuken … Lees meer

Wat zijn fritters?

Fritters is eigenlijk de verzamelnaam voor alle mogelijke gefrituurde gerechten die een soort beslag bevatten waarin verschillende ingrediënten worden gedompeld voordat ze worden gebakken in olie … Lees meer

De meeste mensen eten hun pizza verkeerd

Volgens een onderzoek eet 61% van de mensen hun pizza met de punt naar beneden. Dat hoort eigenlijk zo niet. Het maakt het lastiger om je pizza vast te houden en de toppings vallen er sneller af … Lees meer

Wat is jerky?

Bij ons is het misschien minder gekend en populair maar in vele landen is jerky zeer geliefd! In Zuid-Afrika bijvoorbeeld kan je het kopen in elke slagerij en supermarkt, en niet een soort, maar veel verschillende … Lees meer

Waar komen sardines eigenlijk vandaan?

Ik ben zot van sardines, voor mij doen ze aan de zomer denken. Sardines zijn kleine visjes die voornamelijk voorkomen in warme, gematigde wateren van de oceaan, dus niet in het Noorden zoals vele andere heerlijke vissen … Lees meer

Een van de grootste afknappers in de horeca voor mij

Mag ik eerlijk zijn? Weet je wat ik een van de meest frustrerende zaken vind in restaurants? Naast slecht eten natuurlijk, want dat is wel de grootste afknapper … Lees meer