Hoelang blijven etenswaren vers?
Nieuws

Hoelang blijven etenswaren vers?

Niks zo erg als eten moeten weggooien dat niet lekker meer is, of erger nog: rot. Ik ben zeer gevoelig voor het verspillen van voedsel, en als ik dan toch eens iets te lang in de frigo heb laten liggen kan ik erg boos op mezelf zijn. Maar de vraag is: hoelang kun je voedsel bewaren? De versheid van voedsel varieert sterk, afhankelijk van het type voedsel en de juiste opslagomstandigheden. Toch zijn er enkele vuistregels.

Groenten en fruit variëren enorm in houdbaarheid. Sommige soorten, zoals sla en bessen, blijven meestal niet langer dan een paar dagen vers. Maar hardere groenten zoals wortels en ook fruit zoals appels kunnen weken tot enkele maanden vers blijven in de koelkast.

Met zuivelproducten moet je toch ook voorzichtig zijn. Melk, yoghurt en zeker ook zachte kazen hebben ook maar  een beperkte houdbaarheid en moeten binnen enkele dagen tot een week na aankoop worden geconsumeerd. Harde kazen kunnen enkele weken tot enkele maanden meegaan als ze goed worden bewaard. Sommige harde kazen kunnen echt jaren bewaard worden onder ideale omstandigheden.

Rauw vlees moet echt binnen een paar dagen na aankoop worden geconsumeerd of worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Bereid vlees kan meestal 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.

Vis en zeevruchten zijn super gevoelig: Verse vis en zeevruchten hebben een kortere houdbaarheid. Ze moeten binnen een dag of twee na aankoop worden geconsumeerd. Er wordt wel eens gezegd: als vis echt naar vis ruikt dan is het beste er wel van af.

Droge goederen zoals granen, pasta, rijst en meel hebben over het algemeen een langere houdbaarheid, vaak tot enkele maanden tot een jaar of langer, als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard op een koele, droge plaats.

Op sommige producten staat een datum. Die geeft aan hoelang ze vers zijn. Die datum is handig maar ook niet zalig makend. Vertrouw gewoon op je zintuigen: kijk, ruik, en proef voor je voedsel consumeert. Maar ook al ben ik enorm tegen voedselverspilling, neem toch geen te grote risico’s ook. Zeker niet met verse producten als vlees of vis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Waar komt lasagne vandaan en welke variant is mega lekker?

Iedereen houdt van lasagne, jong en oud. Vandaag kun je lasagne op zoveel verschillende manieren eten. Op de klassieke manier, maar ook met vis (mijn visboer C-Food in Lochristi heeft altijd twee verschillende vis-lasagnes in de aanbieding, eentje met zalm en een met zeevruchten en beiden zijn heerlijk) … Lees meer

IMG_5323 2

Vandaag gaan we lunchen in het tweede beste restaurant ter wereld

Vandaag komt een droom uit. We gaan lunchen op een van de meest iconische plekken in de wereld. Bij Asador Etxebarri in Baskenland. Het verhaal van dit restaurant is zeer bijzonder … Lees meer

Velissima

Slechte ervaring in Velissima in Barcelona

Gisteren iets vervelend voor gehad op restaurant in Barcelona. We gingen na een hele lange wandeling in de zon iets eten aan het strand. Ik wou eens iets nieuws ontdekken, en mijn partner had enorm zin in pizza, en wist een restaurant aan de achterkant van het W Hotel dat blijkbaar prima pizza’s heeft, een goede Italiaan, Velissima … Lees meer

Ik zorg voor de beste muziek voor deze zomer!

Mensen die me al een paar jaar volgen weten dat ik een paar playlists heb staan die openbaar zijn op Spotify. eentje daarvan is “Would Be Chef Summernights” … Lees meer

Onveiligheid Barcelona

Toeristen niet meer welkom in Barcelona?

Van een slechte timing gesproken. Net nu ik een dikke maand een reisgids uitheb met als naam “Mijn Barcelona” waarmee ik nog meer mensen wil motiveren en helpen om deze prachtige, gastvrije stad te ontdekken, was er een “gigantische betoging” in Barcelona tegen toeristen … Lees meer

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Sugar cookie day: recepten van mijn favoriete koekjes

Vandaag is sugar cookie day. Dat is in Amerika heel wat. Dan worden er volop koekjes gebakken en uitgedeeld. Ik probeer zelf niet al teveel suiker te consumeren … Lees meer

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer