Het kan gebeuren bij de beste chefs: je voegt wat zout toe om je gerecht af te werken, maar je overdrijft. Soms ben je gewoon per ongeluk wat te gul geweest. Heb je het wat verkeerd ingeschat. Soms waren je basisingrediënten gewoon te zout.
Maar soms gaat het ook echt per ongeluk. Je strooit een snufje zout en er komt gewoon veel te veel zout uit je vaatje. En dan proef je en denk je: dit is echt niet meer te vreten. De kans is groot dat het ook niet echt meer te redden valt. Zout kun je niet zomaar verwijderen uit een gerecht.
Maar er zijn wel een paar manieren om het gerecht toch te proberen eetbaar te maken…
Bij soepen en sauzen is water of een andere (niet zoute) vloeistof toevoegen de perfecte truc om het zoutgehalte te laten dalen. Te zout vlees kun je afspoelen en dan droogdeppen.
Zoet kan een goede tegenpartij zijn voor te zout. Je kunt een saus of soep daardoor een andere insteek geven.
Witte wijnazijn of wat citroensap toevoegen kan de smaak van een (iets) te zout gerecht ook wat temperen.
Zeker bij sauzen kan dit wonderen doen. Een te zoute tomatensaus kun je milder maken door er een romige tomatensaus van te maken
Als je nog extra ingrediënten in huis hebt is dit zonder twijfel de allerbeste truc. Door je ingrediënten te verdubbelen, halveer je de facto de hoeveelheid zout die je hebt gebruikt. Dat werkt super!
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer