Hoeveel ontbijt moet je eten?
Nieuws

Hoeveel ontbijt moet je eten?

Laat ik maar met de deur in huis vallen, dat is moeilijk exact te bepalen. De hoeveelheid ontbijt die je zou moeten eten is verschillend van persoon tot persoon en is sowieso erg afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele behoeften. Maar tenzij je medische redenen hebt, of graag wil sporten op de nuchtere maag omdat dat helpt bij de vetverbranding wordt ontbijt wel beschouwd als een belangrijke maaltijd, omdat het je genoeg energie geeft om de dag goed te starten en ook omdat het je metabolisme op gang brengt. Hier zijn enkele richtlijnen die je kunnen helpen bepalen hoeveel ontbijt je zou moeten eten:

Luister sowieso bij elke maaltijd eerst naar je hongergevoel: Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en te eten tot je je verzadigd voelt. Meer hoeft niet. Sommige mensen hebben daarom een stevig ontbijt nodig, terwijl anderen  genoeg hebben aan een stuk fruit of wat cornflakes. Pas de portiegrootte ook gerust aan! Als je merkt dat een grote maaltijd in de ochtend je een ongemakkelijk geeft, eet dan wat minder. Maar als je al snel of je energiedalen voelt, eet dan ‘s morgens net iets meer. Appelflauwtes zijn nergens goed voor, en je wil ook niet twee uur na het ontbijt naar de snoepautomaat rennen.

Kies natuurlijk best voor evenwichtige voeding. Dat wil zeggen: een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten. Dit kan je helpen om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden en langer een verzadigd gevoel te behouden. Varieer ook eens je ontbijtkeuzes, zodat je een breed scala aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan bestaan uit granen, zuivelproducten, fruit, groenten, noten en zaden.

Maar waar de meeste experts het wel over eens zijn: sla het ontbijt niet over. Een gezond ontbijt kan je helpen om honger en snacken gedurende de ochtend te verminderen, en je hebt wel wat energie nodig om de dag aan te vatten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Dit zijn de allerbeste taarten!

Vier wereld bakdag

19 mei is blijkbaar de dag van het bakken, een ideale aanleiding om eens een taartje klaar te maken. Ik zal maar met de deur in huis vallen, ik ben geen fanatieke bakker … Lees meer

Een kleine tip om het nu al wat zomers te maken

Er zijn weinig dingen waar je werkelijk niks aan kunt veranderen. Je kunt je geluk een beetje maken, en je succes ook, maar het weer, daar kan geen mens iets aan doen … Lees meer

Sven India Udaipur

Deze reacties kreeg ik op mijn India-reis op Instagram …

Onze reis naar India zit er op. Ik wil meteen met de deur in huis vallen: ik ben erg dankbaar. Dankbaar voor zoveel indrukwekkende impressies, voor zoveel schitterende ervaringen, voor zoveel dingen die ik weer heb bijgeleerd … Lees meer

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Wat is “Oyster Rockefeller” en is het lekker?

Ik vind oesters best lekker, maar in tegenstelling tot de echt fanatieke liefhebbers ga ik er geen dozijn binnenspelen. Geef me er zes rauw op ijs en ik ben al meer dan gelukkig … Lees meer

Wat is glutenvrij eten en is het een aanrader voor iedereen?

8 januari gluten free day. Gluten zijn de paria’s van het hedendaagse dieet. Een tijdje geleden lazen we in de pers zelfs dat onze Belgische koning Filip zoveel mogelijk glutenvrij eet … Lees meer

Wat is tempura, en hoe maak je het?

Tempura is een Japanse kooktechniek waarbij lekkere ingrediënten, meestal zeevruchten of groenten, in een licht beslag worden gedoopt en vervolgens gefrituurd … Lees meer

Belachelijke fout als je zelf slagroom maakt levert wel een topidee op!

Zelf slagroom maken is het makkelijkste wat er is. Ik doe het zelf vaak, omdat ik ook heel graag roomijs maak, en dat natuurlijk heerlijk is wanneer je dat serveert met een warme chocoladesaus en zelf geklopte slagroom … Lees meer