Redelijk grote verrassing en ongeloof deze ochtend in Leuven. Zelfs Jeroen Meus reageerde op sociale media op het onthutsende nieuws dat de bekende slager Rondou in Leuven de de deuren sluit. Het stond in het groot op het winkelraam: ‘Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren.’ Overigens even grote paniek in Antwerpen want ook daar kondigde een iconische winkel aan dat ze er mee zouden kappen: Bakkerij Goossens gaf er ook de brui aan.
Ook de bekende Boekhandel Paard van Troje in Gent, de schoenen- en klerenwinkel La Bottega in Hasselt en de klerenwinkel Brooklyn in Kortrijk sloten voorgoed de deuren. De reacties in de straat en op sociale media waren unaniem: dit was een zwarte dag voor shoppend Vlaanderen maar dat uitgerekend deze iconische zaken dicht gingen van was wel erg opzienbarend, allemaal op dezelfde dag.
Later op de dag verschenen nieuwe stickers op de ramen. De winkels sluiten niet, wel integendeel, de uitbaters hopen nog heel lang verder te kunnen gaan en te blijven bestaan in de stadskernen waar je ze nu vinden kunt. Want dat is misschien minder evident dan wij allemaal denken.
Ze werkten gewoon mee aan een opvallende campagne van Unizo die de alarmklok luiden wil voor lokale winkels. De boodschap is er ‘om een schokeffect teweeg te brengen bij de voorbijwandelende consumenten’, legt Unizo uit in een persbericht. Steeds vaker kopen we namelijk online bij grote buitenlandse ketens, terwijl net de lokale vakman steunen broodnodig is, willen we niet dat het horrorscenario van deze ochtend ook werkelijkheid wordt.
Koop lokaal is de duidelijke en broodnodige boodschap. Want ‘als elk gezin in België honderd euro extra op jaarbasis besteedt in eigen land’ – in plaats van via e-commerce –, levert dat 1.785 extra jobs op in de Belgische detailhandel’ aldus Unizo.
Goede wake up call dus, voor ons als consument. Maar vooral goed nieuws, want de vijf iconische winkels gaan al zeker niet dicht. Jeroen Meus (die al dan niet mee in het complot zat) en vele andere Leuvenaars zal dus zijn vleesjes bij Rondou kunnen blijven halen. Oef. Geslaagde campagne dus, en iets om toch ook even bij stil te staan.
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer