Ik heb de voorbije maanden al vaker gezegd: ik eet wat minder vlees dan vroeger. Ik eet sowieso al graag vis, ik hou van groenten, en ik durf wel eens vleesvervangers te eten. Waarom? Omdat ik graag wil variëren, en omdat de consumptie van teveel vlees niet zo goed is voor het milieu.
Maar ik kreeg ook vaak de vraag: doe je het omdat vlees ongezond is? Of omdat je weer aan het afvallen bent? En daar moet ik eerlijk op antwoorden: neen! Vlees is niet ongezond op zich. Vlees bevat namelijk grote hoeveelheden essentiële eiwitten, vitamines, mineralen, en enzymen en past dus (ook al bestaan er gezonde vleesvervangers) zeker in een evenwichtig dieet. Meer nog: als je stopt met vlees eten moet je echt wel op zoek gaan naar gezonde vleesvervangers!
Als je wat op je gewicht en gezondheid let moet je wel niet overdrijven met vlees. En al zeker niet met bewerkt of te vet vlees, want dat is wel een heel stuk ongezonder. In bewerkt vlees zitten namelijk vaak verzadigde vetten, transvetten en smaakversterkers. En die zijn helemaal niet gezond. Maar een stukje kip, biefstuk en bijvoorbeeld varkenshaas zijn zeker goed en gezond voor je.
Dus als je puur, liefst biologisch, mager en onbewerkt vlees eet, dan is er werkelijk niks aan de hand, integendeel zelfs. En vlees is en blijft gewoon ook heel lekker. Ik ben een omnivoor. Een flexitariër zeg maar, ik eet alles wat lekker en liefst ook gezond is, en ik wissel af, ik eet veel groenten, vis en ook vlees. En ik blijf daarom graag de lokale slager, die een echte vakman is, steunen.
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer