Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen
Nieuws

Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen

Jammer jammer jammer. Wat een geblunder gisteren van onze regering. De trieste soap over het plexiglas tussen de terrastafels was voor veel horeca-eigenaars de druppel die de emmer deed overlopen. Al meer dan een half jaar zijn ze gesloten, al meer dan een half jaar heeft de overheid de kans gehad om de protocollen scherp te stellen, en duidelijke regels op te stellen. Maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Volgens het horeca protocol mochten plexiglazen wanden, die overigens ook in radio- en tv-studio’s en zelfs aan de vergadertafel van de regering worden gebruikt voor de veiligheid wel. Maar toen kwam er, nadat veel horecauitbaters de wanden al besteld hadden plots het bericht dat ze de verplichte afstand van anderhalve meter niet mogen en kunnen vervangen. “De afstand moet je altijd blijven houden, en plexiwanden zijn geen wettelijk alternatief). Daar kwam minister Van Quickenborne gisteren dus mee af. Het kernkabinet had immers beslist (wellicht op vraag van de experts, die blijven pleiten voor grote voorzichtigheid) dat de regels strenger moeten toegepast worden dan bij de vorige heropening van de terrassen.

Op minder dan een halve dag voor de heropening van de terrassen zo’n beslissing bekend maken is echt een slag in het gezicht van de horeca. Ongelofelijk. Nadat ze maanden en maanden de tijd hadden om dit netjes voor te bereiden. Is dat zo moeilijk? Even half maart de koppen bij elkaar steken en zeggen: hoe gaan we die heropening van de terrassen veilig aanpakken, wanneer het lente wordt, en de cijfers het toelaten, over een dikke maand. Blijkbaar lukt dat dus niet. Wat een gezichtsverlies voor de regering om zo net aan de finish de spelregels nog te moeten aanpassen. Als je dan ook nog eens door burgemeesters van je eigen partij wordt teruggefloten, dan wordt het al helemaal pijnlijk. Dat had beter gekund Vincent, Alexander, Frank en co.

Pas op… wij als klanten gaan niet zagen of treuren. Het zal voor ons de vreugde van een pintje met de vrienden of een spaghetti met het gezin niet minder groot maken, als we een tafeltje te pakken krijgen, want dat zullen er nu plots een stuk minder zijn, maar voor de horeca is het wel alweer een kater en een dikke streep door de rekening van vele uitbaters. Overigens: de regen zou ook nog wel eens de grote spelbreker kunnen worden de komende dagen. Maar slecht (of goed) weer, daar is de overheid dan weer niet verantwoordelijk voor. Gelukkig maar… Dat zou anders nogal een discussie worden, met mogelijke regentransfers van Noord naar Zuid, en de evenredige verdeling van zon in het hele land…

Gerelateerde nieuwsberichten

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

National Chocolate Chip Day: een ode aan een geliefde lekkernij

Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer

Nakd_Lifestyle image_Fruit & Fibre bars_Apple & Strawberry_SP (1)

Verantwoord snacken was nog nooit zo lekker: ontdek de nieuwe nākd. Fruit & Fibre Bars #advertentie

Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer

Zin in iets lichts, feestelijks en boordevol smaak? 7x recepten met garnalen

Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer

Wat is moscato wijn en is het echt lekker of niet?

Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer