Hittegolf? Ideaal om extra af te vallen?
Nieuws

Hittegolf? Ideaal om extra af te vallen?

Heb je dat ook al eens gemerkt: wanneer het heet is, en ik spreek dan over echt heel heet zoals nu, dan hebben we vaak het gevoel dat we net iets makkelijker afvallen. De weegschaal is dan op het eerste zicht altijd wat milder. Ben je op dit moment aan het diëten, dan zou je dus nu een klein sprongetje kunnen maken als je op de weegschaal gaat staan. Misschien heb je zelfs het gevoel dat de kilo’s nu smelten als ijsjes in de zon.

Ik moet je echter  teleurstellen. Ons metabolisme blijkt volgens verschillende onderzoeken helemaal niet zoveel beter te werken bij hitte. Wel wanneer het extreem koud is. Dan moeten er meer calorieën verbrand worden om ons lichaam warm te houden en dan zou je dus makkelijker afvallen. Beter bar koud weer dan warm weer dus, als je de mechaniek van de menselijke verbrandingsoven kritisch onder de loupe neemt.

Maar waarom hebben we dan het gevoel dat de weegschaal ons zo goedgezind is wanneer het heel warm is? De verklaring is redelijk simpel. Wanneer het warm is zweet je gewoon ontzettend veel. En vochtverlies zorgt voor gewichtsverlies. De weegschaal toont dan wel zeer goede cijfers, maar fundamenteel en definitief is dat verlies natuurlijk niet. Wat wel een feit is: de kans is groot dat je wat minder eet wanneer het te warm is. Uitgebreide barbecues kunnen figuurlijk nog wat roet in het eten gooien, en dat doen veel glazen rosé ook. Maar dat is wel een uitzondering, want mensen eten in de warmte in principe minder.

Eén nadeel wel: bij echt  warm weer is het niet zo gezond om zware fysieke inspanningen te doen, dus nu zwaar sporten om op gewicht te blijven is niet zo’n goed idee. Maar wandelen kan natuurlijk altijd. Sowieso wens ik je een heerlijke zomerse periode toe. Geniet ervan met volle teugen, want in ons rare landje weet je nooit… En laat ons ons ook niet blind staren op het ideale zwembadlijf. Ik heb het nooit gehad, en zal het nooit hebben. Maar ik wil gewoon gezond en happy genieten van het leven, en daar klink ik op.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer