Hoe zit dat nu met mondmaskertjes in Spanje?
Nieuws

Hoe zit dat nu met mondmaskertjes in Spanje?

Ik ben nu twee dagen in Barcelona en veel mensen vragen hoe het hier voelt. Ze willen misschien ook nog graag het vliegtuig of de auto inspringen en een beetje komen genieten van het mooie weer, de tapas, en het ultieme vakantiegevoel. Maar wat is de situatie nu in Spanje? Voelt het veilig of eerder beangstigend? Hoe zit dat in de horeca en moet je nu echt overal mondmaskertjes dragen?

Eerst en vooral: het voelt heerlijk om hier te zijn. Omdat ik spulletjes wil meenemen naar België ben ik met de wagen gekomen en die rit ging erg makkelijk. Er waren geen controles aan de grens, dus dat zit snor. Ik was eerlijk gezegd nog niet zo snel geneigd om weer te vliegen, maar ik sluit niet uit dat ik dat binnenkort wel weer doe. Al zie ik er wel wat tegenop om twee uur met een mondmasker op te zitten. Want eerlijk, ik hou niet van die dingen.

Wat het dragen van mondmasker betreft, is de situatie hier in Spanje toch een stuk anders dan in België. Van zodra je in het openbaar geen 2 meter afstand kunt bewaren van andere mensen ben je verplicht om er eentje te dragen. Wanneer je een winkel of een overdekte markt binnengaat moet je er sowieso één op. Dat is verplicht. En dan spreek ik niet enkel over voedingswinkels, maar werkelijk alle winkels en openbare gebouwen.

Daardoor zie je op straat ontzettend veel mensen met een mondmasker op. Het is hun tweede natuur geworden, ze lijken er niet meer over na te denken. Het hoort gewoon bij buitenkomen. Volgens mij heeft zo’n 70 procent van de mensen er constant eentje op wanneer ze buitenkomen. In de winkelstraten loop je vaak toch minder dan twee meter van elkaar en dan is het in principe verplicht. Wanneer ik vraag aan Spaanse vrienden hoe ze zich daar bij voelen, zeggen de meeste dat het er gewoon bijhoort: covid heeft lelijk huis gehouden in Spanje, en ze voelen de verantwoordelijkheid om zichzelf en anderen te beschermen.

Bij het sporten, fietsen, joggen, rolschaatsen of (sportief) wandelen, zie je het minder. Dan moet het ook niet. Maar ook al sportend dragen sommige mensen toch een mondmasker. Ik snap niet hoe ze het volhouden, ik draag zo’n ding echt niet graag, maar soit, alles voor de veiligheid zeker?

Op de koop toe staan aan heel veel ingangen van winkels mensen die je vragen om je handen te ontsmetten. Niet overal, maar toch op veel plekken. Nog iets geks, bij de kruidenier waar ik m’n verse groenten en fruit haal moet je verplicht je handen in van die kleine plastic zakjes steken en die zo als een soort van handschoenen gebruiken om je verse groenten en fruit uit de rekken te nemen. Logisch, want iedereen grabbelt en voelt of het fruit wel rijp is, maar echt makkelijk is het toch niet.

In de horeca is het anders, daar dragen enkel de obers een mondmasker. Wanneer mensen aan tafel zitten dan hebben ze geen mondmaskers aan. Net zoals bij ons. En ik moet eerlijk zeggen: de tafeltjes op de terrassen staan even dicht bij elkaar als vroeger. Er zit heus geen anderhalve meter tussen alle tafels. Dus eens je je neerzet zit je gewoon belachelijk dicht bij elkaar. En de Spanjaarden kunnen nog wel eens luidruchtig zijn, en met veel emoties praten, dus dat voelt gezellig en vertrouwd, maar echt veilig zal het wel niet zijn.

Wat de horeca betreft is er nog iets dat opvalt. Heel veel restaurants en cafés houden de deuren nog altijd dicht. Blijkbaar blijft er in Spanje steun vanuit de overheid komen tot na de zomer, wanneer je nog niet open kunt of wilt doen. En veel eigenaars beslissen dan maar om nog een beetje te wachten. Daardoor is maar een goede 40 procent van de horeca vandaag geopend. Het gevolg is dat de zaken die wel open zijn, gigantisch goed draaien, en dus ook overvol zitten. Reserveren is meer dan ooit een must, zeker als je op een terrasje wil lunchen of dineren.

Kortom: de situatie is dan wel verschillend met die in België maar het voelt best OK. Ik heb altijd mijn mondmaskertje bij, maar ik zet het enkel op wanneer ik de winkels binnen moet. Ik draag die dingen niet zo ontzettend graag namelijk. Maar dat is ook OK, als je je afstand van mensen kunt houden is dat prima. Ik heb intussen al veel gewandeld, en lekker gegeten binnen in mijn lievelingsrestaurant Via Veneto en buiten bij de heerlijke Japanner Robata, en beide etentjes vielen uitstekend mee. Het is gewoon heerlijk om terug te zijn, en het voelt echt als vakantie. Dus laat niks je tegenhouden als je er zin in hebt om ook naar het Zuiden te reizen deze zomer, het voelt prima aan.

Gerelateerde nieuwsberichten

Via Veneto

Waarom ik steeds vaker afhaak bij tasting menu’s

Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer

VAKANTIE EN NIKS BIJKOMEN: 3 SLIMME TRUCS!

Vakantie en niks bijkomen: 3 slimme trucs!

Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer

Eat Your Beans Day – waarom bonen je nieuwe beste vriend in de keuken zijn

Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer

Zalige verjaardagsplannen vandaag

Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer

Mosselambassadeur Sven Ornelis

De eerste Zeeuwse mosselen van 2025: een smakelijk begin van de zomer #advertentie

Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie Would Be Chef Sven Ornelis6

Groot nieuws: ik ben ambassadeur voor Big Green Egg Vlaanderen! 🔥 #advertentie

Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer

ben-libby-WjW97Z5BpVA-unsplash

Aardappelen: gezond, lokaal en ten onrechte onderschat

Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer

Scherm­afbeelding 2025-05-10 om 12.24.19

Mis niets & schrijf je in voor de Would Be Chef nieuwsbrief!

Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer