Triest maar niet te vermijden: Horeca maakt nu al kruis over Valentijn
Nieuws

Triest maar niet te vermijden: Horeca maakt nu al kruis over Valentijn

De kerstdagen en oudjaar zijn voor de horeca traditioneel belangrijk. Maar dat de restaurants en cafés dan niet open zouden mogen gaan zagen de horeca-uitbaters begin november al min of meer aankomen. Ik heb toen nog geschreven op de blog: als we echt realistisch zijn, zullen we pas weer van versoepelingen mogen dromen begin februari, tegen Valentijn of zo.

Vandaag zie ik volop aanbiedingen voor Valentijn-afhaalboxen opduiken. Want dat ze weer open zouden mogen gaan tegen half februari is nu toch ook alweer uitgesloten. De covid-cijfers dalen niet meer, integendeel, de vaccinatie-campagne is amper gestart, en er is de schrik voor mutaties van het virus en voor een derde golf. En vandaag is bekend geworden dat de huidige maatregelen alvast tot begin maart verlengd zijn.

Met andere woorden: met je lief gaan dineren op restaurant op Valentijn: vergeet het maar. Marc Van Ranst zegt vandaag in een interview dat versoepelingen er wellicht pas over twee maanden komen. We zijn nu al half januari. Dus pas half maart komt er misschien licht aan het eind van de tunnel voor de eerste aanpassingen aan de corona-maatregelen. En de kans is groot dat de horeca pas na de kappers en de contactberoepen aan de beurt zal zijn.

Sommige horeca-ondernemers blijven optimistisch, maar de meerderheid reageert gelaten of zelfs pessimistisch. Het ziet er echt niet goed uit voor de sector. Voor het eerst beginnen ook restaurateurs die tot nu toe de moed er wisten in te houden te panikeren. Pas half maart of begin april opengaan wil zeggen dat ze door covid meer dan een half jaar gedwongen zullen gesloten zijn. Wie kan dat aan? Wie zal zijn personeel nog terug zien komen. Het zorgt vandaag voor vragen. Veel vragen. En voor heel veel schrik ook.

Daarom een warme oproep: overheid, blijf de horeca steunen. Maar ook aan alle lezers van deze blog: blijf take away bestellen. Natuurlijk is het leuk om voor je lief te koken op Valentijn. Maar een heerlijke maaltijd afhalen bij je plaatselijke restaurant is ook een superidee. Dan kun je je vooral op de liefde concentreren. Dan kun je de afhaalmaaltijd èn je lief opwarmen. Heerlijk idee toch?

Gerelateerde nieuwsberichten

Vier jij wereld hoagie day?

Dit is een soort van kwisvraagje. Wel eentje waarmee je jammer genoeg niks winnen kunt. Behalve mijn grootste respect. Want ik moet bekennen: ik moest zelf ook even opzoeken wat een hoagie precies was toen ik in de culinaire kalender zag dat vandaag ‘World Hoagie” dag was … Lees meer

Klopt de slechte reputatie van zout wel?

Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer

Opgelet! Dit zou ongeluk brengen in de keuken…

Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Augustus, en iedereen vlucht weg uit Barcelona

Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer

Bram Laebens

Leve moederdag!

15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer

5 heerlijke pasta’s voor het weekend!

Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer

Is witte chocolade chocolade? Probeer mijn recepten!

Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer

12 Slimme tips om groenten en fruit langer te bewaren

Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer