"Iconische slager Rondou (Leuven) en topbakker Goossens (Antwerpen) sluiten deuren"
Nieuws

“Iconische slager Rondou (Leuven) en topbakker Goossens (Antwerpen) sluiten deuren”

Redelijk grote verrassing en ongeloof deze ochtend in Leuven. Zelfs Jeroen Meus reageerde op sociale media op het onthutsende nieuws dat de bekende slager Rondou in Leuven de de deuren sluit. Het stond in het groot op het winkelraam: ‘Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren.’ Overigens even grote paniek in Antwerpen want ook daar kondigde een iconische winkel aan dat ze er mee zouden kappen: Bakkerij Goossens gaf er ook de brui aan.

"Iconische slager Rondou (Leuven) en topbakker Goossens (Antwerpen) sluiten deuren"

Ook de bekende Boekhandel Paard van Troje in Gent, de schoenen- en klerenwinkel La Bottega in Hasselt en de klerenwinkel Brooklyn in Kortrijk sloten voorgoed de deuren. De reacties in de straat en op  sociale media waren unaniem: dit was een zwarte dag voor shoppend Vlaanderen maar dat uitgerekend deze iconische zaken dicht gingen van was wel erg opzienbarend, allemaal op dezelfde dag.

Later op de dag verschenen nieuwe stickers op de ramen. De winkels sluiten niet, wel integendeel, de uitbaters hopen nog heel lang verder te kunnen gaan en te blijven bestaan in de stadskernen waar je ze nu vinden kunt. Want dat is misschien minder evident dan wij allemaal denken.

Ze werkten gewoon mee aan een opvallende campagne van Unizo die de alarmklok luiden wil voor lokale winkels. De boodschap is er ‘om een schokeffect teweeg te brengen bij de voorbijwandelende consumenten’, legt Unizo uit in een persbericht. Steeds vaker kopen we namelijk online bij grote buitenlandse ketens, terwijl net de lokale vakman steunen broodnodig is, willen we niet dat het horrorscenario van deze ochtend ook werkelijkheid wordt.

Koop lokaal is de duidelijke en broodnodige boodschap. Want ‘als elk gezin in België honderd euro extra op jaarbasis besteedt in eigen land’ – in plaats van via e-commerce –, levert dat 1.785 extra jobs op in de Belgische detailhandel’ aldus Unizo.

Goede wake up call dus, voor ons als consument. Maar vooral goed nieuws, want de vijf iconische winkels gaan al zeker niet dicht. Jeroen Meus (die al dan niet mee in het complot zat) en vele andere Leuvenaars zal dus zijn vleesjes bij Rondou kunnen blijven halen. Oef. Geslaagde campagne dus, en iets om toch ook even bij stil te staan.

"Iconische slager Rondou (Leuven) en topbakker Goossens (Antwerpen) sluiten deuren"

Gerelateerde nieuwsberichten

Alle Boeken

Solden op al mijn boeken! Nu tijdelijk 20% korting.

Yes, het zijn deze weken solden op Silenro Publishers. Je kunt al mijn boeken tot eind januari kopen met een mooie korting van 20%. Ideaal om jezelf of iemand die je graag ziet te verwennen met leuk leesvoer … Lees meer

Gemarineerde gamba's met frisse salade van quinoa

Vier Quinoa Day met een van mijn recepten

16 januari is Quinoa Day. Quinoa is een zaad dat vaak wordt gebruikt als graanalternatief vanwege zijn hoge eiwitgehalte en essentiële aminozuren. Quinoa komt oorspronkelijk uit de Andes-regio in Zuid-Amerika, waar het al duizenden jaren wordt geteeld door inheemse volken, vooral in Peru, Bolivia en Ecuador … Lees meer

Is vers geperst fruitsap echt zo ongezond?

Nu ik al een paar maand gezonder leef drink ik ook graag een glas versgeperst sap. Maar telkens ik een fruitsapje post op Instagram krijg ik de opmerking dat dat eigenlijk niet zo gezond is … Lees meer

Voor de late twijfelaars: dit zijn mijn toprecepten voor kerstavond

De meeste van de volgers van Would Be Chef zijn wellicht super voorbereid en al dagen aan het shoppen en koken. Maar er zijn zeker uitzonderingen. Mensen die het de voorbije weken bijzonder druk hebben gehad en nu last minute beslist hebben om toch lekker te koken vanavond … Lees meer

Sven vliegtuig

Mijn spannende plannen voor deze kerstvakantie

Mijn vakantie is eigenlijk simpel en lijkt op de meeste van mijn vakanties. Ik ga wat rusten, veel sporten, wat lezen, veel schrijven, wat koken, lekker eten … Lees meer

Wat is maple syrup en waar gebruik je het voor?

Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer

Gratin van kippenballetjes met broccoli en krieltjes

Mijn heerlijke weekmenu voor deze winterweek

December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer

Waarom mosselen zo goed en gezond zijn #advertentie

Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer