Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn
Nieuws

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Elf topchefs hebben zich de voorbije week ge-out als grote liefhebbers van het werk van onze Belgische landbouwers en hebben daarom samen het manifest “Boerentrots” ondertekend. En met volle overtuiging wil ik ook mijn schouders onder dit initiatief zetten.

Er zijn zoveel redenen waarom we wel wat trotser mogen zijn op onze eigen landbouwers. En dat mogen we ook weleens een keertje van de toren schreeuwen. Want zelf doen onze boeren dat niet al te snel. Niet omdat ze niet trots zouden zijn op hun werk, dat niet, maar boeren zijn vaak noeste stille werkers die geen tijd hebben voor veel borstgeklop.

Ze zijn vaak te bescheiden. Te hard aan de slag ook, bij weer en wind, op elk uur van de dag, het hele jaar door. Die mannen en vrouwen bespringen geen podia of halen de eigen loftrompet niet te pas en te onpas boven.

Vandaag hoor en zie je onze politici op de sociale media trots uitpakken met goede punten en mooie verwezenlijkingen, wanneer voetballers een topmatch achter de rug hebben zie je hun blinkende blije foto’s op Instagram passeren, en (toegegeven) wanneer wij op de radio goede nieuwe luistercijfers krijgen dan deel ik die blij en fier met mijn volgers.

Borstgeklop. Niks mis mee. Maar boeren die roepen: “kijk eens welke mooie prei ik voor jou uit de grond haal”, “zie hier eens hoe ik er voor zorg dat het meest malse stukje lamsfilet op je bord belandt”, of “deze aardbeien plukken wij met de hand voor je” en daar zijn we b(o)eretrots op, neen dat zal je zelden horen of zien.

Nochtans is het werk dat ze doen zo bijzonder. Want wij, topchefs, foodies, hobbykoks, levensgenieters, maar ook moeders en vaders aan het dagelijkse fornuis, houden zo van alles wat goed, lekker, gezond en vers is.

We zijn gek op seizoenproducten en willen dan ook absoluut de beste kwaliteit. Dat stukje vlees met de meest intense smaak, asperges die letterlijk kraakvers zijn, eitjes van scharrelkippen, goede verse boter, en witloof dat uit de Vlaamse grond komt. Voor minder gaan we niet. En we kunnen onze lat zo hoog leggen omdat de Belgische boeren dat ook doen.

Het is ook echt een grote prestatie die ze leveren. De diversiteit aan verse topproducten van onze Belgische boeren is gigantisch. Nergens ter wereld wordt zoveel lekkers geplant, geoogst, gekweekt, gemolken en geslacht als in dit kleine stukje tochtgat aan de Noordzee. Met de hoogste eisen en normen moeten ze rekening houden, met de onvoorspelbare natuur en het veranderende klimaat, met dierenwelzijn en de kieskeurigheid van het publiek. En met de moordende concurrentie soms vanuit het buitenland. En dat doen ze het hele jaar door. Zomer en winter. Daarom zeg ik: chapeau, dames en heren!

Merci. Want elke dag staan jullie er voor ons: op de akker, in de wei, in de stal. Ik respecteer jullie voor dit werk. Jullie zorgen ervoor dat we ons kunnen uitleven in onze keukens, onze gasten kunnen verwennen, onze kinderen gezond kunnen laten opgroeien.

Dankzij jullie werk moeten er geen boontjes worden overgevlogen uit Kenia, wat een goede zaak is voor het milieu, dankzij jullie liefde voor het product kan ik bij de groenteboer in het dorp in dit seizoen wel acht verschillende soorten asperges kopen, allemaal recht van jullie akker, allemaal net iets anders van vorm en verschillend van smaak. Maar allemaal prachtige producten. Nieuwe aardappeltjes. Echte boerenboter. Melk van bij de boer, hoe lekker is dat niet? Jullie zorgen voor echt eten. Op het juiste moment, in het juiste seizoen, met liefde voor het product, maar dus zonder trots te staan roepen.

Daarom doe ik het maar eens. En daarom doen chefs als Peter Goossens, Wout Bru, Gert De Mangeleer, Bert Meewis, Ann-Sophie Breysem, Maarten Bouckaert, Stéphane Buyens, Roger Van Damme, Thijs Vervloet, Seppe Nobels en Giovani Oosters dat ook.

En daarom wil ik zoveel mogelijk van mijn volgers oproepen om mee deze warme, mooie campagne te ondersteunen. Hou je  van lekker eten, en mooie producten, en ken je ook zo’n landbouwers die vol passie en liefde ervoor zorgen dat we heerlijk kunnen koken en eten? Engageer je er dan ook even toe en onderteken hier vandaag nog het manifest, samen met zovelen anderen. Wanneer je graag lekker, vers en gevarieerd eet en kookt op het ritme van de seizoenen. Wanneer je, net als ik, ook houdt van fijne wandelingen langs akkers, weiden, bossen en velden. Wanneer je dankbaar bent voor de goede zorgen en de passie waarmee de lokale boer jouw groenten, fruit, stukje vlees en aardappelen kweekt. Laat dan ook even weten dat jij, net als, ik #Boerentrots bent.

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Gerelateerde nieuwsberichten

De lekkerste gerechten met asperges

Het zijn de mooiste maanden van het jaar: er liggen volle bak asperges bij de groenteboer. Ik ben echt zot van asperges. Ik kan ze wel drie keer per week eten, zo lekker vind ik ze … Lees meer

Oktober starten we met een heerlijk weekmenu

Nieuw weekmenu na de paasvakantie

De paasvakantie is voorbij. Sven en Anke zijn weer elke ochtend op de radio. En we hopen dat de lente nu echt snel doorbreekt. Ik was een weekje of twee in Barcelona waar het prachtig weer was, en ook hier in België waren er wel een paar mooie dagen … Lees meer

Chema

Ik bezorg 3 kopers van “Mijn Barcelona” zelfgemaakte tortilla #advertentie

Tortilla de patatas. Ik had het al vaak gegeten. Kan ook niet anders. In Spanje staat het op de menu van bijna elk tapas restaurant. Het ziet er ook simpel uit om te maken … Lees meer

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Weg met die look-adem, dankzij deze simpele tips!

Look is niet enkel lekker, maar ook erg gezond. Het is goed voor je bloeddruk en je cholesterol en het boost je immuunsysteem. Maar OK, je kunt er dus wel een flinke look-adem van hebben … Lees meer

IMG_1374

MIJN BARCELONA is vanaf NU te koop!!!

Na meer dan tien jaar van zomers, schoolvakanties en weekendjes doorbrengen in ons flatje in het centrum van Barcelona, besloot ik vorig jaar om mijn liefde voor de stad te vereeuwigen in boekvorm: “Mijn Barcelona” … Lees meer

IMG_1029 4

Slecht en goed nieuws over “Waarom Wandelen”

Het is gebeurd: druk twee van “Waarom Wandelen” is volledig uitverkocht. Precies een jaar geleden is uitgeverij “Silenro Publishers” opgericht en werd de voorverkoop van mijn ultieme wandelgids aangekondigd … Lees meer

Goed nieuws voor wie het boek wil: bestel Waarom Wandelen in tweede druk!

Allerlaatste Waarom Wandelen nu te koop

Het mooie weer is op komst, dat kan niet anders. Ook al moeten we nog even door de maartse buien heen kijken, na regen komt zonneschijn, dat staat vast … Lees meer

Is spinazie opnieuw opwarmen gevaarlijk?

Er wordt wel eens beweerd dat het opnieuw opwarmen van spinazie gevaarlijk is, omdat die dan giftig zou worden. Maar dat is niet echt zo. Het opwarmen van spinazie op zichzelf is niet gevaarlijk, maar er zijn bepaalde voorzorgsmaatregelen die je moet nemen om de voedselveiligheid te waarborgen … Lees meer