Ik heb maar één klacht over Sting

Gisterenavond hebben in Cap Roig een fantastisch concert bijgewoond van Sting. Het was een concert zoals ik ze graag heb: rechtaan rechtuit, geen bindteksten van een half uur, goede klank, een artiest met een heerlijke stem die nog altijd top is, een mooie setting, en vooral: veel hits. Ik was op dezelfde locatie al eens een tikkeltje ontgoocheld in bepaalde topartiesten die naar mijn goesting veel teveel onbekende nummers speelden en de bekende nummers in totaal nieuwe jasjes staken of al hun muzikanten twee drie solo’s lieten spelen waardoor de schwung er wat uit dreigde te raken. Niks daarvan bij Sting. Een hitmachine was het; het publiek smulde, zong en danste mee. Echt weer een avondje om nooit te vergeten.

Ik heb maar één klacht. Sting is een spelbederver. Hij maakt het voor alle mannen (en vrouwen) in de wereld gruwelijk om ouder te worden. Ik zeg het met een smile en een korrel zout, maar toch. Gordon Matthew Thomas Sumner (want dat is zijn echte naam) wordt in oktober al 71, maar ziet er uit als een frisse veertiger. Ikzelf, nu rustig onderweg naar de vijftig, ben in vergelijking met hem al een flink afgetakelde veertiger. Hij ziet er jonger uit dan veel van mijn leeftijdsgenoten. Niet normaal. De dames in het publiek, en de eerlijke heren, zullen toegeven: Sting ziet er geen zeventig uit, verre van, het is een jonge god. En vooral: hij staat zo strak als een speer. Hoe doet zo’n man dat eigenlijk, vraag je je af. Wel, ik weet het.

Sting heeft er namelijk in veel interviews over gepraat, want de vraag wordt hem natuurlijk veel gesteld. Sting zegt dat hij bijna volledig macrobiotisch eet, en hij heeft dan ook een persoonlijke chef die al zijn maaltijden voor hem bereidt. Hij eet veel granen en en groenten, probeert alle “processed foods” die bewaarmiddelen bevatten te vermijden, en eet zo weinig mogelijk vlees, en ook nauwelijks zuivel of suiker. Als hij al eens vlees eet dan zijn het loslopende kippetjes van zijn eigen domein, en als er ergens suiker wordt gebruikt dan wordt dat voor Sting door z’n chef vervangen door honing van de eigen bijtjes.

Op de koop toe traint Sting ook om gezond en strak te blijven, maar z’n echt grote geheim is yoga. Sting probeert daar elke dag tijd voor te maken, en hij zegt dat het enkel daardoor is dat hij op deze leeftijd nog zoveel concerten kan doen. Ik zag in z’n schema dat hij nu een weekje rust neemt en dan weer vertrokken is voor zo’n vijftigtal concerten. Wat een leven. Wat een lijf.

Yoga, daar ga ik nog niet aan beginnen, dat is minder mijn ding. Maar na de vakantie, en dat is dus volgende dinsdag, wanneer onze ochtendshow weer start, ga ik toch ook weer een stuk gezonder eten. Ik ga een paar van de regels van strakke Sting proberen te volgen, vele water drinken ook, en veel wandelen. Met de muziek van Sting in de oren. Want over zijn muziek heb ik geen klachten, enkel maar complimenten. Wat is die man geweldig.