HOE DE SCHOONBROER VAN KONINGIN BEATRIX ME WIJN LEERDE DRINKEN

Ook al was het eigenlijk zo’n dag die voortdurend twijfelde tussen zomer en herfst, tussen droog en druppels, toch wilden we per se buiten zitten voor het gesprek. Voor de foto, en voor de sfeer. Aan wijnjournalist Alain Bloeykens, een aimabele man die vol passie over wijn vertellen kan, hadden Anke Buckinx en ik al meer dan eens tips gevraagd op de radio over welke wijn we wanneer het beste kunnen drinken. Maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Want Alain vroeg mij om het voor zijn boeiende interviewreeks in Het Nieuwsblad eens te hebben over mijn favoriete zomerwijn. Alain bracht de wijn mee, ik haalde de glazen uit de kast, we proefden en raakten niet uitgepraat over zoveel lekkers.

Geen gemakkelijke keuze nochtans om één wijntje te nomineren, want er is volgens mij een wijn voor elke gelegenheid, en ik wil me nooit tot één druivensoort of regio beperken in mijn smaak. Toch koos ik voor de chardonnay van Jean Leon, een evenwichtige frisse Spaanse witte wijn, en wel met een heel speciale reden. Het verhaal van Jean Leon leest namelijk als een roman. Het is het verhaal van een straatarme Spaanse migrant die z’n American Dream beleeft in Hollywood, en later een prachtig wijndomein uit de grond van de Penedes weet te stampen. Zalig trouwens om te bezoeken, dat domein.

Maar wat meer is: de allereerste fles “betere wijn” die ik zelf ooit kocht, in het begin van de jaren 90, (en nog wel op aanraden van de toenmalige schoonbroer van koningin Beatrix die ik toen in Leuven had leren kennen aan de universiteit, en die een goede vriend van mij werd), was ook een Jean Leon, meer bepaald een Merlot van 86. Het volledige verhaal van hoe ik Jorge leerde kennen, en waarom ik Jean Leon zo bijzonder vind, kun je morgen lezen in de weekendkrant van Het Nieuwsblad.