Hoelang blijven etenswaren vers?
Nieuws

Hoelang blijven etenswaren vers?

Niks zo erg als eten moeten weggooien dat niet lekker meer is, of erger nog: rot. Ik ben zeer gevoelig voor het verspillen van voedsel, en als ik dan toch eens iets te lang in de frigo heb laten liggen kan ik erg boos op mezelf zijn. Maar de vraag is: hoelang kun je voedsel bewaren? De versheid van voedsel varieert sterk, afhankelijk van het type voedsel en de juiste opslagomstandigheden. Toch zijn er enkele vuistregels.

Groenten en fruit variëren enorm in houdbaarheid. Sommige soorten, zoals sla en bessen, blijven meestal niet langer dan een paar dagen vers. Maar hardere groenten zoals wortels en ook fruit zoals appels kunnen weken tot enkele maanden vers blijven in de koelkast.

Met zuivelproducten moet je toch ook voorzichtig zijn. Melk, yoghurt en zeker ook zachte kazen hebben ook maar  een beperkte houdbaarheid en moeten binnen enkele dagen tot een week na aankoop worden geconsumeerd. Harde kazen kunnen enkele weken tot enkele maanden meegaan als ze goed worden bewaard. Sommige harde kazen kunnen echt jaren bewaard worden onder ideale omstandigheden.

Rauw vlees moet echt binnen een paar dagen na aankoop worden geconsumeerd of worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Bereid vlees kan meestal 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard.

Vis en zeevruchten zijn super gevoelig: Verse vis en zeevruchten hebben een kortere houdbaarheid. Ze moeten binnen een dag of twee na aankoop worden geconsumeerd. Er wordt wel eens gezegd: als vis echt naar vis ruikt dan is het beste er wel van af.

Droge goederen zoals granen, pasta, rijst en meel hebben over het algemeen een langere houdbaarheid, vaak tot enkele maanden tot een jaar of langer, als ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard op een koele, droge plaats.

Op sommige producten staat een datum. Die geeft aan hoelang ze vers zijn. Die datum is handig maar ook niet zalig makend. Vertrouw gewoon op je zintuigen: kijk, ruik, en proef voor je voedsel consumeert. Maar ook al ben ik enorm tegen voedselverspilling, neem toch geen te grote risico’s ook. Zeker niet met verse producten als vlees of vis.

Gerelateerde nieuwsberichten

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer

iStock

Een slim trucje om je lief vandaag te verrassen

Over exact twee maand is het… 14 februari. Dan is het Valentijn. Het feest van de liefde. Maar zoveel mensen vinden dat een commercieel gedoe en zien het niet zitten om dan het verplichte romantische nummertje op te voeren … Lees meer