Hoe kun je een gerecht redden als het te zout is?
Nieuws

Hoe kun je een gerecht redden als het te zout is?

Het kan gebeuren bij de beste chefs: je voegt wat zout toe om je gerecht af te werken, maar je overdrijft. Soms ben je gewoon per ongeluk wat te gul geweest. Heb je het wat verkeerd ingeschat.  Soms waren je basisingrediënten gewoon te zout.

Maar soms gaat het ook echt per ongeluk. Je strooit een snufje zout en er komt gewoon veel te veel zout uit je vaatje. En dan proef je en denk je: dit is echt niet meer te vreten. De kans is groot dat het ook niet echt meer te redden valt. Zout kun je niet zomaar verwijderen uit een gerecht.

Maar er zijn wel een paar manieren om het gerecht toch te proberen eetbaar te maken…

WATER TOEVOEGEN

Bij soepen en sauzen is water of een andere (niet zoute) vloeistof toevoegen de perfecte truc om het zoutgehalte te laten dalen. Te zout vlees kun je afspoelen en dan droogdeppen.

SUIKER TOEVOEGEN

Zoet kan een goede tegenpartij zijn voor te zout. Je kunt een saus of soep daardoor een andere insteek geven.

ZUUR TOEVOEGEN

Witte wijnazijn of wat citroensap toevoegen kan de smaak van een (iets) te zout gerecht ook wat temperen.

ROOM TOEVOEGEN

Zeker bij sauzen kan dit wonderen doen. Een te zoute tomatensaus kun je milder maken door er een romige tomatensaus van te maken

INGREDIËNTEN TOEVOEGEN

Als je nog extra ingrediënten in huis hebt is dit zonder twijfel de allerbeste truc. Door je ingrediënten te verdubbelen, halveer je de facto de hoeveelheid zout die je hebt gebruikt. Dat werkt super!

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer