Jammer jammer jammer. Wat een geblunder gisteren van onze regering. De trieste soap over het plexiglas tussen de terrastafels was voor veel horeca-eigenaars de druppel die de emmer deed overlopen. Al meer dan een half jaar zijn ze gesloten, al meer dan een half jaar heeft de overheid de kans gehad om de protocollen scherp te stellen, en duidelijke regels op te stellen. Maar dat is blijkbaar niet gelukt.
Volgens het horeca protocol mochten plexiglazen wanden, die overigens ook in radio- en tv-studio’s en zelfs aan de vergadertafel van de regering worden gebruikt voor de veiligheid wel. Maar toen kwam er, nadat veel horecauitbaters de wanden al besteld hadden plots het bericht dat ze de verplichte afstand van anderhalve meter niet mogen en kunnen vervangen. “De afstand moet je altijd blijven houden, en plexiwanden zijn geen wettelijk alternatief). Daar kwam minister Van Quickenborne gisteren dus mee af. Het kernkabinet had immers beslist (wellicht op vraag van de experts, die blijven pleiten voor grote voorzichtigheid) dat de regels strenger moeten toegepast worden dan bij de vorige heropening van de terrassen.
Op minder dan een halve dag voor de heropening van de terrassen zo’n beslissing bekend maken is echt een slag in het gezicht van de horeca. Ongelofelijk. Nadat ze maanden en maanden de tijd hadden om dit netjes voor te bereiden. Is dat zo moeilijk? Even half maart de koppen bij elkaar steken en zeggen: hoe gaan we die heropening van de terrassen veilig aanpakken, wanneer het lente wordt, en de cijfers het toelaten, over een dikke maand. Blijkbaar lukt dat dus niet. Wat een gezichtsverlies voor de regering om zo net aan de finish de spelregels nog te moeten aanpassen. Als je dan ook nog eens door burgemeesters van je eigen partij wordt teruggefloten, dan wordt het al helemaal pijnlijk. Dat had beter gekund Vincent, Alexander, Frank en co.
Pas op… wij als klanten gaan niet zagen of treuren. Het zal voor ons de vreugde van een pintje met de vrienden of een spaghetti met het gezin niet minder groot maken, als we een tafeltje te pakken krijgen, want dat zullen er nu plots een stuk minder zijn, maar voor de horeca is het wel alweer een kater en een dikke streep door de rekening van vele uitbaters. Overigens: de regen zou ook nog wel eens de grote spelbreker kunnen worden de komende dagen. Maar slecht (of goed) weer, daar is de overheid dan weer niet verantwoordelijk voor. Gelukkig maar… Dat zou anders nogal een discussie worden, met mogelijke regentransfers van Noord naar Zuid, en de evenredige verdeling van zon in het hele land…
Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer