Hoe bak je aubergines?

Aubergines zijn heel voedzaam maar niet iedereen is overtuigd van de smaak van de paarse groente. Volgens mij ligt het gewoonweg aan de manier waarop je een aubergine moet bakken. Als je het niet op de juiste manier aanpakt krijg je al snel een vettig en slappe aubergine.

Met deze tips bak je ze voortaan erg lekker.

  1. Kies altijd voor een stevige aubergine. Of die nu rijp is of niet, een aubergine is het best met een gladde stevige schil.
  2. Was je exemplaar met koud water om al het vuil te verwijderen.
  3. Verwijder het topje & de onderkant van de aubergine en snij op de manier die je wil gebruiken in je gerecht. Je kan in de lengte snijden, je kan schijfjes snijden en nog kleinere blokjes. Het handigste zijn schijfjes.
  4. Dit is een hele belangrijke: Leg je schijfjes op een keukenpapier en besprenkel overvloedig met zout. Het zout zorgt er voor dat er water uit de aubergine wordt getrokken en zal de aubergine later minder olie opnemen. Resultaat is een aubergine die minder zompig is.
  5. Wacht minstens een half uurtje en check of er water op de aubergine parelt. Nadien demp je voorzichtig af met een keukenpapier. Zie je geen waterdruppels, dan mag je nog wat meer zout gebruiken. Je wil echt al het vocht uit de aubergine halen.
  6. Verwarm je oven voor op zo’n 120 graden.
  7. Wrijf al je schijfjes aubergine in met wat olijfolie. Handig daarbij is een kwast gebruiken om de olie gelijk te verdelen. Maar je kunt het ook gewoon met je vingers doen. Koken is voelen.
  8. Bak de aubergines zo’n 20 minuutjes. De aubergines zijn klaar wanneer de buitenkant een beetje bruin en knapperig is en de binnenkant zacht blijft.

Et voilà, smakelijk!