Elf topchefs hebben zich de voorbije week ge-out als grote liefhebbers van het werk van onze Belgische landbouwers en hebben daarom samen het manifest “Boerentrots” ondertekend. En met volle overtuiging wil ik ook mijn schouders onder dit initiatief zetten.
Er zijn zoveel redenen waarom we wel wat trotser mogen zijn op onze eigen landbouwers. En dat mogen we ook weleens een keertje van de toren schreeuwen. Want zelf doen onze boeren dat niet al te snel. Niet omdat ze niet trots zouden zijn op hun werk, dat niet, maar boeren zijn vaak noeste stille werkers die geen tijd hebben voor veel borstgeklop.
Ze zijn vaak te bescheiden. Te hard aan de slag ook, bij weer en wind, op elk uur van de dag, het hele jaar door. Die mannen en vrouwen bespringen geen podia of halen de eigen loftrompet niet te pas en te onpas boven.
Vandaag hoor en zie je onze politici op de sociale media trots uitpakken met goede punten en mooie verwezenlijkingen, wanneer voetballers een topmatch achter de rug hebben zie je hun blinkende blije foto’s op Instagram passeren, en (toegegeven) wanneer wij op de radio goede nieuwe luistercijfers krijgen dan deel ik die blij en fier met mijn volgers.
Borstgeklop. Niks mis mee. Maar boeren die roepen: “kijk eens welke mooie prei ik voor jou uit de grond haal”, “zie hier eens hoe ik er voor zorg dat het meest malse stukje lamsfilet op je bord belandt”, of “deze aardbeien plukken wij met de hand voor je” en daar zijn we b(o)eretrots op, neen dat zal je zelden horen of zien.
Nochtans is het werk dat ze doen zo bijzonder. Want wij, topchefs, foodies, hobbykoks, levensgenieters, maar ook moeders en vaders aan het dagelijkse fornuis, houden zo van alles wat goed, lekker, gezond en vers is.
We zijn gek op seizoenproducten en willen dan ook absoluut de beste kwaliteit. Dat stukje vlees met de meest intense smaak, asperges die letterlijk kraakvers zijn, eitjes van scharrelkippen, goede verse boter, en witloof dat uit de Vlaamse grond komt. Voor minder gaan we niet. En we kunnen onze lat zo hoog leggen omdat de Belgische boeren dat ook doen.
Het is ook echt een grote prestatie die ze leveren. De diversiteit aan verse topproducten van onze Belgische boeren is gigantisch. Nergens ter wereld wordt zoveel lekkers geplant, geoogst, gekweekt, gemolken en geslacht als in dit kleine stukje tochtgat aan de Noordzee. Met de hoogste eisen en normen moeten ze rekening houden, met de onvoorspelbare natuur en het veranderende klimaat, met dierenwelzijn en de kieskeurigheid van het publiek. En met de moordende concurrentie soms vanuit het buitenland. En dat doen ze het hele jaar door. Zomer en winter. Daarom zeg ik: chapeau, dames en heren!
Merci. Want elke dag staan jullie er voor ons: op de akker, in de wei, in de stal. Ik respecteer jullie voor dit werk. Jullie zorgen ervoor dat we ons kunnen uitleven in onze keukens, onze gasten kunnen verwennen, onze kinderen gezond kunnen laten opgroeien.
Dankzij jullie werk moeten er geen boontjes worden overgevlogen uit Kenia, wat een goede zaak is voor het milieu, dankzij jullie liefde voor het product kan ik bij de groenteboer in het dorp in dit seizoen wel acht verschillende soorten asperges kopen, allemaal recht van jullie akker, allemaal net iets anders van vorm en verschillend van smaak. Maar allemaal prachtige producten. Nieuwe aardappeltjes. Echte boerenboter. Melk van bij de boer, hoe lekker is dat niet? Jullie zorgen voor echt eten. Op het juiste moment, in het juiste seizoen, met liefde voor het product, maar dus zonder trots te staan roepen.
Daarom doe ik het maar eens. En daarom doen chefs als Peter Goossens, Wout Bru, Gert De Mangeleer, Bert Meewis, Ann-Sophie Breysem, Maarten Bouckaert, Stéphane Buyens, Roger Van Damme, Thijs Vervloet, Seppe Nobels en Giovani Oosters dat ook.
En daarom wil ik zoveel mogelijk van mijn volgers oproepen om mee deze warme, mooie campagne te ondersteunen. Hou je van lekker eten, en mooie producten, en ken je ook zo’n landbouwers die vol passie en liefde ervoor zorgen dat we heerlijk kunnen koken en eten? Engageer je er dan ook even toe en onderteken hier vandaag nog het manifest, samen met zovelen anderen. Wanneer je graag lekker, vers en gevarieerd eet en kookt op het ritme van de seizoenen. Wanneer je, net als ik, ook houdt van fijne wandelingen langs akkers, weiden, bossen en velden. Wanneer je dankbaar bent voor de goede zorgen en de passie waarmee de lokale boer jouw groenten, fruit, stukje vlees en aardappelen kweekt. Laat dan ook even weten dat jij, net als, ik #Boerentrots bent.
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer
Vandaag is het Brotherday, en dus zet ik met plezier mijn lieve broer Arn eens in de bloemetjes. Net als ik is hij een levensgenieter pur sang. Hij schrijft dan wel geen kookboeken (dat laat hij aan mij over), maar koken kan hij ook wel als de beste – samen met zijn lieve vrouw Nathalie … Lees meer
Elk jaar op 15 mei vieren chocoladeliefhebbers in de Verenigde Staten – en steeds vaker ook daarbuiten – National Chocolate Chip Day. Deze dag staat volledig in het teken van misschien wel de populairste toevoeging aan koekjes, muffins, ijs en talloze andere desserts: de chocoladechip … Lees meer
Ik probeer veel te sporten en gezond te leven, maar ik wil ook absoluut niet met honger rondlopen, dus ben ik zoals veel mensen een snacker. Niet per se uit pure goesting, maar als het zoals bij mij druk is en ik snel iets nodig heb dat me energie geeft én me goed laat voelen, dan ben ik zoals jullie weten een echte fan van nākd … Lees meer
Ik zal maar bekennen: garnalen zijn voor mij echte toppers in de keuken. Ze zijn elegant, snel klaar en ze geven meteen een verfijnde toets aan elk gerecht … Lees meer
Eerlijk? Ik kan wel eens genieten van een glaasje Moscato, maar criticasters noemen het de limonade onder de wijnen. Moscato is dan ook een zoete, licht mousserende wijn die wordt gemaakt van de Muscat-druif, een van de oudste druivensoorten ter wereld … Lees meer