Heb je dat ook al eens gemerkt: wanneer het heet is, en ik spreek dan over echt heel heet zoals nu, dan hebben we vaak het gevoel dat we net iets makkelijker afvallen. De weegschaal is dan op het eerste zicht altijd wat milder. Ben je op dit moment aan het diëten, dan zou je dus nu een klein sprongetje kunnen maken als je op de weegschaal gaat staan. Misschien heb je zelfs het gevoel dat de kilo’s nu smelten als ijsjes in de zon.
Ik moet je echter teleurstellen. Ons metabolisme blijkt volgens verschillende onderzoeken helemaal niet zoveel beter te werken bij hitte. Wel wanneer het extreem koud is. Dan moeten er meer calorieën verbrand worden om ons lichaam warm te houden en dan zou je dus makkelijker afvallen. Beter bar koud weer dan warm weer dus, als je de mechaniek van de menselijke verbrandingsoven kritisch onder de loupe neemt.
Maar waarom hebben we dan het gevoel dat de weegschaal ons zo goedgezind is wanneer het heel warm is? De verklaring is redelijk simpel. Wanneer het warm is zweet je gewoon ontzettend veel. En vochtverlies zorgt voor gewichtsverlies. De weegschaal toont dan wel zeer goede cijfers, maar fundamenteel en definitief is dat verlies natuurlijk niet. Wat wel een feit is: de kans is groot dat je wat minder eet wanneer het te warm is. Uitgebreide barbecues kunnen figuurlijk nog wat roet in het eten gooien, en dat doen veel glazen rosé ook. Maar dat is wel een uitzondering, want mensen eten in de warmte in principe minder.
Eén nadeel wel: bij echt warm weer is het niet zo gezond om zware fysieke inspanningen te doen, dus nu zwaar sporten om op gewicht te blijven is niet zo’n goed idee. Maar wandelen kan natuurlijk altijd. Sowieso wens ik je een heerlijke zomerse periode toe. Geniet ervan met volle teugen, want in ons rare landje weet je nooit… En laat ons ons ook niet blind staren op het ideale zwembadlijf. Ik heb het nooit gehad, en zal het nooit hebben. Maar ik wil gewoon gezond en happy genieten van het leven, en daar klink ik op.
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer