“Iconische slager Rondou (Leuven) en topbakker Goossens (Antwerpen) sluiten deuren”

Redelijk grote verrassing en ongeloof deze ochtend in Leuven. Zelfs Jeroen Meus reageerde op sociale media op het onthutsende nieuws dat de bekende slager Rondou in Leuven de de deuren sluit. Het stond in het groot op het winkelraam: ‘Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren.’ Overigens even grote paniek in Antwerpen want ook daar kondigde een iconische winkel aan dat ze er mee zouden kappen: Bakkerij Goossens gaf er ook de brui aan.

Ook de bekende Boekhandel Paard van Troje in Gent, de schoenen- en klerenwinkel La Bottega in Hasselt en de klerenwinkel Brooklyn in Kortrijk sloten voorgoed de deuren. De reacties in de straat en op  sociale media waren unaniem: dit was een zwarte dag voor shoppend Vlaanderen maar dat uitgerekend deze iconische zaken dicht gingen van was wel erg opzienbarend, allemaal op dezelfde dag.

Later op de dag verschenen nieuwe stickers op de ramen. De winkels sluiten niet, wel integendeel, de uitbaters hopen nog heel lang verder te kunnen gaan en te blijven bestaan in de stadskernen waar je ze nu vinden kunt. Want dat is misschien minder evident dan wij allemaal denken.

Ze werkten gewoon mee aan een opvallende campagne van Unizo die de alarmklok luiden wil voor lokale winkels. De boodschap is er ‘om een schokeffect teweeg te brengen bij de voorbijwandelende consumenten’, legt Unizo uit in een persbericht. Steeds vaker kopen we namelijk online bij grote buitenlandse ketens, terwijl net de lokale vakman steunen broodnodig is, willen we niet dat het horrorscenario van deze ochtend ook werkelijkheid wordt.

Koop lokaal is de duidelijke en broodnodige boodschap. Want ‘als elk gezin in België honderd euro extra op jaarbasis besteedt in eigen land’ – in plaats van via e-commerce –, levert dat 1.785 extra jobs op in de Belgische detailhandel’ aldus Unizo.

Goede wake up call dus, voor ons als consument. Maar vooral goed nieuws, want de vijf iconische winkels gaan al zeker niet dicht. Jeroen Meus (die al dan niet mee in het complot zat) en vele andere Leuvenaars zal dus zijn vleesjes bij Rondou kunnen blijven halen. Oef. Geslaagde campagne dus, en iets om toch ook even bij stil te staan.