Bij de uitreiking van de Golden Globes, zondag in Hollywood, hoorde ook een galadiner. Zo wil de traditie dat. De filmsterren worden dan uitgebreid verwend met de grootste lekkernijen. Maar dit jaar was er toch wel iets bijzonder aan de hand met het feestmenu…
Er werd namelijk geen vlees geserveerd. Er werd ook geen vis op tafel getoverd. En er werden zelfs geen zuivelproducten gebruikt in de gerechten. Kortom: het volledige feestmenu was vegan. Veel filmsterren vonden dat een geweldige keuze en een mooi statement van de organisatie. Joaquin Phoenix bijvoorbeeld eet al van z’n derde enkel plantaardig voedsel en verklaarde op Twitter zeer tevreden te zijn en trots met de keuze van de organisatie. In tijden van klimaatverandering geloven steeds meer mensen dat een veganistisch dieet een goede manier is om de planeet mee te helpen bewaren.
Toch is er ook links en rechts wat kritiek. Er zijn mensen die vinden dat extremistische veganisten Hollywood hebben overgenomen. En ik snap hun reactie wel. Zelf vind ik het steeds boeiender om vegetarische alternatieven te proeven en te bereiden. En het belangrijkste criterium bij eten is sowieso altijd of het al dan niet lekker is. Dus ik kan me voorstellen dat het veganistische menu wel in de smaak viel. Ik zou het ook met veel plezier naar binnen gespeeld hebben. En toch…
En toch vind ik dat mensen zelf de keuze moeten kunnen blijven maken. Veganistisch eten en de bijhorende levensstijl moeten ons niet door de strot geramd worden. Het is fijn om een veganistisch alternatief aan te bieden, maar ik zou het wel zo netjes vinden dat er nog steeds vis en vlees wordt geserveerd. En als zelfs een stukje kaas uit den boze is, dan vind ik het zelf er ook flink over… Laat ons verdraagzaam zijn voor elkaars keuzes. Zo alleen kunnen we werken aan een mooiere wereld.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer