Hittegolf! Ideaal om extra af te vallen?

Het blijkt een gekend fenomeen te zijn. Wanneer het heet is, en ik spreek dan over echt heet, dan vallen mensen blijkbaar meer af. Ben je op dit moment aan het diëten, dan kun je dus nu al een klein sprongetje maken. De kilo’s gaan smelten de komende dagen… want we gaan vanaf zondag echt een week lang richting tropische temperaturen. Er komt een hittegolf aan.

Maar we moeten wel eerlijk zijn met elkaar. Dat afvallen bij hitte zou wel eens “fake nieuws” kunnen zijn. Ons metabolisme blijkt volgens verschillende onderzoeken helemaal niet zoveel beter te werken bij hitte. Wel wanneer het extreem koud is blijkbaar. Dat zou echt een verschil kunnen maken. Beter koud weer dan warm weer dus, als je de mechaniek van onze verbrandingsoven onder de loupe neemt.

Maar waarom hebben we dan het gevoel dat de weegschaal ons zo goedgezind is wanneer het echt heel warm is? De verklaring is redelijk simpel. Wanneer het heel warm is zweet je gewoon ontzettend veel. En vochtverlies zorgt ook voor gewichtsverlies. De weegschaal toont dan wel zeer goede cijfers, maar fundamenteel is dat verlies natuurlijk niet echt.

En wat ook is: de kans is groot dat je wat minder eet wanneer het echt te warm is. Uitgebreide barbecues kunnen figuurlijk nog wat roet in het eten gooien, en dat doen veel glazen rosé ook. Maar wanneer je voor de slaatjes gaat is dat ook goed nieuws. Eén nadeel: bij echt veel te warm weer is het niet zo gezond om zware fysieke inspanningen te doen. Maar wandelen kan altijd.

Sowieso wens ik je een heerlijke zomerse periode toe. Geniet er van met volle teugen, want in ons rare landje weet je nooit… En laat ons ons ook niet blind staren op het ideale zwembadlijf. Ik heb het nooit gehad, en zal het nooit hebben. Maar ik wil gewoon gezond en happy genieten van het leven, en daar klink ik op.