Hoe kun je een gerecht redden als het te zout is?

Het kan gebeuren bij de beste chefs: je voegt wat zout toe om je gerecht af te werken, maar je overdrijft. Soms ben je gewoon per ongeluk wat te gul geweest. Heb je het wat verkeerd ingeschat.  Soms waren je basisingrediënten gewoon te zout.

Maar soms gaat het ook echt per ongeluk. Je strooit een snufje zout en er komt gewoon veel te veel zout uit je vaatje. En dan proef je en denk je: dit is echt niet meer te vreten. De kans is groot dat het ook niet echt meer te redden valt. Zout kun je niet zomaar verwijderen uit een gerecht.

Maar er zijn wel een paar manieren om het gerecht toch te proberen eetbaar te maken…

WATER TOEVOEGEN

Bij soepen en sauzen is water of een andere (niet zoute) vloeistof toevoegen de perfecte truc om het zoutgehalte te laten dalen. Te zout vlees kun je afspoelen en dan droogdeppen.

SUIKER TOEVOEGEN

Zoet kan een goede tegenpartij zijn voor te zout. Je kunt een saus of soep daardoor een andere insteek geven.

ZUUR TOEVOEGEN

Witte wijnazijn of wat citroensap toevoegen kan de smaak van een (iets) te zout gerecht ook wat temperen.

ROOM TOEVOEGEN

Zeker bij sauzen kan dit wonderen doen. Een te zoute tomatensaus kun je milder maken door er een romige tomatensaus van te maken

INGREDIËNTEN TOEVOEGEN

Als je nog extra ingrediënten in huis hebt is dit zonder twijfel de allerbeste truc. Door je ingrediënten te verdubbelen, halveer je de facto de hoeveelheid zout die je hebt gebruikt. Dat werkt super!