Hoe de stranden bij Barcelona verdwijnen
Nieuws

Hoe de stranden bij Barcelona verdwijnen

Terwijl het weer in Vlaanderen maar blijft kwakkelen, is het in Barcelona (een beetje zoals elke zomer) lekker warm en droog. Je zult in juli maar heel uitzonderlijk eens een druppeltje regen zien vallen. Mensen lopen goedgezind in de stad, en op de stranden liggen ze heerlijk te bruinen in de zon. Ik ben zelf niet zo’n zonneklopper. Bleek velletje, weet je wel. En op de koop toe lijkt het me niks om een hele middag in het zand tussen andere half blote mensen te liggen niksen. Maar langs het strand en de zee wandelen is dan wel weer iets dat ik graag doe. Wanneer mijn wandeling niet de bergen in gaat, dan loop ik vaak richting strand. Stiekem een beetje mensen kijken. Ik vind het echt één van de grote troeven van deze stad, je hebt zowel de bergen als de zee en het strand. Heerlijk.

Wat me bij mijn wandelingen deze week wel een beetje opviel is dat op sommige plekken het strand hier in Barcelona wat kleiner lijkt dan de vorige jaren. Kan niet, denk je, maar dat kan jammer genoeg wel. De stranden in Barcelona zijn er namelijk niet altijd geweest. Ze zijn aangelegd bijna dertig jaar geleden, voor de Olympische Spelen van 1992. Voor die nieuw aangelegde stranden en de Olympische haven moesten traditionele volkse wijken aan zee wijken. Oude pakhuizen en visrestaurantjes gingen onherroepelijk tegen de vlakte en werden vervangen door hippe strandbars en sportinfrastructuur. Tegen het nu zo populaire strand werd destijds dan ook flink geprotesteerd door sommige locals. Maar het strand zelf is dus ook fake, en het zand werd destijds massaal verscheept vanuit Egypte. Wat een onderneming moet dat niet geweest zijn?

Het probleem is dat dat nep-strand uiteraard onderhevig is aan stevige erosie, en dat er elk jaar verschillende meters zand verdwijnen in zee, en zeker op de meer Noordelijk gelegen stranden rond de stad. En de laatste jaren zou dat effect versneld plaats hebben gevonden door diverse stevige stormen. Op luchtfoto’s is dan ook te zien hoe er op verschillende plekken aan en rond Barcelona jaar na jaar stukjes strand verdwijnen. Toch willen het stadsbestuur en de regionale overheid niet lijdzaam toekijken, en wordt er elk jaar flink geïnvesteerd, en wordt er echt gewerkt aan het herstellen van het populaire strand. Zeker wanneer je in de winter en in het voorjaar langs het strand wandelt kun je vaak vrachtwagens en bulldozers aan het werk zien om het gevecht tegen de zee te winnen. Er worden her en der ook extra golfbrekers aangelegd ook om deze erosie tegen te gaan. Het strand is en blijft een gigantische trekpleister voor locals en toeristen, en dat mogen ze niet zomaar laten verdwijnen. Maar het blijft een bitse strijd van de mens tegen de natuur…

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer