Nieuws

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat het niet mislukt:

  1. Vet en suiker in de vormpjes: Zorg ervoor dat je de soufflévormpjes altijd goed invet met boter en bestrooi ze met wat suiker. Dit helpt de soufflé om rustog omhoog te klimmen tijdens het bakken en geeft een mooie karamellisatie aan de buitenkant.
  2. Eiwitten op kamertemperatuur: Klop de eiwitten altijd op kamertemperatuur. Koude eiwitten kloppen immers minder goed op en kunnen daardoor vaak niet het gewenste volume bereiken.
  3. Schone kom en kloppers: Zorg ervoor dat de kom en de kloppers waarin je de eiwitten klopt altijd volledig schoon en vetvrij zijn. Elk spoortje vet kan het opkloppen van de eiwitten bemoeilijken.
  4. Chocolade smelten: Smelt de chocolade voorzichtig en laat het een beetje afkoelen voordat je het toevoegt aan het eiermengsel. Te hete chocolade kan de eieren doen stollen en dan maak je een soort van chocolade eierkoek. Maar zeker geen soufflé.
  5. Eierdooiers en suiker: Klop de eierdooiers en suiker tot ze licht en luchtig zijn. Dit zorgt voor een luchtige textuur in de soufflé.
  6. Eiwitten voorzichtig mengen: Meng de opgeklopte eiwitten voorzichtig in het chocolademengsel. Doe dit in twee of drie keer om te voorkomen dat je lucht verliest. Het doel is om de luchtigheid te behouden voor een luchtige soufflé.
  7. Niet te lang wachten: Zodra de soufflé is gemengd, moet je alles snel in de vormpjes doen en bakken. Wacht niet te lang, anders verliest het beslag zijn luchtigheid.
  8. Precieze baktijd: Bak de soufflé in een voorverwarmde oven op de juiste temperatuur. Houd de baktijd in de gaten, maar open de ovendeur niet te vroeg om inzakken te voorkomen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer