Is het OK om te laat te komen op een etentje bij vrienden?

We hadden de discussie een paar dagen geleden met enkele vrienden. Als je wordt uitgenodigd voor een etentje bij vrienden, moet je dan op tijd komen, iets te vroeg, of eerder iets te laat? Het blijft een moeilijke vraag: hoe laat moet je arriveren op een etentje? .

Wat zeker uit den boze is, is te vroeg arriveren. Je hebt zo van die mensen die elke keer ruim op voorhand arriveren. Sommigen vijf of tien minuutjes, anderen zelfs een half uur of meer te vroeg. Kijk, dat is echt niet OK. Je gastheer en gastvrouw zijn op dat moment wellicht nog bezig met de laatste voorbereidingen, misschien zijn ze nog vlug even aan het stofzuigen, of de tafel nog aan het dekken. Misschien zijn ze nog aan het douchen, of hun haar aan het föhnen (dat laatste zal mij wel niet overkomen). Kortom: te vroeg komen is niet OK.

Op tijd komen lijkt netjes en beleefd, en volgens sommige etiquette-experts is dat ook wat je moet doen. Mensen geven je een aankomstuur, dus hou je daar dan ook aan. Maar eigenlijk zeggen de meeste kenners dat op tijd komen ook niet ideaal is. Het beste is om zo’n tien minuutjes tot een klein kwartiertje te laat te komen. Dan geef je de gastheren- en vrouwen de tijd om zeker klaar te zijn, en die laatste stressjes ook nog vlug weg te werken. Kom je echter meer dan een kwartier te laat, dan moet je even verwittigen.

Een goed idee is om je locatie even te delen via Whatsapp, dan zien de gastheren exact hoe je rit naar hen toe verloopt, en hoeveel tijd ze nog over hebben om de laatste voorbereidingen te treffen. De moderne techniek gebruiken kan je leven veel aangenamer maken.

Overigens zijn de regels voor grote feesten, zoals huwelijken en dergelijk net iets anders, daar heb je iets meer speling, en kun je zelfs tot twintig minuutjes à een half uurtje te laat arriveren, tenzij uitdrukkelijk gevraagd wordt om stipt op tijd te komen.

En als je met een groep mensen op restaurant wordt uitgenodigd dan zijn de regels ook weer wat soepeler, dan is het niet fout om iets te vroeg te arriveren, volgens de etiquettespecialisten, en iets te laat kan dan ook. Maar sowieso kun je best rekening houden met deze regel: tien minuten tot een kwartiertje te laat arriveren is ideaal, te vroeg komen is echt verkeerd.