Historische, emotionele dag vandaag

Toen mijn broer ons na zijn veertigste liet weten dat zijn vrouw Nathalie voor de derde keer zwanger was geloofden we het eerst bijna niet. Ze hadden al twee flinke dochters die al in de lagere school zaten en een derde kindje zoveel jaar later hadden we echt niet zien aankomen. Maar de ganse familie was door het dolle heen. Het zou niet bij twee meisjes blijven, maar er kwam nog een kleine spruit bij. Drie kleinkinderen voor mijn ouders, ze konden met hun vreugde geen blijf.

En toen ik een paar maand later met een gepersonaliseerde fles cava en hele lieve woorden door Arn en Nathalie werd gevraagd of ik peter wou worden van het nieuwe wondertje was ik zo blij. Ik had het het jaar ervoor al eens mogen meemaken met Axelle, dochtertje van mijn schoonzus, en zoiets maakt een mens enorm gelukkig. Een paar maand later werd de fantastische Estée geboren, en de rest is geschiedenis. Een zalige geschiedenis. Net zoals Julie en haar zus Anna werd Estée een zalige lieve meid die je gewoon graag moet zien.

Vandaag is het haar eerste communie. Op zo’n mooie zonnige dag zal ze in een volle kerk voor het eerst te communie gaan. Ik herinner me van lang geleden hoe bijzonder zo’n dag was voor mij als kind, en ook de peter loopt vandaag op wolkjes. Die hangen niet in de lucht die wolken, neen, ik wandel er gewoon op, van vreugde en opwinding. Na een hele drukke DJ-nacht ben ik op tijd op gestaan. Maria Callas zingt door het hele huis. Ik heb nieuwe kleren gekocht. En ik ga genieten van elke seconde van deze mooie dag. Omdat Estée zo’n lieve meid is, maar ook omdat het de allerlaatste eerste communie is van een nichtje of neefje, Julie, Anna, Sasha en Axelle gingen haar vooraf. Daarna is het afgelopen. Ze worden groter, wij worden ouder. The circle of life.

Het feit dat ik over enkele dagen 50 word zal ook wel een beetje meespelen. Het maakt me misschien wat gevoeliger. Ik voel me nog altijd jong, en het leven heeft nog zoveel moois in petto. Hoop ik. Maar het is een mijlpaal in het leven, dat wel. In het allerbeste geval ben ik halfweg, maar dat weet je nooit. In elk geval zal ik wel wat emotioneel in de kerk zitten. Estée is straks ook al de eerste communie voorbij zeg. Hoe snel gaat de tijd?