Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn
Nieuws

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Elf topchefs hebben zich de voorbije week ge-out als grote liefhebbers van het werk van onze Belgische landbouwers en hebben daarom samen het manifest “Boerentrots” ondertekend. En met volle overtuiging wil ik ook mijn schouders onder dit initiatief zetten.

Er zijn zoveel redenen waarom we wel wat trotser mogen zijn op onze eigen landbouwers. En dat mogen we ook weleens een keertje van de toren schreeuwen. Want zelf doen onze boeren dat niet al te snel. Niet omdat ze niet trots zouden zijn op hun werk, dat niet, maar boeren zijn vaak noeste stille werkers die geen tijd hebben voor veel borstgeklop.

Ze zijn vaak te bescheiden. Te hard aan de slag ook, bij weer en wind, op elk uur van de dag, het hele jaar door. Die mannen en vrouwen bespringen geen podia of halen de eigen loftrompet niet te pas en te onpas boven.

Vandaag hoor en zie je onze politici op de sociale media trots uitpakken met goede punten en mooie verwezenlijkingen, wanneer voetballers een topmatch achter de rug hebben zie je hun blinkende blije foto’s op Instagram passeren, en (toegegeven) wanneer wij op de radio goede nieuwe luistercijfers krijgen dan deel ik die blij en fier met mijn volgers.

Borstgeklop. Niks mis mee. Maar boeren die roepen: “kijk eens welke mooie prei ik voor jou uit de grond haal”, “zie hier eens hoe ik er voor zorg dat het meest malse stukje lamsfilet op je bord belandt”, of “deze aardbeien plukken wij met de hand voor je” en daar zijn we b(o)eretrots op, neen dat zal je zelden horen of zien.

Nochtans is het werk dat ze doen zo bijzonder. Want wij, topchefs, foodies, hobbykoks, levensgenieters, maar ook moeders en vaders aan het dagelijkse fornuis, houden zo van alles wat goed, lekker, gezond en vers is.

We zijn gek op seizoenproducten en willen dan ook absoluut de beste kwaliteit. Dat stukje vlees met de meest intense smaak, asperges die letterlijk kraakvers zijn, eitjes van scharrelkippen, goede verse boter, en witloof dat uit de Vlaamse grond komt. Voor minder gaan we niet. En we kunnen onze lat zo hoog leggen omdat de Belgische boeren dat ook doen.

Het is ook echt een grote prestatie die ze leveren. De diversiteit aan verse topproducten van onze Belgische boeren is gigantisch. Nergens ter wereld wordt zoveel lekkers geplant, geoogst, gekweekt, gemolken en geslacht als in dit kleine stukje tochtgat aan de Noordzee. Met de hoogste eisen en normen moeten ze rekening houden, met de onvoorspelbare natuur en het veranderende klimaat, met dierenwelzijn en de kieskeurigheid van het publiek. En met de moordende concurrentie soms vanuit het buitenland. En dat doen ze het hele jaar door. Zomer en winter. Daarom zeg ik: chapeau, dames en heren!

Merci. Want elke dag staan jullie er voor ons: op de akker, in de wei, in de stal. Ik respecteer jullie voor dit werk. Jullie zorgen ervoor dat we ons kunnen uitleven in onze keukens, onze gasten kunnen verwennen, onze kinderen gezond kunnen laten opgroeien.

Dankzij jullie werk moeten er geen boontjes worden overgevlogen uit Kenia, wat een goede zaak is voor het milieu, dankzij jullie liefde voor het product kan ik bij de groenteboer in het dorp in dit seizoen wel acht verschillende soorten asperges kopen, allemaal recht van jullie akker, allemaal net iets anders van vorm en verschillend van smaak. Maar allemaal prachtige producten. Nieuwe aardappeltjes. Echte boerenboter. Melk van bij de boer, hoe lekker is dat niet? Jullie zorgen voor echt eten. Op het juiste moment, in het juiste seizoen, met liefde voor het product, maar dus zonder trots te staan roepen.

Daarom doe ik het maar eens. En daarom doen chefs als Peter Goossens, Wout Bru, Gert De Mangeleer, Bert Meewis, Ann-Sophie Breysem, Maarten Bouckaert, Stéphane Buyens, Roger Van Damme, Thijs Vervloet, Seppe Nobels en Giovani Oosters dat ook.

En daarom wil ik zoveel mogelijk van mijn volgers oproepen om mee deze warme, mooie campagne te ondersteunen. Hou je  van lekker eten, en mooie producten, en ken je ook zo’n landbouwers die vol passie en liefde ervoor zorgen dat we heerlijk kunnen koken en eten? Engageer je er dan ook even toe en onderteken hier vandaag nog het manifest, samen met zovelen anderen. Wanneer je graag lekker, vers en gevarieerd eet en kookt op het ritme van de seizoenen. Wanneer je, net als ik, ook houdt van fijne wandelingen langs akkers, weiden, bossen en velden. Wanneer je dankbaar bent voor de goede zorgen en de passie waarmee de lokale boer jouw groenten, fruit, stukje vlees en aardappelen kweekt. Laat dan ook even weten dat jij, net als, ik #Boerentrots bent.

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Gerelateerde nieuwsberichten

3-palacio-arrriluce-hotel-lujo-bilbao-getxo-fachada.jpg

Weg uit Barcelona. We gaan een droomreisje maken! #advertentie

De zomer is voor ons nu al meer dan tien jaar: genieten in Barcelona. Het is heerlijk om een eigen flat te hebben in deze prachtige stad. Als je eigen kleren in de kast hangen, je glazen staan te blinken om gevuld te worden, en je kunt slapen in je eigen bed, dan voel je je de koning te rijk … Lees meer

Word je van tequila sneller dronken? En waarom?

Ik heb van een van mijn beste vrienden in Barcelona een mooie fles top-tequila gekregen in de vorm van een cactus. Een fles in terracotta die er prachtig uitziet … Lees meer

10 ingrediënten die je nooit in de diepvriezer mag bewaren!

Het is uiteraard een goed idee om veel lekkers in de diepvriezer te bewaren. Ik heb voor noodgevallen altijd allerlei fijne producten klaarzitten waarmee je mooie gerechten maken kunt wanneer er onverwacht vrienden komen binnenvallen … Lees meer

Weet jij wat kardemom is en waar je het voor gebruikt?

Soms zie je in een recept kruiden of specerijen staat die je helemaal niet kent. Kardemom is er misschien eentje van. Het wordt bij ons niet zo vaak gebruikt maar in veel keukens is het een essentieel ingrediënt … Lees meer

De 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Dit zijn de 10 fruitsoorten met het minste calorieën

Fruit eten is erg gezond, dus je moet minstens twee stukken fruit eten per dag, hoor je experts al heel je leven zeggen. Dat klopt, want fruit zit vol vezels en vitaminen … Lees meer

Zo gaan slimme obers om met lastige klanten

Ik ken nogal wat mensen die in de horeca erken, en ik hoor van hen wel eens verhalen van lastige klanten. Mensen zijn vandaag veel mondiger dan ooit en kunnen soms echt vervelend doen … Lees meer

Kun je dik worden van tandpasta? En kun je een overdosis nemen?

Ik vond het hilarisch: iemand zei me een tijdje geleden dat je echt wel moet uitkijken met teveel tandenpoetsen als je niet dik wil worden, omdat er in tandpasta best veel calorieën kunnen zitten … Lees meer

Waterkan

Pure verwennerij in de zomer: maak zelf fruitwater

In België was het weer nog niet zo goed de voorbije week. Maar in Barcelona was het heerlijk: lekker veel zon en al bij al aangename temperaturen, heel zomers, maar in tegenstelling tot de voorbije twee jaar voorlopig nog niet bloedheet … Lees meer