De kerstdagen en oudjaar zijn voor de horeca traditioneel belangrijk. Maar dat de restaurants en cafés dan niet open zouden mogen gaan zagen de horeca-uitbaters begin november al min of meer aankomen. Ik heb toen nog geschreven op de blog: als we echt realistisch zijn, zullen we pas weer van versoepelingen mogen dromen begin februari, tegen Valentijn of zo.
Vandaag zie ik volop aanbiedingen voor Valentijn-afhaalboxen opduiken. Want dat ze weer open zouden mogen gaan tegen half februari is nu toch ook alweer uitgesloten. De covid-cijfers dalen niet meer, integendeel, de vaccinatie-campagne is amper gestart, en er is de schrik voor mutaties van het virus en voor een derde golf. En vandaag is bekend geworden dat de huidige maatregelen alvast tot begin maart verlengd zijn.
Met andere woorden: met je lief gaan dineren op restaurant op Valentijn: vergeet het maar. Marc Van Ranst zegt vandaag in een interview dat versoepelingen er wellicht pas over twee maanden komen. We zijn nu al half januari. Dus pas half maart komt er misschien licht aan het eind van de tunnel voor de eerste aanpassingen aan de corona-maatregelen. En de kans is groot dat de horeca pas na de kappers en de contactberoepen aan de beurt zal zijn.
Sommige horeca-ondernemers blijven optimistisch, maar de meerderheid reageert gelaten of zelfs pessimistisch. Het ziet er echt niet goed uit voor de sector. Voor het eerst beginnen ook restaurateurs die tot nu toe de moed er wisten in te houden te panikeren. Pas half maart of begin april opengaan wil zeggen dat ze door covid meer dan een half jaar gedwongen zullen gesloten zijn. Wie kan dat aan? Wie zal zijn personeel nog terug zien komen. Het zorgt vandaag voor vragen. Veel vragen. En voor heel veel schrik ook.
Daarom een warme oproep: overheid, blijf de horeca steunen. Maar ook aan alle lezers van deze blog: blijf take away bestellen. Natuurlijk is het leuk om voor je lief te koken op Valentijn. Maar een heerlijke maaltijd afhalen bij je plaatselijke restaurant is ook een superidee. Dan kun je je vooral op de liefde concentreren. Dan kun je de afhaalmaaltijd èn je lief opwarmen. Heerlijk idee toch?
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer