Heb je dat ook al eens gemerkt: wanneer het heet is, en ik spreek dan over echt heel heet zoals nu, dan hebben we vaak het gevoel dat we net iets makkelijker afvallen. De weegschaal is dan op het eerste zicht altijd wat milder. Ben je op dit moment aan het diëten, dan zou je dus nu een klein sprongetje kunnen maken als je op de weegschaal gaat staan. Misschien heb je zelfs het gevoel dat de kilo’s nu smelten als ijsjes in de zon.
Ik moet je echter teleurstellen. Ons metabolisme blijkt volgens verschillende onderzoeken helemaal niet zoveel beter te werken bij hitte. Wel wanneer het extreem koud is. Dan moeten er meer calorieën verbrand worden om ons lichaam warm te houden en dan zou je dus makkelijker afvallen. Beter bar koud weer dan warm weer dus, als je de mechaniek van de menselijke verbrandingsoven kritisch onder de loupe neemt.
Maar waarom hebben we dan het gevoel dat de weegschaal ons zo goedgezind is wanneer het heel warm is? De verklaring is redelijk simpel. Wanneer het warm is zweet je gewoon ontzettend veel. En vochtverlies zorgt voor gewichtsverlies. De weegschaal toont dan wel zeer goede cijfers, maar fundamenteel en definitief is dat verlies natuurlijk niet. Wat wel een feit is: de kans is groot dat je wat minder eet wanneer het te warm is. Uitgebreide barbecues kunnen figuurlijk nog wat roet in het eten gooien, en dat doen veel glazen rosé ook. Maar dat is wel een uitzondering, want mensen eten in de warmte in principe minder.
Eén nadeel wel: bij echt warm weer is het niet zo gezond om zware fysieke inspanningen te doen, dus nu zwaar sporten om op gewicht te blijven is niet zo’n goed idee. Maar wandelen kan natuurlijk altijd. Sowieso wens ik je een heerlijke zomerse periode toe. Geniet ervan met volle teugen, want in ons rare landje weet je nooit… En laat ons ons ook niet blind staren op het ideale zwembadlijf. Ik heb het nooit gehad, en zal het nooit hebben. Maar ik wil gewoon gezond en happy genieten van het leven, en daar klink ik op.
Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen. Vandaag wil ik een aantal feestelijke hoofdgerechten met jullie delen … Lees meer
Een goed feest begint met lekkere hapjes. Je kunt uiteraard wat blokjes kaas en salami op de salontafel zetten, of een kommetje chips. En er is uiteraard niks verkeerd met wat toastjes … Lees meer
Zoek je inspiratie voor lekkere voorgerechten voor de feestdagen? Zoek dan vooral niet verder. Elk jaar opnieuw deel ik met jullie hier op Would Be Chef recepten voor de feestdagen … Lees meer
Het is fantastisch hoeveel reacties ik elke dag nog krijg op Mijn Mama’s Kookboek. Het is, zo laten veel mensen mij weten, een prachtig boek geworden: een ode aan de keuken van mijn mama en mijn beide oma’s … Lees meer
Het is werkelijk ontroerend hoeveel mensen intussen Mijn Mama’s Kookboek hebben gekocht met een hele specifieke reden: ze willen de heerlijke gerechten uit onze jeugd overdragen van generatie naar generatie … Lees meer
Intussen woont onze kleine Hockney toch al een maand of twee bij ons en het is werkelijk zalig om zo’n zotte kitten in huis te hebben. Hij is lief en aanhankelijk maar ook een kleine gekkerd met veel onstuimige energie … Lees meer
Wat een rotweer he de laatste weken. Het is een herfst vol regen en wind. Niks om vrolijk van te worden. Maar kijk, aan het weer kunnen we niks veranderen … Lees meer
14 november is Wereld Diabetes Dag. Diabetes is een complexe aandoening die het gevolg is van verschillende factoren. Genetica is er een van, en daar kun je dus weinig aan doen … Lees meer