Ik weet hoe jij Valentijn viert! Wedden dat ik gelijk heb? Je hebt een heerlijk menuutje gehaald in een goed restaurant in de buurt? De kans is groot dat er skrei in dat menu zit. Een oestertje? Iets met passievrucht misschien ook. Je hebt het gisteren al gezellig samen opgegeten, of jullie gaan dat vandaag doen. Of je hebt zelf iets lekkers gekookt. Om je geliefde eens culinair te verwennen. Wellicht met een lekker glaasje champagne bij. Maar één ding weet ik zeker, je viert Valentijn zeker niet op restaurant dit jaar.
Ik heb het al vaker gezegd de voorbije jaren. Wij vieren Valentijn altijd thuis. In België of in Barcelona. Ook al ben ik een zeer grote fan van onze restaurateurs, op 14 februari ga ik zelden of nooit op restaurant. Ik vind het altijd een beetje kunstmatig om met een paar tientallen koppels tête-à-tête hetzelfde menu te zitten eten in één ruimte. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat niet bijzonder romantisch. Dus daarom eten we altijd thuis op Valentijn.
En ook al moet ik zeggen dat het Valentijns-menu dat we gisteren in Poperinge zijn gaan halen bij Bert en Inge van Restaurant Pegasus, echt fantastisch was, toch had ik het dit jaar graag anders gezien. Toen de lockdown voor de horeca weer begon, wanneer was het, in november, toen dacht iedereen nog dat tegen februari alles wel weer open zou zijn. Maar voorlopig is er nog steeds geen vooruitzicht voor de horeca. Dat begint zwaar te wegen voor onze restaurateurs. En voor ons als klanten.
Toen ik gisteren bij Pegasus in Poperinge in de vrieskou naar buiten wandelde met de grote kartonnen doos vol heerlijke hapjes, tarbot, kreeft en twee mooie desserts, overviel me plots de gedachte: wat zou ik nu dolgraag inchecken in het mooie hotel dat bij het restaurant hoort. Een warm badje nemen na de lange wandeling die we gedaan hadden. En vervolgens net hetzelfde menu eten als al die andere mensen, tientallen koppels in hetzelfde gezellige restaurant. Zou zalig zijn.
Ik wens elk van u een hele mooie Valentijn toe. Deze dag zal er min of meer uitzien als de meeste andere dagen van het voorbije jaar. Je zult er thuis het beste van moeten maken. Met z’n tweetjes of met de kinderen. Met lekker eten en een mooi glas, en met veel liefde voor elkaar. Geniet er maar van. Want het moeilijkst is het vandaag sowieso voor de mensen die alleen zijn, voor hen is het weer een dag zonder warmte of iemand om te knuffelen. Veel sterkte voor hen.
Voor iedereen, singles en koppels, hoop ik vanuit het diepste van mijn hart dat de lente straks goed nieuws brengt en dat we weer snel onze beentjes onder tafel mogen steken in één van de vele prachtige restaurants die ons landje kent. Het virus heeft ons al teveel mooie momenten afgepakt. Ik heb daarom persoonlijk maar één wens: dat ik Valentijn volgend jaar wel kan vieren in een prachtig restaurant. En liefst veel veel sneller. Zonder mondmasker en angst. Wie durft er mee te hopen?
Ik hou van lekker eten. Dat weten jullie. Er zijn weinig dingen waar ik zoveel plezier aan beleef als een verrassend diner in een goed restaurant. Ik ben ook de laatste om een creatieve chef tegen te spreken … Lees meer
Juli is voor veel mensen vakantietijd. En of je nu toch nog naar het buitenland op reis gaat, of gezellig in eigen land blijft, je leeft toch een beetje op een ander ritme, en het is niet altijd evident om dan ook nog eens op de lijn te letten … Lees meer
Wist je dat het op 3 juli Eat Your Beans Day is? Een dag die in de Verenigde Staten in het leven is geroepen om bonen eens ecxtra in de schijnwerpers te zetten … Lees meer
Het is zover. 7 juni. Vandaag ben ik jarig. Yes, 52 lentes jong. En wat een zaligheid: het is zaterdag, het zonnetje schijnt vol geestdrift, en ik zit – hoe heerlijk is dat – in mijn lievelingsstad Barcelona … Lees meer
Afgelopen dinsdag was het weer zover. Elk jaar opnieuw kijk ik er reikhalzend naar uit: het moment waarop ik als ambassadeur van de Zeeuwse mosselen de allereerste exemplaren van het nieuwe seizoen mag proeven — rauw, recht uit de zee, zoals het hoort … Lees meer
Mensen die me volgen op sociale media weten het al even: ik ben officieel ambassadeur geworden voor Big Green Egg in Vlaanderen! Wie mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn leven een grote liefde heb voor barbecueën … Lees meer
Aardappelen hebben de voorbije jaren jammer genoeg een wat negatieve bijklank gekregen binnen de wereld van gezonde voeding. Ze worden al te vaak afgedaan als dikmakers of lege koolhydraten, maar dat is eerlijk gezegd een onterechte beoordeling … Lees meer
Ben jij een trouwe bezoeker van Would Be Chef? Dan weet je dat er hier elke week heerlijke recepten, smakelijke tips en inspirerende verhalen verschijnen … Lees meer