Het kan gebeuren bij de beste chefs: je voegt wat zout toe om je gerecht af te werken, maar je overdrijft. Soms ben je gewoon per ongeluk wat te gul geweest. Heb je het wat verkeerd ingeschat. Soms waren je basisingrediënten gewoon te zout.
Maar soms gaat het ook echt per ongeluk. Je strooit een snufje zout en er komt gewoon veel te veel zout uit je vaatje. En dan proef je en denk je: dit is echt niet meer te vreten. De kans is groot dat het ook niet echt meer te redden valt. Zout kun je niet zomaar verwijderen uit een gerecht.
Maar er zijn wel een paar manieren om het gerecht toch te proberen eetbaar te maken…
Bij soepen en sauzen is water of een andere (niet zoute) vloeistof toevoegen de perfecte truc om het zoutgehalte te laten dalen. Te zout vlees kun je afspoelen en dan droogdeppen.
Zoet kan een goede tegenpartij zijn voor te zout. Je kunt een saus of soep daardoor een andere insteek geven.
Witte wijnazijn of wat citroensap toevoegen kan de smaak van een (iets) te zout gerecht ook wat temperen.
Zeker bij sauzen kan dit wonderen doen. Een te zoute tomatensaus kun je milder maken door er een romige tomatensaus van te maken
Als je nog extra ingrediënten in huis hebt is dit zonder twijfel de allerbeste truc. Door je ingrediënten te verdubbelen, halveer je de facto de hoeveelheid zout die je hebt gebruikt. Dat werkt super!
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer