Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen
Nieuws

Hoe onze overheid blundert bij de heropening van de terrassen

Jammer jammer jammer. Wat een geblunder gisteren van onze regering. De trieste soap over het plexiglas tussen de terrastafels was voor veel horeca-eigenaars de druppel die de emmer deed overlopen. Al meer dan een half jaar zijn ze gesloten, al meer dan een half jaar heeft de overheid de kans gehad om de protocollen scherp te stellen, en duidelijke regels op te stellen. Maar dat is blijkbaar niet gelukt.

Volgens het horeca protocol mochten plexiglazen wanden, die overigens ook in radio- en tv-studio’s en zelfs aan de vergadertafel van de regering worden gebruikt voor de veiligheid wel. Maar toen kwam er, nadat veel horecauitbaters de wanden al besteld hadden plots het bericht dat ze de verplichte afstand van anderhalve meter niet mogen en kunnen vervangen. “De afstand moet je altijd blijven houden, en plexiwanden zijn geen wettelijk alternatief). Daar kwam minister Van Quickenborne gisteren dus mee af. Het kernkabinet had immers beslist (wellicht op vraag van de experts, die blijven pleiten voor grote voorzichtigheid) dat de regels strenger moeten toegepast worden dan bij de vorige heropening van de terrassen.

Op minder dan een halve dag voor de heropening van de terrassen zo’n beslissing bekend maken is echt een slag in het gezicht van de horeca. Ongelofelijk. Nadat ze maanden en maanden de tijd hadden om dit netjes voor te bereiden. Is dat zo moeilijk? Even half maart de koppen bij elkaar steken en zeggen: hoe gaan we die heropening van de terrassen veilig aanpakken, wanneer het lente wordt, en de cijfers het toelaten, over een dikke maand. Blijkbaar lukt dat dus niet. Wat een gezichtsverlies voor de regering om zo net aan de finish de spelregels nog te moeten aanpassen. Als je dan ook nog eens door burgemeesters van je eigen partij wordt teruggefloten, dan wordt het al helemaal pijnlijk. Dat had beter gekund Vincent, Alexander, Frank en co.

Pas op… wij als klanten gaan niet zagen of treuren. Het zal voor ons de vreugde van een pintje met de vrienden of een spaghetti met het gezin niet minder groot maken, als we een tafeltje te pakken krijgen, want dat zullen er nu plots een stuk minder zijn, maar voor de horeca is het wel alweer een kater en een dikke streep door de rekening van vele uitbaters. Overigens: de regen zou ook nog wel eens de grote spelbreker kunnen worden de komende dagen. Maar slecht (of goed) weer, daar is de overheid dan weer niet verantwoordelijk voor. Gelukkig maar… Dat zou anders nogal een discussie worden, met mogelijke regentransfers van Noord naar Zuid, en de evenredige verdeling van zon in het hele land…

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer