Heel eerlijk: bakken heb ik eigenlijk nooit gedaan. Ja, soms bakte ik wel eens een taart naar een recept van m’n mama. Of ik maakte eens iets lekkers met bladerdeeg, dat ik dan uiteraard altijd in de supermarkt kocht. Maar ik was nooit de man van de desserts of zo. Maar om één of andere reden zet deze quarantaine-periode me nu ook aan tot bakken.
Pas op, brood heb ik voorlopig nog niet gebakken. Maar ik heb intussen wel al eens grissini, heerlijke broodstengels, gemaakt. Met het eiwit dat eergisteren overbleef nadat ik zelf bearnaisesaus had gemaakt heb ik zalige merengues gebakken, en ik heb zelf al pittabroodjes gemaakt. De truc is om yoghurt te gebruiken en bloem, en lekkere kruiden, en je kunt ze gewoon droog bakken in een hele hete pan. Te zalig!
Hoe zou dat komen dat iedereen nu aan het bakken gaat? In sommige winkels dreigt nu zelfs een tekort aan bloem. Zot hé. Heeft het met de gezelligheid van bakken te maken? Met teveel tijd? Met een nostalgisch gevoel? Of met de nood aan experimenteren? Heeft iemand een flauw vermoeden waarom we nu zo aan het bakken zijn? Want echt waar: ik ben geen kuddebeest! Enfin, dat was ik toch niet.
Zout, wanneer je het met mate gebruikt, is een heerlijke smaakmaker voor je gerechten. Niks zo lekker als wat zout op je aardappelen, wat peper en zout met wat olijfolie of boter op je broodje en in vele gerechten, zelfs in zoete desserts, is een snuf zout echt de ultieme punch … Lees meer
Op een vrijdag de 13de durven mensen wel eens extra last te hebben van bijgeloof. Zo’n dag zou mensen immers ongeluk brengen. Ze lopen daarom niet onder ladders door, en zijn bang voor zwarte katten en zo … Lees meer
Ik ben weer vertrokken uit Barcelona om in België na een deugddoende vakantie weer aan het werk te gaan, lekker radio maken met Anke, elke dag tussen zes en tien op Joe … Lees meer
15 augustus is moederdag in Antwerpen, en wij vieren dat ook, ondanks het feit dat mama in Knesselare en wij in Lochristi wonen. Maar ik ben daar principieel in: je kunt je moeder niet genoeg vieren … Lees meer
Het is vrijdag. En dat is voor veel mensen frietjes-dag. Maar misschien heb je zin om morgen of overmorgen eens iets echt lekkers te koken, en weet je nog niet zo goed welk recept je deze keer zou maken … Lees meer
Neen! Witte chocolade wordt net als fondant en melkchocolade ook “chocolade” genoemd, maar eigenlijk klopt dat technisch gezien niet, want witte chocolade heeft een compleet andere samenstelling … Lees meer
Het is niet fijn wanneer je groenten en fruit onrijp zijn, dan zijn ze niet lekker en kun je ze beter niet gebruiken in je gerechten. Maar verspilling is al helemaal erg … Lees meer
Je zal het hier zelden of nooit zien gebeuren op restaurant, en ik denk dat veel mensen zich daar ook op een manier voor schamen, maar in Amerika (en in nog wel een paar landen) is het de allergewoonste zaak ter wereld: de overschot van je eten mee naar huis nemen in een zogenaamde “Doggy Bag” … Lees meer