Hoelang blijven etenswaren vers?
Nieuws

Hoelang blijven etenswaren vers?

Niks zo erg als eten moeten weggooien dat niet lekker meer is, of erger nog: rot. Ik ben zeer gevoelig voor het verspillen van voedsel, en als ik dan toch eens iets te lang in de frigo heb laten liggen kan ik erg boos op mezelf zijn. Maar de vraag is: hoelang kun je voedsel bewaren? De versheid van voedsel varieert sterk, afhankelijk van het type voedsel en de juiste opslagomstandigheden. Toch zijn er enkele vuistregels.

Groenten en fruit variëren enorm in houdbaarheid. Sommige soorten, zoals sla en bessen, blijven meestal niet langer dan een paar dagen vers. Maar hardere groenten zoals wortels en ook fruit zoals appels kunnen weken tot enkele maanden vers blijven in de koelkast.

Met zuivelproducten moet je toch ook voorzichtig zijn. Melk, yoghurt en zeker ook zachte kazen hebben ook maar  een beperkte houdbaarheid en moeten binnen enkele dagen tot een week na aankoop worden geconsumeerd. Harde kazen kunnen enkele weken tot enkele maanden meegaan als ze goed worden bewaard. Sommige harde kazen kunnen echt jaren bewaard worden onder ideale omstandigheden.

Rauw vlees moet echt binnen een paar dagen na aankoop worden geconsumeerd of worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Bereid vlees kan meestal 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.

Vis en zeevruchten zijn super gevoelig: Verse vis en zeevruchten hebben een kortere houdbaarheid. Ze moeten binnen een dag of twee na aankoop worden geconsumeerd. Er wordt wel eens gezegd: als vis echt naar vis ruikt dan is het beste er wel van af.

Droge goederen zoals granen, pasta, rijst en meel hebben over het algemeen een langere houdbaarheid, vaak tot enkele maanden tot een jaar of langer, als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard op een koele, droge plaats.

Op sommige producten staat een datum. Die geeft aan hoelang ze vers zijn. Die datum is handig maar ook niet zalig makend. Vertrouw gewoon op je zintuigen: kijk, ruik, en proef voor je voedsel consumeert. Maar ook al ben ik enorm tegen voedselverspilling, neem toch geen te grote risico’s ook. Zeker niet met verse producten als vlees of vis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Leven als God in Frankrijk

Vandaag is het 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk. Een dag die in heel het land groots gevierd wordt met spectaculaire vuurwerken, en ook vanavond zal dat ongetwijfeld weer gebeuren … Lees meer

AI0A2882

Catalonië is wereldhoofdstad van de gastronomie, en ik ben fiere ambassadeur! #advertentie

Wie me al langer volgt weet het natuurlijk wel: ik heb al bijna vijftien jaar een flat in het prachtige Barcelona, een stad waar mijn hart ligt, waar ik vrijwel al mijn vakanties doorbreng en waar ik telkens opnieuw inspiratie vind … Lees meer

iction

Ik heb nooit gerookt. Behalve … lang geleden …

Op 31 is het world no tobacco day. Ik ben een mens die niet van verbieden houdt, dus iedereen rookt zoveel hij of zij wil. Ik heb zelf nooit echt gerookt … Lees meer

Druiven in de keuken: meer dan een snack

Druiven eet je meestal gewoon zo, als frisse snack. Met of zonder pitjes, rood of groen, koel uit de koelkast – altijd lekker. Maar wist je dat druiven ook prachtig kunnen schitteren in gerechten … Lees meer

on street food in Thailand

Al eens geprobeerd: krokodil op je bord?

Twintig jaar geleden vond je het gewoon in de supermarkt: krokodillenvlees, naast struisvogel en kangoeroe in het vriesvak of vacuüm verpakt in de versafdeling … Lees meer

AI0A2732

Brotherday – voor mijn broer Arn

Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer

Wandelen: mijn dagelijkse yoga

Op Wereld Yoga Dag wil ik graag iets bekennen: ik ben niet zo goed in yoga. Op een matje liggen, diep ademhalen en in stilte naar de wolken staren – het klinkt mooi, maar het is gewoon mijn ding niet … Lees meer

De lekkerste recepten? Die van mijn mama Anny

Op deze bijzondere dag, 11 mei, moederdag, denk ik met veel liefde en warmte aan mijn zalige mama Anny. Ze is eind zeventig, ik ben 51, en geen dag gaat voorbij zonder dat we even bellen … Lees meer