Hoe een klein gebakje levens kan redden…

Taart is uiteraard lekker. Taart is zoet. Taart is gezellig. Taart is feest. Maar is taart gezond? Dat valt natuurlijk te betwijfelen. En toch…  het taartje waar de Responsible Young Drivers samen met Renault België-Luxemburg mee uitpakken is meer dan gezond, want het zou echt zelfs eens levens kunnen redden.

Uit een enquête van iVOX blijkt immers dat 87 procent van de chauffeurs hun rijgedrag serieus aanpassen wanneer ze eten, bijvoorbeeld pizza’s, nasi goreng van bij de Chinees, frietjes van de frituur of een lekkere taart vervoeren op de passagierszetel.

En daarom hebben ze een fragiel taartje ontwikkeld: de Safety Cake. En uiteraard ook een bijhorende campagne. Om ons er bewust van te maken dat het toch te zot is dat we voorzichtiger rijden met voedsel dan met passagiers op de stoel naast ons.

Ik vind het zelf een zeer geslaagde campagne. Want eerlijk gezegd: de Responsible Young Drivers hebben gewoon overschot van gelijk. Je remt toch rustiger af, je neemt je bochten ook voorzichtiger en je probeert zachter over drempels heen te gaan, wanneer dat taartje naast je met slagroom en al tegen de voorruit dreigt te kwakken bij een te bruusk maneuver, maar die passagier naast je, kijk daar rij je “normaal” mee. Enfin dat denk je. Maar een passagier is in principe toch meer waard dan een stuk pizza of een slagroomtaartje. Echt een doordenker. Schot in de roos dus, deze campagne.

Trouwens: hebben jullie trucs om taart voorzichtig te vervoeren? Want ik zet die vaak gewoon voor de passagierszetel op de grond, maar dan gaat ze ook schuiven, of als de tas waarin de taart zit groot genoeg is, durf ik ze ook wel eens vast te klemmen met de autogordel… maar dan ben ik altijd bang dat de riem de taart gaat verpletteren. En hoe doen jullie dat?