Ik had gelijk: Sneller vet verbranden doe je dus echt op deze manier!

Ik eet graag, dat weet iedereen intussen wel. En toch probeer ik gezond te blijven en m’n gewicht ook onder controle te houden. Would Be Chef mag en zal nooit een dieet-platform worden. Maar omdat ik zelf tot toen jaar geleden veel last had van overgewicht en het daarom zo belangrijk vind om lekker te kunnen eten zonder weer te verzwaren, ben ik toch altijd op zoek naar slimme trucs om mijn verbrandingsoventje goed te laten functioneren.

En een tip die ik al eens eerder heb gegeven is dat het slim is om te gaan sporten voor je ontbijt. Op de lege maag dus. Ik doe dat in het weekend en tijdens de vakantie altijd. Ik sta lekker vroeg op, drink enkel een glas water of wat gember- en citroenthee, en ik trek de wandelschoenen aan voor een flinke tocht. Ik had namelijk wel eens gelezen en ook in de praktijk zelf ondervonden, dat wandelen voor je ontbijt veel efficiënter is om vet te verbranden.

Er zijn ongetwijfeld mensen die, toen ze dat lazen, zullen gedacht hebben: “flauwekul. Ontbijt is altijd belangrijk, en je kunt even efficiënt gaan sporten na een stevig ontbijt.” Maar wat blijkt nu uit een onderzoek: mijn vermoeden was juist. Want verschillende wetenschappers van de universiteiten van Birmingham en Bath hebben gedurende zes weken mannen met overgewicht onderzocht.

Een deel van die mannen vroegen ze om te sporten voor het ontbijt, een ander deel deed het omgekeerde: eerst ontbijten, dan sporten. En wat bleek: de proefpersonen die eerst hadden gesport en dan pas ontbijt namen waren veel beter in staat waren om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden wat helpt om het risico op diabetes en hartaandoeningen te verlagen. En de mannen die voor het ontbijt gingen sporten, verbrandden ook dubbel zoveel vet.

Na zes weken was er weliswaar geen groot verschil in gewichtsverlies te zien, omdat de mannen voor de rest geen regels werden opgelegd. Maar, en dat is het goede nieuws: mijn vermoeden en aanvoelen klopt dus wel degelijk. Vet verbranden doe je efficiënter wanneer je sport voor je ontbijt.

Op de website “Gezond sporten van de Vlaamse overheid” werd dat vermoeden trouwens ook al eerder bevestigd: “Inspanningen leveren in nuchtere toestand (8 uur na de laatste voedingsinname) zorgt ervoor dat er procentueel meer vet als energiebron wordt gebruikt dan wanneer men goed geladen een inspanning levert”. Maar nuchter trainen is écht wel “nuchter”, dus je mag 8 uur niet meer eten en enkel water drinken voor je gaat sporten. En een lange wandeling maken is een heel slim idee, want doordat je hartslag bij wandelen relatief laag blijft ben je sowieso vet aan het verbranden. Meer dan dat je een intensere inspanning doet zoals hardlopen.

Je weet dus wat je te doen staat: de wandelschoenen aantrekken, en genieten van een stevige tocht. En straks dan een laat ontbijt of een gezonder brunch nuttigen. Succes!