Plots had ik een zot idee. Omdat ik toch een paar dagen alleen ben in Barcelona kreeg ik een paar dagen geleden goesting om nog eens naar mijn oude studiekameraad Jorge te rijden in Frankrijk. We kennen elkaar al meer dan dertig jaar, en elke zomer passeer ik met heel veel plezier langs Condom (het mooie stadje op de foto) in de Gers in Frankrijk waar hij met z’n partner woont in een prachtig huis.
Maar ik had geen zin om te wachten tot juli om hen terug te zien. Ik merk dat veel vrienden van mijn ouders plots toch wat beginnen te verouderen en sommigen krijgen echt gezondheidsproblemen. Mama en papa zeggen daarom terecht: we profiteren zo hard mogelijk van het leven. En ik denk dan: Jorge is ook bijna 77. Ik moet elke kans die ik krijg grijpen om het leven te vieren met hem.
Ik vertrek straks met een koffer vol lekkers in mijn gehuurd cabriootje naar Frankrijk. Ik heb namelijk beloofd om morgen een heerlijke paaslunch te koken voor hen en enkele gasten die ze wilden uitnodigen. Ik heb primeur-erwtjes mee, en een kreeft voor een heerlijk frisse salade met papaya, en de typische calçots (een zalige groente uit Barcelona die het midden houdt tussen lente-ui en prei) met romesco saus, en nog een heleboel andere lekkernijen die je enkel op de lokale marktjes vinden kunt.
Dat wordt weer een gezellig weerzien. En Jorge heeft beloofd enkele mooie wijnen uit de kelder te halen. Ik verzeker je: als hij zoiets zegt, dan wordt het sowieso feest. Ik vertrek dus met een hele brede glimlach naar Frankrijk zometeen.
Maple syrup is een zoet, stroperig sap dat afkomstig is van de sap van de suikermaple (Acer saccharum) of andere soorten esdoorns. Het wordt eigenlijk geproduceerd door het sap van de boom in de lente te verzamelen en het in te koken totdat het dikker wordt en de typische, zoete smaak krijgt … Lees meer
December is een feestmaand. Straks mogen we weer voor de kalkoen gaan en de kroketjes, of gaan we weer gourmetten, maar deze week stel ik voor dat we nog eens voor heerlijk comfortfood kiezen … Lees meer
Ik ben sinds jaar en dag een grote fan en ambassadeur van mosselen. Van de start van het mosselseizoen (soms al begin juni) tot aan het einde, in februari, zijn ze superlekker, en staan ze een paar keer per maand op ons menu … Lees meer
Je kunt er niet naast kijken: Black Friday is overal. En ook bij Silenro Publishers willen we iedereen de kans geven om deze week de boeken van Sven Ornelis aan een lager tarief te kopen … Lees meer
An apple a day keeps the doctor away hoor je wel eens zeggen, en ik kan je verzekeren: ik hou van appels. Ze zijn gezond, dat staat buiten kijf. Toch hoorde ik iemand onlangs zeggen dat groene appels gezonder zijn dan rode … Lees meer
Op donderdag 28 november 2024 wordt Thanksgiving opnieuw gevierd. Voor Amerikanen is deze feestdag misschien nog een tikje belangrijker dan kerstdag. Er wordt echt uitgebreid gevierd … Lees meer
Halloween heeft zijn wortels niet in Amerika zoals wel meestal denken, maar wel in het oude Keltische festival Samhain, dat meer dan 2000 jaar geleden werd gevierd in Ierland en Schotland … Lees meer
Veel mensen kunnen het niet laten: ook op kantoor hebben ze voortdurend honger en zijn ze aan het snoepen. We denken misschien dat mentaal werken minder belastend is voor het lichaam dan fysiek werken … Lees meer