
Hoelang blijven etenswaren vers?
Niks zo erg als eten moeten weggooien dat niet lekker meer is, of erger nog: rot. Ik ben zeer gevoelig voor het verspillen van voedsel, en als ik dan toch eens iets te lang in de frigo heb laten liggen kan ik erg boos op mezelf zijn. Maar de vraag is: hoelang kun je voedsel bewaren? De versheid van voedsel varieert sterk, afhankelijk van het type voedsel en de juiste opslagomstandigheden. Toch zijn er enkele vuistregels.
Groenten en fruit variëren enorm in houdbaarheid. Sommige soorten, zoals sla en bessen, blijven meestal niet langer dan een paar dagen vers. Maar hardere groenten zoals wortels en ook fruit zoals appels kunnen weken tot enkele maanden vers blijven in de koelkast.
Met zuivelproducten moet je toch ook voorzichtig zijn. Melk, yoghurt en zeker ook zachte kazen hebben ook maar een beperkte houdbaarheid en moeten binnen enkele dagen tot een week na aankoop worden geconsumeerd. Harde kazen kunnen enkele weken tot enkele maanden meegaan als ze goed worden bewaard. Sommige harde kazen kunnen echt jaren bewaard worden onder ideale omstandigheden.
Rauw vlees moet echt binnen een paar dagen na aankoop worden geconsumeerd of worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Bereid vlees kan meestal 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.
Vis en zeevruchten zijn super gevoelig: Verse vis en zeevruchten hebben een kortere houdbaarheid. Ze moeten binnen een dag of twee na aankoop worden geconsumeerd. Er wordt wel eens gezegd: als vis echt naar vis ruikt dan is het beste er wel van af.
Droge goederen zoals granen, pasta, rijst en meel hebben over het algemeen een langere houdbaarheid, vaak tot enkele maanden tot een jaar of langer, als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard op een koele, droge plaats.
Op sommige producten staat een datum. Die geeft aan hoelang ze vers zijn. Die datum is handig maar ook niet zalig makend. Vertrouw gewoon op je zintuigen: kijk, ruik, en proef voor je voedsel consumeert. Maar ook al ben ik enorm tegen voedselverspilling, neem toch geen te grote risico’s ook. Zeker niet met verse producten als vlees of vis.
Reacties