HOE DE SCHOONBROER VAN KONINGIN BEATRIX ME WIJN LEERDE DRINKEN
Nieuws

Hoe de schoonbroer van koningin beatrix me wijn leerde drinken

Ook al was het eigenlijk zo’n dag die voortdurend twijfelde tussen zomer en herfst, tussen droog en druppels, toch wilden we per se buiten zitten voor het gesprek. Voor de foto, en voor de sfeer. Aan wijnjournalist Alain Bloeykens, een aimabele man die vol passie over wijn vertellen kan, hadden Anke Buckinx en ik al meer dan eens tips gevraagd op de radio over welke wijn we wanneer het beste kunnen drinken. Maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Want Alain vroeg mij om het voor zijn boeiende interviewreeks in Het Nieuwsblad eens te hebben over mijn favoriete zomerwijn. Alain bracht de wijn mee, ik haalde de glazen uit de kast, we proefden en raakten niet uitgepraat over zoveel lekkers.

Geen gemakkelijke keuze nochtans om één wijntje te nomineren, want er is volgens mij een wijn voor elke gelegenheid, en ik wil me nooit tot één druivensoort of regio beperken in mijn smaak. Toch koos ik voor de chardonnay van Jean Leon, een evenwichtige frisse Spaanse witte wijn, en wel met een heel speciale reden. Het verhaal van Jean Leon leest namelijk als een roman. Het is het verhaal van een straatarme Spaanse migrant die z’n American Dream beleeft in Hollywood, en later een prachtig wijndomein uit de grond van de Penedes weet te stampen. Zalig trouwens om te bezoeken, dat domein.

Maar wat meer is: de allereerste fles “betere wijn” die ik zelf ooit kocht, in het begin van de jaren 90, (en nog wel op aanraden van de toenmalige schoonbroer van koningin Beatrix die ik toen in Leuven had leren kennen aan de universiteit, en die een goede vriend van mij werd), was ook een Jean Leon, meer bepaald een Merlot van 86. Het volledige verhaal van hoe ik Jorge leerde kennen, en waarom ik Jean Leon zo bijzonder vind, kun je morgen lezen in de weekendkrant van Het Nieuwsblad.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nakd POS material Protein Magazine Key Visual (2)-1 YES

Nieuw! nākd. Protein Bars #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag fiere ambassadeur van nākd. Voor iemand als ik, die vaak onderweg is, wisselende uren heeft met vroege ochtendshows en late DJ-sets en veel gewandel tussendoor zijn de raw bars van nākd … Lees meer

Wat zijn de precieze kooktijden voor eieren?

Een eitje bij het ontbijt is altijd lekker. Maar wat zijn de precieze kooktijden? Weet jij het uit je blote hoofd? Een kleine reminder… Zachtgekookt ei: Ongeveer 4-5 minuten … Lees meer

Toast Tomate Crevette met de KitchenAid Toaster #collab

Wereld toast dag, enkele slimme en lekkere recepten

Het is makkelijk en lekker. Het is feestelijk in het weekend. En het is een easy manier om oud brood toch weer lekker te krijgen: de broodrooster helpt je om van elke ontbijt iets lekkers te maken … Lees meer

Hoe ben je zeker dat je chocolade soufflé niet mislukt

28 februari is chocolade soufflé dag. Het maken van een perfecte chocolade soufflé kan een grote uitdaging zijn, maar als je het goed doet is het zo ontzettend lekker … Lees meer

Breaking news: dit zijn de (nieuwe) sterren in de Michelin Gids

Daarnet werd in Antwerpen de nieuwe Michelin gids voorgesteld. Altijd een spannend moment voor de chefs die natuurlijk hopen dat ze voor hun restaurants een ster, misschien twee, en wie weet drie sterren kunnen binnenhalen … Lees meer

Mom with her 4 years old daughter are cooking in the kitchen to Mothers day

Een verschrikkelijk lekker weekmenu voor de schrikkelweek

Deze week krijgen we een dagje extra. Eens om de vier jaar komt er in een schrikkeljaar een 29ste februari bij, en dat is deze week dus het geval. Dat is dus een dagje langer werken, ja … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer