Het is al een hete zomer geweest, maar het kan altijd nog straffer. Voor de komende dagen wordt in België een heuse hittegolf aangekondigd. Met temperaturen boven de dertig graden. Nederlandse weermannen zeggen zelfs dat de de 40 graden gehaald kunnen worden… Veel drinken is dan de boodschap. Je wilt sowieso niet uitdrogen. En dan heb ik het niet per se over roseetjes of ijskoud wit bier. Water is dan ideaal. Dat weten we allemaal.
Alhoewel. Ik schreef het vorig jaar al eens: als het echt warm is kun je in principe zelfs best warme drankjes drinken (koffie, of thee of soep) dan iets kouds. Door warme drankjes koel je namelijk makkelijker af. Intuïtief voelt dat misschien wat anders aan. Maar in het bloedhete India, waar ik al een paar keer op vakantie was, merkte ik ook dat de locals zelfs op het heetst van de dag warme thee verkozen boven gekoelde frisdranken.
Hoe komt dat dan? Waarom koelen we eerder af van warme drankjes? Wel: in onze tong en mond zitten zenuwen die moleculen bevatten die receptoren worden genoemd. Wanneer die een warme stimulans krijgen, sturen die een signaal naar de hersenen dat zegt: het is heet hier. En de hersenen reageren door je meer te laten zweten. En algemeen is geweten dat je afkoelt door te zweten. Uit onderzoek aan de Universiteit van Ottawa bleek het effect ook meetbaar: mensen die warme drankjes dronken koelden sneller af dan proefkonijnen die ijsgekoelde drankjes nuttigden.
(Blijft natuurlijk het psychologische aspect ook. Geef mij maar een glas ijswater of een lekkere gekoelde rosé, een cola light of een sapje, in plaats van een warme chocolade wanneer het zo heet is dat de mussen uit de dakgoot vallen. Maar bij deze heb je toch weer iets om over mee te praten. En intussen: keep it cool!)
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is intussen een fijne traditie geworden. Een paar keer per jaar kun je mijn boeken ook bij me thuis komen kopen. Nu mijn nieuwe boek “De Poëzie Van Hockney” ook uit is, lassen we nog eens zo’n plezante verkoopdag in … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer