Hoe kun je bloemen op je feesttafel langer vers houden?
Nieuws

Hoe kun je bloemen op je feesttafel langer vers houden?

Ik hou van gezelligheid en sfeer. Krijgt bij mij bij etentjes zeker evenveel punten als het eten zelf. Een mooie gedekte tafel is een feest voor het oog. En zeker als wij etentjes hebben bestellen wij een mooi tafelstuk of verse bloemen om in verschillende vaasjes op tafel te zetten. We doen dat bij de schitterende bloembinderij Naudts in Lochristi. Dit is geen reclame hé. Enfin, dat is het natuurlijk wel. Maar gratis en voor niets. Omdat vakmensen zoals Sabine, Kris, en hun hele team, onze waardering verdienen en het altijd goed is om zelfstandigen die top werken leveren eens… in de bloemetjes te zetten.

Nu goed, het is mooi en sfeervol om je feesttafel goed te decoreren. Met een mooi servies, kristallen glazen en een blinkend bestek. Met kaarsen en verse bloemen ook. Dat zorgt voor een toptafel, of het nu binnen te doen is of in de zomerse tuin. Maar verse bloemen wil je toch liefst wat langer houden dan voor één etentje. En zeker in de zomer is het niet echt evident om verse bloemen lang vers te houden. Toch heb ik vijf goede tips die kunnen helpen om je mooie bloemen langer te bewaren.

  1. Snijd ongeveer 2-3 centimeter van de onderkant van elke stengel schuin af, terwijl de bloem onder water wordt gehouden. Dit helpt om de wateropname te bevorderen.
  2. Verwijder eventuele bladeren die zich onder de waterlijn bevinden. Bladeren die in het water hangen, kunnen gaan rotten en bacteriën verspreiden, wat de levensduur van de bloemen serieus kan verkorten.
  3. Gebruik altijd een schone vaas en vul deze ook met schoon water. Ververs het water in de vaas om de paar dagen en snijd de stelen opnieuw schuin af. Dit helpt om bacteriegroei te verminderen en de levensduur van de bloemen te verlengen.
  4. Bloemen blijven langer vers als ze worden blootgesteld aan koelere temperaturen dus zet ze niet in te warme kamers. Plaats de bloemen ook niet in direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot uitdroging en verwelking.
  5. Houd bloemen uit de buurt van fruit, vooral van appels en bananen, omdat deze ethyleengas produceren dat het verouderingsproces van bloemen danig versnelt.

Gerelateerde nieuwsberichten

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer

Waar komen donuts precies vandaan?

Waar komen donuts precies vandaan?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende theorieën over waar donuts precies vandaan komen, en verschillende culturen eisen de oorsprong een beetje op … Lees meer

Hier eet je volgens mij de allerbeste Crêpe Suzette

Crêpe Suzette is misschien wel de chicste pannenkoek die je ooit zult eten. Deze heerlijke Franse klassieker bestaat uit flinterdunne crêpes in een warme saus van boter, suiker, sinaasappelsap en sinaasappellikeur (vaak Grand Marnier of Cointreau) … Lees meer