Je kent dat gevoel ongetwijfeld. Je ziet een plezant recept op een of andere site, neem nu Would Be Chef. In dat recept worden kruiden gebruikt. Die koop je dan bij de groentenboer, specifiek voor dat recept, maar nadien heb je die kruiden niet per se meteen weer nodig. Wat kun je dan doen om de levensduur van al dat lekkers te verlengen. Ik heb een aantal slimme tips bijeen gesprokkeld voor je.
Wikkel de verse kruiden in een licht vochtige papieren handdoek of keukenpapier en plaats ze vervolgens in een plastic zak met een paar kleine gaatjes erin om dat vocht vast te houden maar toch ook lucht toe te laten. Bewaar ze vervolgens in de groentelade van de koelkast. Een truc die bijvoorbeeld Jeroen Meus vaak toepast.
Je kunt ze ook in water bewaren. Dat doe je zo: je plaatst de stengels van de kruiden in een glas of pot met een beetje water, net zoals je bloemen in een vaas zou zetten. Bedek de kruiden losjes met een plastic zak en zet ze dan op een zonnige vensterbank. Ververs het water indien om de paar dagen. Ze leven zo langer dan je denkt!
Maar goed, als je verse kruiden voor langere tijd wilt bewaren, omdat je bijvoorbeeld op reis vertrekt, of door de drukte dagen niet vers zult koken, kun je ze fijnhakken en gewoon invriezen in ijsblokjeshouders gevuld met water of olie. Zodra ze bevroren zijn, kun je de kruidenblokjes in een luchtdichte zak of plastic doosje in de diepvriezer bewaren.
Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer
Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer
We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer
Ik geef het toe: ik ben een smoothie-fan. Ze verschijnen regelmatig in mijn Instagram-story’s en ik krijg er altijd veel reacties op. Vaak vragen mensen enthousiast naar het recept, maar er komt ook kritiek: “veel te zoet”, “de vezels zijn stuk”, “dat is vals gezond” … Lees meer
Picknicken is toch fantastisch: een dekentje in het gras, een mand vol lekkers en goed gezelschap. Maar wist je dat het idee van picknicken al uit de 17e eeuw stamt … Lees meer
Een ijsdrank met prik, ook wel bekend als een icecream soda, is een verfrissend en schuimend drankje dat bestaat uit roomijs gecombineerd met een koolzuurhoudende frisdrank … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een liefhebber van de Spaanse keuken, en tapas ken ik al een laar decennia. Vandaag zijn ze wereldwijd populair. Tapas – het woord alleen al roept beelden op van zonovergoten pleintjes, gezellige drukte en tafel vol heerlijke hapjes … Lees meer
Fish and chips – een klassieker die iedereen wel kent. Knapperige visfilet, goudgele frietjes en een vleugje citroen: eenvoudig, maar zó lekker. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Groot-Brittannië, waar het al generaties lang wordt geserveerd in krantenpapier, met wat azijn en een flinke portie nostalgie … Lees meer