HOE WEET JE OF EEN MELOEN RIJP IS?
Nieuws

Hoe weet je of een meloen rijp is?

Meloen is altijd lekker. In de zomer is het een ster in je slaatjes, smoothies, of bij een paar plakjes ham. Ik vind het ook heerlijk als gezond ontbijt. Maar er is niks zo vervelend als een meloen opensnijden die nog niet rijp genoeg is.

Een goede truc is om daar waar het steeltje zit lichtjes met je duim te drukken. Dat is namelijk het gevoeligste plekje van deze groente (want eigenlijk is een meloen geen fruit), en daar zul je dus voelen of de meloen nog hard is (en dus niet rijp) of “een beetje meegeeft” (dat is ideaal). Wanneer je er echter los doorheen drukt is de meloen uiteraard (over)rijp. Dan kun je die meestal wel nog in een smoothie verwerken.

Eigenlijk is er overigens één truc die het beste van allemaal werkt, en die is belachelijk simpel. Sluit je ogen en ruik gewoon even aan je meloen. Wanneer je nauwelijks iets ruikt, vergeet het dan maar: die meloen is niet rijp. Een meloen die naar meloen ruikt, lekker zoet dus, die is ook helemaal rijp. (Een truc die trouwens absoluut niet geldt voor vis: wanneer vis naar vis ruikt is die eigenlijk niet vers meer). Maar bij meloenen kun je er dus vanuit gaan dat je werkelijk niks beter kunt doen dan je neus vertrouwen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer