Photo by Manki Kim on Unsplash
Nieuws

Hoe lang moet water koken voor thee?

Doen we toch altijd: ons water goed koken als we warme thee willen maken. dat schijnt helemaal niet nodig te zijn, en zelfs niet wenselijk. Voor goede kwalitatieve thee moet je water niet koken. Dit zijn zo’n beetje de ideale temperaturen die echte theekenners grosso modo aanhouden wanneer ze thee maken. Je mag het water wel naar het kookpunt brengen, maar dan moet je het wat afkoelen.

  1. Zwarte thee: meestal ongeveer 95°C.
  2. Groene thee: Het water moet iets afkoelen na het koken, meestal tot ongeveer 75-85°C, omdat te heet water de delicate smaken van groene thee kan beschadigen.
  3. Oolong-thee: Gebruik water dat net begint te borrelen, ongeveer 85-90°C.
  4. Witte thee: Gebruik heet water dat net begint te borrelen, ongeveer 70-80°C.

Het is wel sowieso belangrijk om vers water te gebruiken en het niet opnieuw te verwarmen, omdat dit de zuurstof eruit kan verwijderen en de smaak van de thee daardoor kan beïnvloeden. Daarnaast kan de gebruikte temperatuur en trektijd variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur, dus experimenteren met verschillende methoden kan helpen om de perfecte kop thee te zetten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Wat is een Apple Turnover? Een warm, knapperig gelukje!

Er zijn van die klassiekers die altijd scoren en de apple turnover is er zo één. Zaterdag 5 juli is apple turnover day in de Engelssprekende wereld. In het Nederlands spreken we gewoon van een appelflap … Lees meer

De Caesar Salad: niet Romeins, wél legendarisch

De naam doet vermoeden dat deze salade zijn oorsprong kent in het oude Rome, maar niets is minder waar. De Caesar Salad werd in werkelijkheid uitgevonden in de jaren 1920 in… Mexico … Lees meer

Waarom kippenvleugels altijd scoren!

Kippenvleugels zijn al jarenlang een echte publiekslieveling. Ze zijn goedkoop, sappig, makkelijk te delen én ze lenen zich perfect voor eindeloos veel smaakcombinaties … Lees meer

WhatsApp Image 2025-06-03 at 13.53.17 (1)

Het beste cadeau van onze tuin: onze serre!

Toen we ons huis in Lochristi kochten stond er achteraan in de tuin een serre. Geen zelfgekozen project dus, gewoon… de serre hoorde gewoon bij het huis … Lees meer

Falafel: kruidige klassieker uit het Midden-Oosten

Falafel is een van die gerechten die je meteen doen wegdromen naar gezellige straatjes in Beiroet, Tel Aviv of Caïro. Ze zijn knapperig vanbuiten, zacht en kruidig vanbinnen … Lees meer

Is kokosnoot wel zo gezond als we denken?

Eerlijk is eerlijk: kokosnoot is een tropische alleskunner: vruchtvlees, melk, olie, water — alles wordt gebruikt. En ja, het bevat een hoop goede zaken want kokosvlees zit boordevol vezels, ijzer, magnesium en manganese … Lees meer

Daarom houden sommige mensen absoluut niet van geitenkaas

Geitenkaas: je houdt ervan, of je loopt er met een grote boog omheen. Zelf ben ik een grote liefhebberzeer van geitenkaas, zowel zachte als harde geitenkaas … Lees meer

Ja, de pralines zijn een Belgische uitvinding

We associëren pralines met elegantie, cadeaudoosjes en kleine geluksmomenten. Maar wist je dat deze Belgische trots eigenlijk begon in een… apotheek … Lees meer