Hoe kun je een gerecht redden als het te zout is?
Nieuws

Hoe kun je een gerecht redden als het te zout is?

Het kan gebeuren bij de beste chefs: je voegt wat zout toe om je gerecht af te werken, maar je overdrijft. Soms ben je gewoon per ongeluk wat te gul geweest. Heb je het wat verkeerd ingeschat.  Soms waren je basisingrediënten gewoon te zout.

Maar soms gaat het ook echt per ongeluk. Je strooit een snufje zout en er komt gewoon veel te veel zout uit je vaatje. En dan proef je en denk je: dit is echt niet meer te vreten. De kans is groot dat het ook niet echt meer te redden valt. Zout kun je niet zomaar verwijderen uit een gerecht.

Maar er zijn wel een paar manieren om het gerecht toch te proberen eetbaar te maken…

WATER TOEVOEGEN

Bij soepen en sauzen is water of een andere (niet zoute) vloeistof toevoegen de perfecte truc om het zoutgehalte te laten dalen. Te zout vlees kun je afspoelen en dan droogdeppen.

SUIKER TOEVOEGEN

Zoet kan een goede tegenpartij zijn voor te zout. Je kunt een saus of soep daardoor een andere insteek geven.

ZUUR TOEVOEGEN

Witte wijnazijn of wat citroensap toevoegen kan de smaak van een (iets) te zout gerecht ook wat temperen.

ROOM TOEVOEGEN

Zeker bij sauzen kan dit wonderen doen. Een te zoute tomatensaus kun je milder maken door er een romige tomatensaus van te maken

INGREDIËNTEN TOEVOEGEN

Als je nog extra ingrediënten in huis hebt is dit zonder twijfel de allerbeste truc. Door je ingrediënten te verdubbelen, halveer je de facto de hoeveelheid zout die je hebt gebruikt. Dat werkt super!

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer