Hoe kun je bloemen op je feesttafel langer vers houden?

Ik hou van gezelligheid en sfeer. Krijgt bij mij bij etentjes zeker evenveel punten als het eten zelf. Een mooie gedekte tafel is een feest voor het oog. En zeker als wij etentjes hebben bestellen wij een mooi tafelstuk of verse bloemen om in verschillende vaasjes op tafel te zetten. We doen dat bij de schitterende bloembinderij Naudts in Lochristi. Dit is geen reclame hé. Enfin, dat is het natuurlijk wel. Maar gratis en voor niets. Omdat vakmensen zoals Sabine, Kris, en hun hele team, onze waardering verdienen en het altijd goed is om zelfstandigen die top werken leveren eens… in de bloemetjes te zetten.

Nu goed, het is mooi en sfeervol om je feesttafel goed te decoreren. Met een mooi servies, kristallen glazen en een blinkend bestek. Met kaarsen en verse bloemen ook. Dat zorgt voor een toptafel, of het nu binnen te doen is of in de zomerse tuin. Maar verse bloemen wil je toch liefst wat langer houden dan voor één etentje. En zeker in de zomer is het niet echt evident om verse bloemen lang vers te houden. Toch heb ik vijf goede tips die kunnen helpen om je mooie bloemen langer te bewaren.

 

  1. Snijd ongeveer 2-3 centimeter van de onderkant van elke stengel schuin af, terwijl de bloem onder water wordt gehouden. Dit helpt om de wateropname te bevorderen.
  2. Verwijder eventuele bladeren die zich onder de waterlijn bevinden. Bladeren die in het water hangen, kunnen gaan rotten en bacteriën verspreiden, wat de levensduur van de bloemen serieus kan verkorten.
  3. Gebruik altijd een schone vaas en vul deze ook met schoon water. Ververs het water in de vaas om de paar dagen en snijd de stelen opnieuw schuin af. Dit helpt om bacteriegroei te verminderen en de levensduur van de bloemen te verlengen.
  4. Bloemen blijven langer vers als ze worden blootgesteld aan koelere temperaturen dus zet ze niet in te warme kamers. Plaats de bloemen ook niet in direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot uitdroging en verwelking.
  5. Houd bloemen uit de buurt van fruit, vooral van appels en bananen, omdat deze ethyleengas produceren dat het verouderingsproces van bloemen danig versnelt.