De kerstdagen en oudjaar zijn voor de horeca traditioneel belangrijk. Maar dat de restaurants en cafés dan niet open zouden mogen gaan zagen de horeca-uitbaters begin november al min of meer aankomen. Ik heb toen nog geschreven op de blog: als we echt realistisch zijn, zullen we pas weer van versoepelingen mogen dromen begin februari, tegen Valentijn of zo.
Vandaag zie ik volop aanbiedingen voor Valentijn-afhaalboxen opduiken. Want dat ze weer open zouden mogen gaan tegen half februari is nu toch ook alweer uitgesloten. De covid-cijfers dalen niet meer, integendeel, de vaccinatie-campagne is amper gestart, en er is de schrik voor mutaties van het virus en voor een derde golf. En vandaag is bekend geworden dat de huidige maatregelen alvast tot begin maart verlengd zijn.
Met andere woorden: met je lief gaan dineren op restaurant op Valentijn: vergeet het maar. Marc Van Ranst zegt vandaag in een interview dat versoepelingen er wellicht pas over twee maanden komen. We zijn nu al half januari. Dus pas half maart komt er misschien licht aan het eind van de tunnel voor de eerste aanpassingen aan de corona-maatregelen. En de kans is groot dat de horeca pas na de kappers en de contactberoepen aan de beurt zal zijn.
Sommige horeca-ondernemers blijven optimistisch, maar de meerderheid reageert gelaten of zelfs pessimistisch. Het ziet er echt niet goed uit voor de sector. Voor het eerst beginnen ook restaurateurs die tot nu toe de moed er wisten in te houden te panikeren. Pas half maart of begin april opengaan wil zeggen dat ze door covid meer dan een half jaar gedwongen zullen gesloten zijn. Wie kan dat aan? Wie zal zijn personeel nog terug zien komen. Het zorgt vandaag voor vragen. Veel vragen. En voor heel veel schrik ook.
Daarom een warme oproep: overheid, blijf de horeca steunen. Maar ook aan alle lezers van deze blog: blijf take away bestellen. Natuurlijk is het leuk om voor je lief te koken op Valentijn. Maar een heerlijke maaltijd afhalen bij je plaatselijke restaurant is ook een superidee. Dan kun je je vooral op de liefde concentreren. Dan kun je de afhaalmaaltijd èn je lief opwarmen. Heerlijk idee toch?
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer