HOE WEET JE OF EEN MELOEN RIJP IS?

Meloen is altijd lekker. In de zomer is het een ster in je slaatjes, smoothies, of bij een paar plakjes ham. Ik vind het ook heerlijk als gezond ontbijt. Maar er is niks zo vervelend als een meloen opensnijden die nog niet rijp genoeg is.

Een goede truc is om daar waar het steeltje zit lichtjes met je duim te drukken. Dat is namelijk het gevoeligste plekje van deze groente (want eigenlijk is een meloen geen fruit), en daar zul je dus voelen of de meloen nog hard is (en dus niet rijp) of “een beetje meegeeft” (dat is ideaal). Wanneer je er echter los doorheen drukt is de meloen uiteraard (over)rijp. Dan kun je die meestal wel nog in een smoothie verwerken.

Eigenlijk is er overigens één truc die het beste van allemaal werkt, en die is belachelijk simpel. Sluit je ogen en ruik gewoon even aan je meloen. Wanneer je nauwelijks iets ruikt, vergeet het dan maar: die meloen is niet rijp. Een meloen die naar meloen ruikt, lekker zoet dus, die is ook helemaal rijp. (Een truc die trouwens absoluut niet geldt voor vis: wanneer vis naar vis ruikt is die eigenlijk niet vers meer). Maar bij meloenen kun je er dus vanuit gaan dat je werkelijk niks beter kunt doen dan je neus vertrouwen.