Ook al was het eigenlijk zo’n dag die voortdurend twijfelde tussen zomer en herfst, tussen droog en druppels, toch wilden we per se buiten zitten voor het gesprek. Voor de foto, en voor de sfeer. Aan wijnjournalist Alain Bloeykens, een aimabele man die vol passie over wijn vertellen kan, hadden Anke Buckinx en ik al meer dan eens tips gevraagd op de radio over welke wijn we wanneer het beste kunnen drinken. Maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Want Alain vroeg mij om het voor zijn boeiende interviewreeks in Het Nieuwsblad eens te hebben over mijn favoriete zomerwijn. Alain bracht de wijn mee, ik haalde de glazen uit de kast, we proefden en raakten niet uitgepraat over zoveel lekkers.
Geen gemakkelijke keuze nochtans om één wijntje te nomineren, want er is volgens mij een wijn voor elke gelegenheid, en ik wil me nooit tot één druivensoort of regio beperken in mijn smaak. Toch koos ik voor de chardonnay van Jean Leon, een evenwichtige frisse Spaanse witte wijn, en wel met een heel speciale reden. Het verhaal van Jean Leon leest namelijk als een roman. Het is het verhaal van een straatarme Spaanse migrant die z’n American Dream beleeft in Hollywood, en later een prachtig wijndomein uit de grond van de Penedes weet te stampen. Zalig trouwens om te bezoeken, dat domein.
Maar wat meer is: de allereerste fles “betere wijn” die ik zelf ooit kocht, in het begin van de jaren 90, (en nog wel op aanraden van de toenmalige schoonbroer van koningin Beatrix die ik toen in Leuven had leren kennen aan de universiteit, en die een goede vriend van mij werd), was ook een Jean Leon, meer bepaald een Merlot van 86. Het volledige verhaal van hoe ik Jorge leerde kennen, en waarom ik Jean Leon zo bijzonder vind, kun je morgen lezen in de weekendkrant van Het Nieuwsblad.
Jullie kennen me, en mijn passies. Ik ben als een bakker die, na meer dan dertig jaar achter zijn oven, nog altijd even trots is op elke kraakverse croissant die door zijn handen gaat, als een dokter die elke patiënt wil genezen of op zijn minst de pijn wil verzachten, als een garagist die hoopt dat het leven voor elke klant gesmeerd loopt, zoals een pastoor die z’n schapen de hemel wil bieden, en zoals een meisje van lichte zeden dat elke man met een brede glimlach het etablissement wil zien verlaten … Lees meer
Bangkok is een schitterende stad met vele prachtige restaurants en hotels. Dat hadden we al door toen we bijna 15 jaar geleden hier voor het eerst waren … Lees meer
De wetenschappelijke naam van popcorn is zea mays everta, en dat is de enige soort maïs die ook “popt”. Popcorn is eigenlijk familie van de grassen … Lees meer
Ik gebruik graag koriander in mijn recepten. Vooral wanneer ik Aziatische gerechten maak geeft dit frisse kruid (vaak in combinatie met munt) een lekkere extra toets … Lees meer
Altijd al gedacht dat je eens een van mijn boeken wilde kopen voor jezelf, of om cadeau te doen? Dan is deze week een goed moment. Tot eind januari kun je al mijn boeken kopen aan twintig procent korting … Lees meer
Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer
16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer
Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer