Oef. Het is eindelijk zo ver. De allereerste restaurants in ons land gaan weer open. Het mag van de overheid. En het zal nog eens behoorlijk veilig zijn ook. Zonder mondkapjes. Zonder afstand. Gewoon. Samen aan tafel. Het klinkt als een sprookje. Of je denkt dat ik je zomaar iets wijsmaak. Maar dat doe ik echt niet. De restaurants in onze woonzorgcentra gaan namelijk weer open. Dat heeft bevoegd minister Wouter Beke beslist. De bewoners mogen vanaf nu weer gezellig samen eten en drinken. Zonder beperkingen. Dat lijkt misschien onnozel, maar ik vind het fantastisch nieuws. En het is logisch en slim om deze “restaurants” als eerste weer te openen.
Een jaar al zitten onze oudste landgenoten, die wellicht de laatste jaren van hun leven doorbrengen bij elkaar, in hun kleine kamertjes in de woonzorgcentra in lockdown. Het enige dat ze nog hadden, naast hun TV en wat sporadisch bezoek is in principe het samen eten in de refter. Hun dagelijkse restaurantbezoek zeg maar. Dat werd hen twaalf maanden lang ontzegd. Logisch, want ze waren het meest kwetsbaar voor het virus. Maar hoe zwaar moet dat niet geweest zijn voor die mensen?
Nu hebben ze vrijwel allemaal hun tweede vaccin gehad en zijn ze in principe safe. Ik hoorde wel eens mensen opperen dat dat niet uitmaakt en dat die gevaccineerde bejaarden zich evengoed aan de regels moeten houden, maar ik vind dat eerljk gezegd unfair, onnodig en behoorlijk harteloos. Als er geen of nauwelijks risico’s meer zijn op besmetting of op ziekte, open die bubbel dan alstublieft voor deze mensen. Laat hen nog genieten van wat menselijk contact met hun medebewoners en hun naasten. Verwen hen alstublieft met lekker eten, en trek voor de liefhebbers maar eens een goed fleske open. Jongens toch. Dat hebben die mensen na een jaar van eenzaamheid echt wel verdiend.
Ik hoop natuurlijk dat dit een voorbode is van meer goed nieuws. Hoe sneller we kunnen vaccineren, hoe meer mensen veilig zijn, en hoe meer kans er is dat we met z’n allen ook weer een mooier sociaal leven gaan krijgen. En dan zullen de andere restaurants ook wel opengaan. Maar voor nu: fijn dat onze ouderen in de woonzorgcentra weer veilig kunnen genieten. Zotte feestjes verwacht ik niet meteen, maar het weze hen van harte gegund! Santé mensen! Gezondheid. Da’s het belangrijkste.
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer
De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer
Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer