Hoe ongezond is vlees nu echt?

Ik heb de voorbije maanden al vaker gezegd: ik eet wat minder vlees dan vroeger. Ik eet sowieso al graag vis, ik hou van groenten, en ik durf wel eens vleesvervangers te eten. Waarom? Omdat ik graag wil variëren, en omdat de consumptie van teveel vlees niet zo goed is voor het milieu.

Maar ik kreeg ook vaak de vraag: doe je het omdat vlees ongezond is? Of omdat je weer aan het afvallen bent? En daar moet ik eerlijk op antwoorden: neen! Vlees is niet ongezond op zich. Vlees bevat namelijk grote hoeveelheden essentiële eiwitten, vitamines, mineralen, en enzymen en past dus (ook al bestaan er gezonde vleesvervangers) zeker in een evenwichtig dieet. Meer nog: als je stopt met vlees eten moet je echt wel op zoek gaan naar gezonde vleesvervangers!

Als je wat op je gewicht en gezondheid let moet je wel niet overdrijven met vlees. En al zeker niet met bewerkt of te vet vlees, want dat is wel een heel stuk ongezonder. In bewerkt vlees zitten namelijk vaak verzadigde vetten, transvetten en smaakversterkers. En die zijn helemaal niet gezond. Maar een stukje kip, biefstuk en bijvoorbeeld varkenshaas zijn zeker goed en gezond voor je.

Dus als je puur, liefst biologisch, mager en onbewerkt vlees eet, dan is er werkelijk niks aan de hand, integendeel zelfs. En vlees is en blijft gewoon ook heel lekker. Ik ben een omnivoor. Een flexitariër zeg maar, ik eet alles wat lekker en liefst ook gezond is, en ik wissel af, ik eet veel groenten, vis en ook vlees. En ik blijf daarom graag de lokale slager, die een echte vakman is, steunen.