Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen
Nieuws

Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen

Jammer jammer jammer. Wat een geblunder gisteren van onze regering. De trieste soap over het plexiglas tussen de terrastafels was voor veel horeca-eigenaars de druppel die de emmer deed overlopen. Al meer dan een half jaar zijn ze gesloten, al meer dan een half jaar heeft de overheid de kans gehad om de protocollen scherp te stellen, en duidelijke regels op te stellen. Maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Volgens het horeca protocol mochten plexiglazen wanden, die overigens ook in radio- en tv-studio’s en zelfs aan de vergadertafel van de regering worden gebruikt voor de veiligheid wel. Maar toen kwam er, nadat veel horecauitbaters de wanden al besteld hadden plots het bericht dat ze de verplichte afstand van anderhalve meter niet mogen en kunnen vervangen. “De afstand moet je altijd blijven houden, en plexiwanden zijn geen wettelijk alternatief). Daar kwam minister Van Quickenborne gisteren dus mee af. Het kernkabinet had immers beslist (wellicht op vraag van de experts, die blijven pleiten voor grote voorzichtigheid) dat de regels strenger moeten toegepast worden dan bij de vorige heropening van de terrassen.

Op minder dan een halve dag voor de heropening van de terrassen zo’n beslissing bekend maken is echt een slag in het gezicht van de horeca. Ongelofelijk. Nadat ze maanden en maanden de tijd hadden om dit netjes voor te bereiden. Is dat zo moeilijk? Even half maart de koppen bij elkaar steken en zeggen: hoe gaan we die heropening van de terrassen veilig aanpakken, wanneer het lente wordt, en de cijfers het toelaten, over een dikke maand. Blijkbaar lukt dat dus niet. Wat een gezichtsverlies voor de regering om zo net aan de finish de spelregels nog te moeten aanpassen. Als je dan ook nog eens door burgemeesters van je eigen partij wordt teruggefloten, dan wordt het al helemaal pijnlijk. Dat had beter gekund Vincent, Alexander, Frank en co.

Pas op… wij als klanten gaan niet zagen of treuren. Het zal voor ons de vreugde van een pintje met de vrienden of een spaghetti met het gezin niet minder groot maken, als we een tafeltje te pakken krijgen, want dat zullen er nu plots een stuk minder zijn, maar voor de horeca is het wel alweer een kater en een dikke streep door de rekening van vele uitbaters. Overigens: de regen zou ook nog wel eens de grote spelbreker kunnen worden de komende dagen. Maar slecht (of goed) weer, daar is de overheid dan weer niet verantwoordelijk voor. Gelukkig maar… Dat zou anders nogal een discussie worden, met mogelijke regentransfers van Noord naar Zuid, en de evenredige verdeling van zon in het hele land…

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer