Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn
Nieuws

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Elf topchefs hebben zich de voorbije week ge-out als grote liefhebbers van het werk van onze Belgische landbouwers en hebben daarom samen het manifest “Boerentrots” ondertekend. En met volle overtuiging wil ik ook mijn schouders onder dit initiatief zetten.

Er zijn zoveel redenen waarom we wel wat trotser mogen zijn op onze eigen landbouwers. En dat mogen we ook weleens een keertje van de toren schreeuwen. Want zelf doen onze boeren dat niet al te snel. Niet omdat ze niet trots zouden zijn op hun werk, dat niet, maar boeren zijn vaak noeste stille werkers die geen tijd hebben voor veel borstgeklop.

Ze zijn vaak te bescheiden. Te hard aan de slag ook, bij weer en wind, op elk uur van de dag, het hele jaar door. Die mannen en vrouwen bespringen geen podia of halen de eigen loftrompet niet te pas en te onpas boven.

Vandaag hoor en zie je onze politici op de sociale media trots uitpakken met goede punten en mooie verwezenlijkingen, wanneer voetballers een topmatch achter de rug hebben zie je hun blinkende blije foto’s op Instagram passeren, en (toegegeven) wanneer wij op de radio goede nieuwe luistercijfers krijgen dan deel ik die blij en fier met mijn volgers.

Borstgeklop. Niks mis mee. Maar boeren die roepen: “kijk eens welke mooie prei ik voor jou uit de grond haal”, “zie hier eens hoe ik er voor zorg dat het meest malse stukje lamsfilet op je bord belandt”, of “deze aardbeien plukken wij met de hand voor je” en daar zijn we b(o)eretrots op, neen dat zal je zelden horen of zien.

Nochtans is het werk dat ze doen zo bijzonder. Want wij, topchefs, foodies, hobbykoks, levensgenieters, maar ook moeders en vaders aan het dagelijkse fornuis, houden zo van alles wat goed, lekker, gezond en vers is.

We zijn gek op seizoenproducten en willen dan ook absoluut de beste kwaliteit. Dat stukje vlees met de meest intense smaak, asperges die letterlijk kraakvers zijn, eitjes van scharrelkippen, goede verse boter, en witloof dat uit de Vlaamse grond komt. Voor minder gaan we niet. En we kunnen onze lat zo hoog leggen omdat de Belgische boeren dat ook doen.

Het is ook echt een grote prestatie die ze leveren. De diversiteit aan verse topproducten van onze Belgische boeren is gigantisch. Nergens ter wereld wordt zoveel lekkers geplant, geoogst, gekweekt, gemolken en geslacht als in dit kleine stukje tochtgat aan de Noordzee. Met de hoogste eisen en normen moeten ze rekening houden, met de onvoorspelbare natuur en het veranderende klimaat, met dierenwelzijn en de kieskeurigheid van het publiek. En met de moordende concurrentie soms vanuit het buitenland. En dat doen ze het hele jaar door. Zomer en winter. Daarom zeg ik: chapeau, dames en heren!

Merci. Want elke dag staan jullie er voor ons: op de akker, in de wei, in de stal. Ik respecteer jullie voor dit werk. Jullie zorgen ervoor dat we ons kunnen uitleven in onze keukens, onze gasten kunnen verwennen, onze kinderen gezond kunnen laten opgroeien.

Dankzij jullie werk moeten er geen boontjes worden overgevlogen uit Kenia, wat een goede zaak is voor het milieu, dankzij jullie liefde voor het product kan ik bij de groenteboer in het dorp in dit seizoen wel acht verschillende soorten asperges kopen, allemaal recht van jullie akker, allemaal net iets anders van vorm en verschillend van smaak. Maar allemaal prachtige producten. Nieuwe aardappeltjes. Echte boerenboter. Melk van bij de boer, hoe lekker is dat niet? Jullie zorgen voor echt eten. Op het juiste moment, in het juiste seizoen, met liefde voor het product, maar dus zonder trots te staan roepen.

Daarom doe ik het maar eens. En daarom doen chefs als Peter Goossens, Wout Bru, Gert De Mangeleer, Bert Meewis, Ann-Sophie Breysem, Maarten Bouckaert, Stéphane Buyens, Roger Van Damme, Thijs Vervloet, Seppe Nobels en Giovani Oosters dat ook.

En daarom wil ik zoveel mogelijk van mijn volgers oproepen om mee deze warme, mooie campagne te ondersteunen. Hou je  van lekker eten, en mooie producten, en ken je ook zo’n landbouwers die vol passie en liefde ervoor zorgen dat we heerlijk kunnen koken en eten? Engageer je er dan ook even toe en onderteken hier vandaag nog het manifest, samen met zovelen anderen. Wanneer je graag lekker, vers en gevarieerd eet en kookt op het ritme van de seizoenen. Wanneer je, net als ik, ook houdt van fijne wandelingen langs akkers, weiden, bossen en velden. Wanneer je dankbaar bent voor de goede zorgen en de passie waarmee de lokale boer jouw groenten, fruit, stukje vlees en aardappelen kweekt. Laat dan ook even weten dat jij, net als, ik #Boerentrots bent.

Ik ben #boerentrots en roep iedereen op om dat ook te zijn

Gerelateerde nieuwsberichten

Welkom in Barcelona!

Dit wordt mijn nieuwe boek dat binnenkort verschijnt

Sinds het begin van de kerstvakantie ben ik begonnen aan het boek dat ik al lang heb aangekondigd, en waar blijkbaar veel mensen zitten op te wachten. Eindelijk is het zover: Mijn “Barcelona boek” komt er aan … Lees meer

Kun je zachte aardappelen met scheuten nog eten?

Herken je deze situatie? Je hebt een zak aardappelen gekocht, krieltjes bijvoorbeeld, en gebruikt net genoeg aardappelen voor een paar maaltijden, en dan verlies je de zak even uit het oog … Lees meer

www.truffel.be

De beste truffels koop ik hier online #advertentie

Met de feestdagen en op speciale momenten mag er al eens wat exclusiever gekookt worden. En dan vind ik het altijd fijn om eens met verse truffel te werken … Lees meer

Heerlijk diner voor Hoogstraten met Roger van Damme #advertentie

De lekkerste recepten met de producten van Coöperatie Hoogstraten #advertentie

Begin dit jaar mocht ik een fijne aankondiging doen. Ik werd de nieuwe groentenambassadeur van Coöperatie Hoogstraten. Ik kende Coöperatie Hoogstraten al lang dankzij mijn goede vriend Roger van Damme, die sinds jaar en dag al de ambassadeur is van de lekkerste aardbeien van bij ons, van Hoogstraten … Lees meer

Zalige semifreddo

De beste desserts voor de feestdagen

Op kerst mag het allemaal net iets feestelijker toch? Maar misschien zoek je nog wat last minute inspiratie voor een heerlijk dessert. Ik zet speciaal voor jullie een aantal feestelijke toppers op een rij … Lees meer

Blini met gerookte zalm en Royal Belgian Caviar #advertentie

Proef het zwarte goud: Royal Belgian Caviar #advertentie

Kaviaar staat synoniem voor grote luxe en absolute verfijning. Door de eeuwen heen heeft kaviaar de smaakpapillen van de meest kritische fijnproevers veroverd … Lees meer

Gegrilde zalm met Hollandaise saus en gestoomde groentjes

De lekkerste visgerechten voor de feestdagen

Ik eet graag een stukje vlees, maar vindt het helemaal geen straf om te koken voor mensen die geen vlees eten maar bijvoorbeeld wel vis. Het is gezond, en je kunt er echt feestelijke gerechten mee maken … Lees meer

AI0A6065

Deze gasten kwamen naar mijn Comté kerst-diner #advertentie

Jullie weten het wellicht al lang, sinds jaar en dag ben ik een groot liefhebber en fier ambassadeur van Comté. En daarom was ik zo blij dat ik enkele weken geleden een hele avond mocht koken voor een tafel heerlijke gasten met dit zalige ingrediënt … Lees meer