Redelijk grote verrassing en ongeloof deze ochtend in Leuven. Zelfs Jeroen Meus reageerde op sociale media op het onthutsende nieuws dat de bekende slager Rondou in Leuven de de deuren sluit. Het stond in het groot op het winkelraam: ‘Wij stoppen. Bedankt voor alle jaren.’ Overigens even grote paniek in Antwerpen want ook daar kondigde een iconische winkel aan dat ze er mee zouden kappen: Bakkerij Goossens gaf er ook de brui aan.
Ook de bekende Boekhandel Paard van Troje in Gent, de schoenen- en klerenwinkel La Bottega in Hasselt en de klerenwinkel Brooklyn in Kortrijk sloten voorgoed de deuren. De reacties in de straat en op sociale media waren unaniem: dit was een zwarte dag voor shoppend Vlaanderen maar dat uitgerekend deze iconische zaken dicht gingen van was wel erg opzienbarend, allemaal op dezelfde dag.
Later op de dag verschenen nieuwe stickers op de ramen. De winkels sluiten niet, wel integendeel, de uitbaters hopen nog heel lang verder te kunnen gaan en te blijven bestaan in de stadskernen waar je ze nu vinden kunt. Want dat is misschien minder evident dan wij allemaal denken.
Ze werkten gewoon mee aan een opvallende campagne van Unizo die de alarmklok luiden wil voor lokale winkels. De boodschap is er ‘om een schokeffect teweeg te brengen bij de voorbijwandelende consumenten’, legt Unizo uit in een persbericht. Steeds vaker kopen we namelijk online bij grote buitenlandse ketens, terwijl net de lokale vakman steunen broodnodig is, willen we niet dat het horrorscenario van deze ochtend ook werkelijkheid wordt.
Koop lokaal is de duidelijke en broodnodige boodschap. Want ‘als elk gezin in België honderd euro extra op jaarbasis besteedt in eigen land’ – in plaats van via e-commerce –, levert dat 1.785 extra jobs op in de Belgische detailhandel’ aldus Unizo.
Goede wake up call dus, voor ons als consument. Maar vooral goed nieuws, want de vijf iconische winkels gaan al zeker niet dicht. Jeroen Meus (die al dan niet mee in het complot zat) en vele andere Leuvenaars zal dus zijn vleesjes bij Rondou kunnen blijven halen. Oef. Geslaagde campagne dus, en iets om toch ook even bij stil te staan.
Een goede twee weken geleden, op zondag 29 september, een prachtige zondagvoormiddag, maakte ik een heerlijke boswandeling met meer dan 100 winnaars van een wedstrijd die ik als fiere ambassadeur georganiseerd had samen met nākd … Lees meer
Wat ben ik gelukkig! Mijn nieuwe boek is er: “Veel Geluk Gewenst”. Ik ben er super trots op. Het is een boek dat ik met heel veel liefde geschreven heb … Lees meer
De elBulli Foundation is een non-profitorganisatie opgericht door de wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià na de sluiting van zijn legendarische restaurant elBulli in 2011 … Lees meer
Misschien heb je het al gezien op mijn sociale media. Ik ben lichter aan het koken, met veel gezonde ingrediënten, en met veel groenten. Slaatjes, maar ook heerlijke gewokte of gestoomde groenten, of ik rooster ze in mijn oven … Lees meer
Lekker eten willen we toch allemaal? Nu de dagen toch weer flink aan het korten zijn, en we zelfs bijna aan oktober zitten, wil ik jullie op deze maandag weer inspireren met een aantal lekkere gerechten … Lees meer
Een quesadilla is een heerlijk traditioneel Mexicaans gerecht dat bestaat uit een tortilla (meestal gemaakt van maïs of tarwe) die dan wordt gevuld met kaas en soms andere ingrediënten zoals vlees, groenten of bonen … Lees meer
Ik ben veel aan het sporten, probeer gezond te eten, en niet teveel alcohol te drinken. Omdat ik echt wat gezonder wou worden en wat kilo’s verliezen. Ik verkoop zelf wijn, en ik geniet van een lekker glas, maar toch denk ik toch ook goed na tegenwoordig wat ik drink en hoeveel … Lees meer
Vandaag is de dag van de chocolademelk! Ik ken een kleine maar geniale truc om je warme choco nog lekkerder te maken. Een beetje grof zeezout toevoegen is altijd lekker bij chocolade, dat weet iedereen, en zeker als het donkere chocolade is … Lees meer