Heb je dat ook al eens gemerkt: wanneer het heet is, en ik spreek dan over echt heel heet zoals nu, dan hebben we vaak het gevoel dat we net iets makkelijker afvallen. De weegschaal is dan op het eerste zicht altijd wat milder. Ben je op dit moment aan het diëten, dan zou je dus nu een klein sprongetje kunnen maken als je op de weegschaal gaat staan. Misschien heb je zelfs het gevoel dat de kilo’s nu smelten als ijsjes in de zon.
Ik moet je echter teleurstellen. Ons metabolisme blijkt volgens verschillende onderzoeken helemaal niet zoveel beter te werken bij hitte. Wel wanneer het extreem koud is. Dan moeten er meer calorieën verbrand worden om ons lichaam warm te houden en dan zou je dus makkelijker afvallen. Beter bar koud weer dan warm weer dus, als je de mechaniek van de menselijke verbrandingsoven kritisch onder de loupe neemt.
Maar waarom hebben we dan het gevoel dat de weegschaal ons zo goedgezind is wanneer het heel warm is? De verklaring is redelijk simpel. Wanneer het warm is zweet je gewoon ontzettend veel. En vochtverlies zorgt voor gewichtsverlies. De weegschaal toont dan wel zeer goede cijfers, maar fundamenteel en definitief is dat verlies natuurlijk niet. Wat wel een feit is: de kans is groot dat je wat minder eet wanneer het te warm is. Uitgebreide barbecues kunnen figuurlijk nog wat roet in het eten gooien, en dat doen veel glazen rosé ook. Maar dat is wel een uitzondering, want mensen eten in de warmte in principe minder.
Eén nadeel wel: bij echt warm weer is het niet zo gezond om zware fysieke inspanningen te doen, dus nu zwaar sporten om op gewicht te blijven is niet zo’n goed idee. Maar wandelen kan natuurlijk altijd. Sowieso wens ik je een heerlijke zomerse periode toe. Geniet ervan met volle teugen, want in ons rare landje weet je nooit… En laat ons ons ook niet blind staren op het ideale zwembadlijf. Ik heb het nooit gehad, en zal het nooit hebben. Maar ik wil gewoon gezond en happy genieten van het leven, en daar klink ik op.
Ik gebruik graag azijn in mijn keuken. Niet alleen in gerechten die per se een zure toets vragen, maar ook in hartige bereidingen durf ik er af en toe een flinke scheut bij te doen … Lees meer
Ik ben een grote liefhebber van paté, zeker van die boerse exemplaren waarin de stukjes vlees nog mooi hapbaar zijn. Het herfstseizoen, met al dat heerlijke wild, is daarvoor echt top … Lees meer
Onze lieve kater Hockney is echt een schatje. Hij krijgt graag en veel aaikes, knuffels, hij racet door de gang en wij gaan er dan achteraan, vindt hij heerlijk, en af en toe mag hij zelfs mee in bed … Lees meer
Op donderdag 30 oktober is het officieel Checklist Day. En misschien vraag je je af: wat heeft dat nu te maken met een foodblog? Wel… alles! Boodschappenlijstjes zijn tenslotte ook checklists, en geloof me: zonder lijstjes zou mijn keuken al lang een chaos zijn … Lees meer
Het is weer herfstvakantie, en dat is goed nieuws. Heel veel kinderen waren er na acht weken school ook echt weer aan toe, en ik moet eerlijk zijn, ik na tien weken ochtendshow ook wel … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Augustus vorig jaar. Midden in de zomer. Toen heb ik een beslissing genomen die ik al vaker in mijn leven had genomen, maar deze keer voelde het anders … Lees meer
Wow, wat vliegt de tijd zeg. Net was het nog zomer, net was het nog half augustus. Vandaag is het alweer bij herfstvakantie. Erger nog: volgende zaterdag schakelen we over naar het winteruur, en dan gaan de avonden echt heel kort worden … Lees meer