HITTEGOLF: DRINK IETS HEETS!

Het is al een hete zomer geweest, maar het kan altijd nog straffer. Voor de komende dagen wordt in België een heuse hittegolf aangekondigd. Met temperaturen boven de dertig graden. Nederlandse weermannen zeggen zelfs dat de de 40 graden gehaald kunnen worden… Veel drinken is dan de boodschap. Je wilt sowieso niet uitdrogen. En dan heb ik het niet per se over roseetjes of ijskoud wit bier. Water is dan ideaal. Dat weten we allemaal.

Alhoewel. Ik schreef het vorig jaar al eens: als het echt warm is kun je in principe zelfs best warme drankjes drinken (koffie, of thee of soep) dan iets kouds. Door warme drankjes koel je namelijk makkelijker af. Intuïtief voelt dat misschien wat anders aan. Maar in het bloedhete India, waar ik al een paar keer op vakantie was, merkte ik ook dat de locals zelfs op het heetst van de dag warme thee verkozen boven gekoelde frisdranken.

Hoe komt dat dan? Waarom koelen we eerder af van warme drankjes? Wel: in onze tong en mond zitten zenuwen die moleculen bevatten die receptoren worden genoemd. Wanneer die een warme stimulans krijgen, sturen die een signaal naar de hersenen dat zegt: het is heet hier. En de hersenen reageren door je meer te laten zweten. En algemeen is geweten dat je afkoelt door te zweten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Ottawa bleek het effect ook meetbaar: mensen die warme drankjes dronken koelden sneller af dan proefkonijnen die ijsgekoelde drankjes nuttigden.

(Blijft natuurlijk het psychologische aspect ook. Geef mij maar een glas ijswater of een lekkere gekoelde rosé, een cola light of een sapje, in plaats van een warme chocolade wanneer het zo heet is dat de mussen uit de dakgoot vallen. Maar bij deze heb je toch weer iets om over mee te praten. En intussen: keep it cool!)