Ook al was het eigenlijk zo’n dag die voortdurend twijfelde tussen zomer en herfst, tussen droog en druppels, toch wilden we per se buiten zitten voor het gesprek. Voor de foto, en voor de sfeer. Aan wijnjournalist Alain Bloeykens, een aimabele man die vol passie over wijn vertellen kan, hadden Anke Buckinx en ik al meer dan eens tips gevraagd op de radio over welke wijn we wanneer het beste kunnen drinken. Maar deze keer waren de rollen omgekeerd. Want Alain vroeg mij om het voor zijn boeiende interviewreeks in Het Nieuwsblad eens te hebben over mijn favoriete zomerwijn. Alain bracht de wijn mee, ik haalde de glazen uit de kast, we proefden en raakten niet uitgepraat over zoveel lekkers.
Geen gemakkelijke keuze nochtans om één wijntje te nomineren, want er is volgens mij een wijn voor elke gelegenheid, en ik wil me nooit tot één druivensoort of regio beperken in mijn smaak. Toch koos ik voor de chardonnay van Jean Leon, een evenwichtige frisse Spaanse witte wijn, en wel met een heel speciale reden. Het verhaal van Jean Leon leest namelijk als een roman. Het is het verhaal van een straatarme Spaanse migrant die z’n American Dream beleeft in Hollywood, en later een prachtig wijndomein uit de grond van de Penedes weet te stampen. Zalig trouwens om te bezoeken, dat domein.
Maar wat meer is: de allereerste fles “betere wijn” die ik zelf ooit kocht, in het begin van de jaren 90, (en nog wel op aanraden van de toenmalige schoonbroer van koningin Beatrix die ik toen in Leuven had leren kennen aan de universiteit, en die een goede vriend van mij werd), was ook een Jean Leon, meer bepaald een Merlot van 86. Het volledige verhaal van hoe ik Jorge leerde kennen, en waarom ik Jean Leon zo bijzonder vind, kun je morgen lezen in de weekendkrant van Het Nieuwsblad.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer